|      
Želiš da odustaneš od takmičenja?
Pre nego što potvrdiš svoju odluku, upoznaj se sa detaljima.
Ukoliko potvrdiš odustajanje, na tvoj računar ćemo automatski ubaciti cookie, koji će nam omogućiti da te tokom takmičenja (26.04 -30.04.2021) prilikom dolaska na portal prepoznamo i omogućimo ti neometano korišćenje portala, bez prikazivanja ikona Ringerajinog sponzora, odnosno kontrole uz desni rub ekrana.

Istovremeno, oduzećemo ti sve prikupljene bodove, čime se na žalost gubi pravo za osvajanje nagrade.

Da li još uvek želiš da odustaneš od takmičenja?
Ringeraja.rs koristi "kolačiće" u cilju pružanja boljeg korisničkog iskustva, praćenja posećenosti i prikaza oglasa. Postavke prihvatanja kolačića podesite u vašem internet pretraživaču.
Nastavkom korišćenja smatra se da se slažete sa korišćenjem kolačića u navedene svrhe. Za nastavak kliknite "U redu".   Saznajte više.

Obeležavanje Meseca roditeljstva: Briga o razvoju dece počinje brigom o dobrobiti roditelja

Uredništvo portala Ringeraja.rs, 3.6.2022
Mesec roditeljstva obeležava se u okviru programa „Podrška podsticajnom roditeljstvu kroz igru“ koji sprovodi UNICEF u saradnji sa Vladom Republike Srbije i partnerima iz sistema zdravstvene, socijalne zaštite i predškolskog obrazovanja, a uz podršku LEGO fondacije.

image
UNICEF u Srbiji svakog juna obeležava Mesec roditeljstva, a ove godine to čini pod sloganom „Razigrano roditeljstvo“.
/11


Beograd, 02. jun 2022 – Roditeljima u Srbiji, kao i onima širom sveta, potrebna je sistemska podrška u ovoj važnoj životnoj ulozi. Čak oko 60.000 dece u našoj zemlji suočava se sa razvojnim rizicima i poteškoćama, pa je njihovim roditeljima, potrebna još veća podrška. Kako bi skrenuo pažnju da je osnovni preduslov za kvalitetnu brigu o deci briga o roditeljima, njihovoj dobrobiti i kapacitetima, UNICEF u Srbiji svakog juna obeležava Mesec roditeljstva, a ove godine to čini pod sloganom „Razigrano roditeljstvo“.


Mesec roditeljstva obeležava se u okviru programa „Podrška podsticajnom roditeljstvu kroz igru“ koji sprovodi UNICEF u saradnji sa Vladom Republike Srbije i partnerima iz sistema zdravstvene, socijalne zaštite i predškolskog obrazovanja, a uz podršku LEGO fondacije. Cilj ovog programa je da unapredi kvalitet usluga za decu na ranom uzrastu, njihovim roditeljima i starateljima kroz rad patronažnih sestara, pedijatara, vaspitača u predškolskim ustanovama i stručnih saradnika u uslugama socijalne zaštite.


Model centri  dobrih praksi podrške roditeljstvu i ranom razvoju uspostavljeni su u Novom Sadu, Kragujevcu, Vranju, Novom Pazaru i Boru. Navedeni gradovi će povodom obeležavanja Meseca roditeljstva mobilisati svoje lokalne zajednice da prenesu poruke o značaju igre za dobrobit porodice, kao i o tome da je briga o roditeljima u svakom društvu prioritet i jedno od najisplativijih ulaganja u održivi razvoj.


Pored toga, u junu mesecu se spomenutim gradovima, u program Podsticajno roditeljstvo kroz igru, pridružuje još 28 lokalnih samouprava koje će usvajati od model centara smernice za izgradnju dobrih praksi podrške roditeljstvu u svojim zajednicama. Unapređenim uslugama biće obuhvaćeno 60.000 porodica, a 1.400 praktičara u oblasti ranog razvoja (zaposleni u sektorima zdravstva, obrazovanja i socijalne zaštite) dobiće nova znanja i veštine kako da podrže oba roditelja, i tatu i mamu, da budu spremni i sigurni u sebe da za svoje najmlađe pružaju najvažnije sastojke za srećno odrastanje - ljubav, toplinu, bliskost i prilike za razvijanje veština kroz igru.


Istraživanja pokazuju da je pandemija više nego udvostručila prevalenciju problema mentalnog zdravlja, što je ugrozilo i roditeljske uloge i detinjstvo dece. Stoga program ukazuje na važnost brige o mentalnom zdravlju, i pruža pomoć roditeljima da usvoje prakse brige o sebi, veštine nošenja sa stresom, da neguju porodične odnose i potraže pomoć kad je potrebno.


UNICEF-u se u obeležavanju Meseca roditeljstva, pored Ministarstva za brigu o porodici i demografiju, koje koordinira nacionalni odbor za podršku podsticajnom roditeljstvu, u čijem sastavu su Ministarstvo zdravlja, Ministarstvo prosvete, nauke i tehnološkog razvoja, Ministarstvo za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja, Ministarstvo za državnu upravu i lokalnu samoupravu, a predsedava specijalna savetnica premijera za Agendu održivog razvoja, pridružuju i brojni partneri programa Podsticajno roditeljstvo kroz igru. Među njima su Stalna konferencija gradova i opština i Konzorcijum institucija i organizacija programa koji čine Gradski zavod za javno zdravlje Beograd, Republički institut za socijalnu zaštitu, Savez udruženja medicinskih sestara u predškolskim ustanovama Srbije, Centar za podršku ranom razvoju i porodičnim odnosima Harmonija, kao i Institut za psihologiju Univerziteta u Beogradu.



Promo objava

Klikni “Like” i dodaj svoj komentar na članak:

HOROSKOP: Kako se slaže tvoj, sa znakom tv...
Može li kompatibilnost znakova zodijaka odrediti odnos majke i deteta? Kažu da su ovo kombinacije koje se najbolje slažu...
5
Produženi brovak DA ili NE? Kako izgleda d...
Treba izdvojiti značaj podsticajne atmosfere i sticanja radne navike. Već nakon par dana, deca bez imalo otpora usvajaju...
5
Moje prvo kiselo iskustvo: Deca i limun
Neprocenjivo, zar ne? Klinci su neodoljivi i preslatki kada prvi put probaju limun!!!
4
Tata sa roze krilima i rajfom na glavi
Nazvali su ga tatom godine. Lazar Kostić (23) postao je najpopularniji otac u Srbiji nakon što je uslikan kako Novim Beo...
3





Da, moje dete spava sa mnom u krevetu!
Ne razumem u čemu je stvar? Čemu tolika briga oko toga što moja četvorogodišnjakinja spava sa mnom? Hoće li svet stati z...
Dirljiva ispovest: Kako me je mama vodila ...
Svaki roditelj se u životu suoči sa problemom dete – posao, ali dovoljna je samo mala pomoć i sve stvari dođu na mesto.



Anketa

Трудноћа.
пеперутка16

Који део трудноће вам се највише допао или Најлакши?

Click Here