|      
Želiš da odustaneš od takmičenja?
Pre nego što potvrdiš svoju odluku, upoznaj se sa detaljima.
Ukoliko potvrdiš odustajanje, na tvoj računar ćemo automatski ubaciti cookie, koji će nam omogućiti da te tokom takmičenja (26.04 -30.04.2021) prilikom dolaska na portal prepoznamo i omogućimo ti neometano korišćenje portala, bez prikazivanja ikona Ringerajinog sponzora, odnosno kontrole uz desni rub ekrana.

Istovremeno, oduzećemo ti sve prikupljene bodove, čime se na žalost gubi pravo za osvajanje nagrade.

Da li još uvek želiš da odustaneš od takmičenja?
Ringeraja.rs koristi "kolačiće" u cilju pružanja boljeg korisničkog iskustva, praćenja posećenosti i prikaza oglasa. Postavke prihvatanja kolačića podesite u vašem internet pretraživaču.
Nastavkom korišćenja smatra se da se slažete sa korišćenjem kolačića u navedene svrhe. Za nastavak kliknite "U redu".   Saznajte više.

Nisi ti kriva što ne možeš da zatrudniš!

Uredništvo portala Ringeraja.rs, 21.9.2022
Ako ste žena, ne žurite sa zaključkom da vas je telo izneverilo - postoje mnogi drugi faktori, kao što su kvalitet sperme, starost, kvalitet jajnih ćelija, hormonska neravnoteža, pa čak i način života koji sada mnogo više utiče na plodnost nego u vreme vaših roditelja.

image
Istina je da se kvalitet i količina jajnih ćelija smanjuju sa godinama, ali to je samo deo složene slagalice; Foto: Freepik Foto: Freepik.com
/11


Za mnoge parove realnost je bolna, oni uporno pokušavaju da dobiju dete, ali pokušavanje ne daje nikakve rezultate. Prema nedavnim istraživanjima, 1 od 6 parova suočava se sa neplodnošću, a očekuje se da će ta brojka rasti u bliskoj budućnosti.

Žene često krive sebe za neplodnost, ali to uopšte nije njihova krivica. Često čujemo objašnjenje kako se plodnost smanjuje tokom godina, a današnje žene odlažu rođenje deteta.

Istina je da se kvalitet i količina jajnih ćelija smanjuju sa godinama, ali to je samo deo složene slagalice.

Ako ste žena, ne žurite sa zaključkom da vas je telo izneverilo - postoje mnogi drugi faktori, kao što su kvalitet sperme, starost, kvalitet jajnih ćelija, hormonska neravnoteža, pa čak i način života koji sada mnogo više utiče na plodnost nego u vreme vaših roditelja. 

Mnogi od ovih faktora nisu pod vašom kontrolom, a saznanje da ovi aspekti utiču na vašu plodnost pomoći će vam da se oslobodite tereta koji nosite.


Kvalitet i kvantitet sperme drastično opadaju

U jednoj trećini slučajeva, muška neplodnost je osnov problema. U stvari, to je glavni razlog zbog kojeg mnogi parovi ne mogu imati drugo dete - mnogi muškarci žive u iluziji da je kod njih sve u redu, jer je njihova partnerka već jednom uspela da zatrudni.

Međutim, reproduktivni status nije statičan. Ona se menja u skladu sa životnim navikama, stresom i ishranom. Pored toga, broj spermatozoida kod muškaraca je danas mnogo manji nego ranije.


PROČITAJ VIŠE: Iskrena ispovest tate: Od tuge do bebe


Verovali ili ne, prema kriterijumima koji su važili pre samo dve generacije, danas se svi muškarci se smatraju neplodnima. Ovo postaje ozbiljan problem - 1940. godine, prosečan muškarac je imao 113 miliona spermatozoida po mililitru sperme; 1990. taj broj je pao na 66 miliona (pad od čak 45%), a danas je svega 20 miliona.

Razlog ovog pada, prema mišljenju stručnjaka, su toksini prisutni u našem okruženju, gojaznost i slaba fizička aktivnost.


Stalno smo umorni i pod stresom

Nema sumnje da čovek nikada nije živeo stresnije nego danas. To ima svoje posledice, uključujući i neplodnost. Kada je vaše telo pod stresom, zapravo imate niži progesteron; stres je odgovoran za izlučivanje kortizola, kojem telo tada daje prednost u odnosu na polne hormone. 

Hronični stres je takođe uzrok problema sa štitnom žlezdom, što direktno utiče na plodnost. Kada je reč o nedostatku sna, izlaganje svetlosti sa vaših mobilnih telefona, tableta, televizora i računara uveče, potpuno narušava prirodu mraka, i to može odložiti i čak zaustaviti ovulaciju.


Izloženi smo toksinama više nego ikad

A to je problem koji nije postojao pre nekoliko generacija. Izlaganje toksinima u vazduhu, zemljištu, hrani i vodi može izazvati razne hronične bolesti, uključujući i neplodnost. Autoimune bolesti su u porastu, kao i neuspešni pokušaji začeća.

S obzirom da je spektar toksina kojima smo svakodnevno izloženi ogroman, ili čak beskonačan, teško je utvrditi šta uzrokuje neplodnost.


PROČITAJ VIŠE: Ne tiče me se šta doktori kažu, rodićeš naše dete


Sredstva za čišćenje, herbicidi i razne druge hemikalije dokazano izazivaju promene u menstrualnom ciklusu, povećavaju rizik od endometrioze i smanjuju broj spermatozoida kod muškaraca.


Fizička aktivnost je svedena na minimum

Naš "moderan" način života i rada ograničaju naše prirodno kretanje, a najveća žrtva je opet plodnost. Gojaznost polako postaje epidemija, a žene sa viškom kilograma imaju više estrogena zbog masnog tkiva, što dovodi do nepravilnog menstrualnog ciklusa.

Ne postoji način da se zaštitite od takozvanih "prednosti" savremenog života. Da, u mnogim oblastima život nam je olakšan, ali da li je cena koju plaćamo previsoka?

Klikni “Like” i dodaj svoj komentar na članak:

Moje putovanje kroz vantelesnu oplodnju
Zaista ne znam odakle da počnem. Vraćam se u mislima godinu dana unazad...bila sam ljuta, frustrirana, beznadežna. Nikak...
18
Ranica na grliću materice
Po podacima koje je 2013. godine objavio Tanjug skoro svaka druga devojka u Srbiji ima promene na grliću materice. Pri p...
3
Znate li kolike su vam šanse da zatrudnite?
Najnovija statistika je zabrinjavajuća za buduće roditelje i zato bi trebalo na vreme da se informišete o ovoj problemat...
3
Praćenje ovulacije - promene na grliću mat...
Kako određivati plodne dane pomoću praćenja promena na grliću materice?
3





Otkriveno kako jajna ćelija "hvata"...
Proteini na glavi spermatozoida traže odgovarajuću seriju specifičnih šećera na omotaču jajne ćelije. Kada dođe do pokla...
Kako izgleda zdrava i plodna sperma?
Ako u ejakulatu muškarca ima manje od deset miliona spermatozoida po mililitru sperme, to se smatra niskim brojem sperma...



image
flamingos
CortinaT krema će baš, da reši svaki problem naš.
Ekcem je prošlost kad se nanese,jer krema sa sobom sve odnese. Vetar kada duva, koža zna da se suši i puca, tad CortinaT krema na vrata pokuca,lepo se namaže, upije baš i rešen je problem naš. Nije fora, a nije ni laž,u CortinaT kremi leži prava draž. Ona svima prija i zato nam je najmilija. Možda mi pisanje stihova i nije jača strana, ali jedno sigurno znam-CortinaT krema je bez mana.  Više >>
image

Anketa

Да сазнате...
пеперутка16

...да носите тројке, шта бисте радили?

Click Here