|      
Želiš da odustaneš od takmičenja?
Pre nego što potvrdiš svoju odluku, upoznaj se sa detaljima.
Ukoliko potvrdiš odustajanje, na tvoj računar ćemo automatski ubaciti cookie, koji će nam omogućiti da te tokom takmičenja (26.04 -30.04.2021) prilikom dolaska na portal prepoznamo i omogućimo ti neometano korišćenje portala, bez prikazivanja ikona Ringerajinog sponzora, odnosno kontrole uz desni rub ekrana.

Istovremeno, oduzećemo ti sve prikupljene bodove, čime se na žalost gubi pravo za osvajanje nagrade.

Da li još uvek želiš da odustaneš od takmičenja?
Ringeraja.rs koristi "kolačiće" u cilju pružanja boljeg korisničkog iskustva, praćenja posećenosti i prikaza oglasa. Postavke prihvatanja kolačića podesite u vašem internet pretraživaču.
Nastavkom korišćenja smatra se da se slažete sa korišćenjem kolačića u navedene svrhe. Za nastavak kliknite "U redu".   Saznajte više.

Prestani da tražiš savet na društvenim mrežama, odvedi dete doktoru!

Uredništvo portala Ringeraja.rs, 25.9.2021
Ako razmišljaš da se pridružiš mamama koje pokušavaju dijagnostifikovati zdravstveni problem deteta putem interneta, nemoj. Učini nešto drugo, nešto što ima puno više smisla.

image
Ako je dete bolesno, odvedi ga doktoru. To je tako jednostavno. Foto: Freepik.com
/11


 

Moje dete povraća celo poslepodne. Sinoć nije spavao ni minutu, a nisam ni ja. Sada ima temperaturu preko 39 i ni uz antipiretike mu nikako ne spada. Šta da uradim?

Ne, ne tražim savet. Samo kopiram post koji je objavljen u jednoj grupi za mame na društvenim mrežama.

I ovaj post nije izuzetak. Postoje desetine - da, desetine ostalih postova koji su neverovatno slični i nisu povremeni. Svakodnevno se pojavljuju. Neki roditelji idu toliko daleko da objavljuju i video zapise na kojima pokazuju kako im dete teško diše, kako se osip širi ili kako dete kašlje bez prestanka.

Mama sam četvoro dece i tu sam da ti dam savet kao mama mami. Ako razmišljaš da se pridružiš mamama koje pokušavaju dijagnostifikovati zdravstveni problem deteta putem interneta, nemoj! Umesto ažuriranja postova hiljada nepoznatih osoba o zdravstvenom stanju deteta, učini nešto drugo. Nešto što ima puno više smisla.

Ako je dete bolesno, odvedi ga doktoru. To je tako jednostavno.

 

PROČITAJ JOŠ: Ko su deca koja nemaju alergije i nisu bolesna

 

Shvatam da putovanje usred noći do bolnice nije nešto što nas čini srećnima. Razumem i kako nije baš idealno ni super provesti subotnje jutro na hitnoj, okružen drugim bolesnim ljudima. Saosećam sa svim roditeljima koji grle grozničavu decu u čekaonici pedijatra - jer svi su kao pokisli. Stranci u tvojoj  grupi na društvenoj mreži, mama - čak i ako se radi o nekim medicinskim sestrama ili doktorima - nisu tu da pregledaju tvoje dete, postave tačnu dijagnozu i kažu šta treba da uradiš sledeće kako bi izlečila svoje dete.

 

Imam četvoro dece i smatram sebe prilično iskusnom mamom. Poludim svaki put kad vidim još jednu sliku deteta kako povraća i još uz to pitanje koliko puta je to bilo u sat vremena i na kraju pitanje neke od mama: "Koliko je krvi previše?


 

Trenutna bolest tvog deteta može biti uobičajena za ovo doba godine. Ovo je sezona virusa, zar ne? Ali šta ako nije virus? Šta ako se dete bori protiv nečeg mnogo ozbiljnijeg i hitnijeg? Šta ako je teško disanje deteta znak upale pluća? Šta ako je letargija i žeđ tvog tinejdžera napad dijabetesa tipa 1? Šta ako je neobični osip i povraćanje tvog sina posledica streptokoka u grlu - i trebaju mu antibiotici?


Ne pokušavam da te oteram već samo želim da objasnim da je najstručnija osoba koja postavlja dijagnozu i leči tvoje dete, pravi doktor, a ne roditelji koje nisi nikad videla, niti ćeš videti. Idi do osobe sa uramljenom medicinskom diplomom na zidu i sposobnošću pisanja recepta. Ne prepuštaj se mami koja daje sve od sebe da ti proda esencijalna ulja u trenutku iscrpljenosti. Svaki put kada čitam niz odgovora očajnom roditelju bolesnog deteta, počinjem da se pitam da li sam na nekoj drugoj planeti. Puno saveta koje roditelji dobijaju potpuno je smešno, a ja molim mamu ili tatu da budu dovoljno pametni da te savete ne slede.

 

PROČITAJ JOŠPismo mame čija ćerka boluje od raka

 
Dete prekriveno tajanstvenim osipom verovatno ne bi trebalo biti podvrgnuto ledenoj kupki - kao što predlaže baka troje dece, jer je to ona tako radila i njena deca su dobro. Naravno da sam za zdravu ishranu, svež vazduh, probiotike, kiropraktičku negu i druge prirodne planove lečenja - ako i kada imaju smisla. Ali kako možeš lečiti bolest bez tačne dijagnoze?

Znam - zvuči nestvarno, zar ne? Ali svako ko je u grupama mama na društvenim mrežama zna da se ne šalim. Ostali smo mi, praktični, iskusni roditelji koji jednostavno odgovore: "Vodi dete što pre doktoru".

Ne tvrdim da svaka temperatura, osip, suvi kašalj ili proliv traže odlazak kod pedijatra. Naravno da ne. Ali ako tvoje dete ima visoku temperaturu, ne može da zadrži ništa od hrane, letargično je, prekriveno je tajanstvenim osipom ili ne može da hoda - umotaj ga u ćebence i kreni doktoru. Ne gubi vreme na slikanje ili videozapise i pisanje detaljnih opisa da bi ih objavila u svojoj omiljenoj grupi mama.

Potroši energiju na brigu o svom detetu. Budi odgovorna odrasla osoba. Kasnije će biti dovoljno vremena za grupni chat mamica.


PROČITAJ JOŠ: Sa koliko godina deci probušiti uši?

 

Autor: Rachel Garlinghouse
Izvor: scarymommy.com



Klikni “Like” i dodaj svoj komentar na članak:

Srpski pedijatar savetuje da se deca povuk...
Nažalost, ali skoro svi mališani su bolesni. Kad mi dođe dete u ordinaciju, pitam ga kako je bilo u vrtiću, a ono kaže s...
6
Moje dete ima vaške!
Kada se spomenu vaške svi prevrnemo očima. Vrlo lako se prenose sa glave na glavu, pa se može desiti da ih dobijemo i vi...
6
On ima pet godina i 76 kilograma. I još se...
Maleni Misael Kaldonjo Obrej iz Brazila pati od Preder Vili sindroma, zbog kog stalno oseća glad. Njegov centar za sitos...
6
Saveti psihologa: Kako da ih naučite da ne...
Ako vaš mališan laže s tri godine, nemate razloga za brigu, to je sasvim normalan deo odrastanja. Ali ako to čini sa sed...
5





MAME KAŽU: Pomoć kod tvrde i neredovne sto...
ISILAX sirup je mnogim roditeljima pomogao u situacijama opstipacije i tvrdih i neredovnih stolica kod njihovih mališana...
Mrežni sistem koji štiti decu od pada sa p...
photo
Zato što brinemo o bezbednosti Vaše dece i Vaših kućnih ljubimaca prepoznati smo kao najkorisniji proizvod iz oblasti ur...



Anketa

Да сазнате...
пеперутка16

...да носите тројке, шта бисте радили?

Click Here