|      
Želiš da odustaneš od takmičenja?
Pre nego što potvrdiš svoju odluku, upoznaj se sa detaljima.
Ukoliko potvrdiš odustajanje, na tvoj računar ćemo automatski ubaciti cookie, koji će nam omogućiti da te tokom takmičenja (26.04 -30.04.2021) prilikom dolaska na portal prepoznamo i omogućimo ti neometano korišćenje portala, bez prikazivanja ikona Ringerajinog sponzora, odnosno kontrole uz desni rub ekrana.

Istovremeno, oduzećemo ti sve prikupljene bodove, čime se na žalost gubi pravo za osvajanje nagrade.

Da li još uvek želiš da odustaneš od takmičenja?
Ringeraja.rs koristi "kolačiće" u cilju pružanja boljeg korisničkog iskustva, praćenja posećenosti i prikaza oglasa. Postavke prihvatanja kolačića podesite u vašem internet pretraživaču.
Nastavkom korišćenja smatra se da se slažete sa korišćenjem kolačića u navedene svrhe. Za nastavak kliknite "U redu".   Saznajte više.

OPREZ: Pokrivanje kolica na vrućini je opasno!

Uredništvo portala Ringeraja.rs, 9.7.2020
Roditelji, oprez! Za vreme velikih vrućina nemojte pokrivati kolica pelenama ili prekrivačima, jer to može biti vrlo opasno za bebu.

image
Temperatura u pokrivenim kolicima drastično raste, što može predstavljati ozbiljan rizik za zdravlje bebe. Stroller photo created by senivpetro - www.freepik.com
/11


 

Kao što se leti trudimo da zatvaramo prozore i vrata kako bi sprečili prodiranje toplote u naše stanove, tako i roditelji često pokušavaju zaštititi bebe u kolicima od sunca i toplote, pokrivajući kolica pelenama ili pokrivačem.

Ali pazite, ovo može biti vrlo opasno! 

 

U jednostavnom testu sprovedenom u Švedskoj, otkrili su da temperatura u pokrivenim kolicima drastično raste, što može predstavljati ozbiljan rizik za zdravlje bebe.

 

Toliko je vruće, kao u zatvorenom automobilu! 

Većina ljudi je uverena da će pokrivanjem kolica zaštititi bebu i od sunca i od vrućine, ali u stvari je suprotno. Prekrivajući kolica, vazduh više ne cirkuliše i bez pravilne cirkulacije vazduha u kolicima postaje vruće skoro kao i u zatvorenom automobilu na suncu.

 

PROČITAJ JOŠ: Da li beba sme da jede sladoled?


Za sat vremena za više od 10 stepeni Celzijusa poraste temperatura 

 

Da je to zapravo tačno utvrdili su švedski novinari koji su obavili laički test kako bi dokazali da je vrućina u zatvorenim kolicima zaista nepodnošljiva. 

Identična kolica opremili su sa po jednim termometrom i postavili na sunce između 11.30 i 13 sati. 

I na jednim i na drugim kolicima krov bio je spušten, a jedan je dodatno prekriven dečijim pokrivačem.  Nakon sat i po vremena, izmerena temperatura u kolicima bez pokrivača iznosila je 22 stepena Celzijusa, što je nešto više od spoljašnje temperature koja je iznosila 21 stepen Celzijusa.

Temperatura u prekrivenim kolicima popela se na neverovatnih 34 stepena Celzijusa.

Prema gruboj računici, temperatura u prekrivenim kolicima se povećava za više od polovine spoljne temperature. Dakle, ako ste se uputili u šetnju kolicima kada je spoljna temperatura bila oko 30 stepeni Celzijusa i prekrili kolica, vaši mališani će se bukvalno "kuvati"na oko 45 stepeni Celzijusa!

 

PROČITAJ JOŠ: Neverovatne činjenice o majčinom mleku


Kako zaštititi bebu u kolicima? 

1) Šetajte hladnijim delom dana. Stručnjaci preporučuju da izbegavate šetnje sa kolicima po vrućini i odaberete hladniji deo dana. I sami ćete imati više koristi ako šetate u onom periodu dana kada možete normalno disati. A šetnja sa bebom u kolicima zateže i zadnjicu :) 

2) Vodite računa da vazduh cirkuliše. Ukoliko ste po vrućini u šetnji sa bebom koja je u kolicima, proverite da li vazduh u kolicima cirkuliše i ne pregreva sa. Dakle, ako već pokrivate kolica, pokrijte je samo sa jedne strane (gde sunce sija) kako bi vazduh mogao da cirkuliše sa druge strane.

3) Skinite bebi čarape i lagano je obucite. Leti obavezno skinite čarape i dugu odeću svoje bebe da bi joj u kolicima bilo što manje toplo. Na najvećoj vrućini može biti samo u peleni ili bez pelena uz zaštitnu podlogu. Kako oblačiti novorođenče leti, proverite ovde.

4) Izbegavajte tople materijale. Leti ne samo beba, već i kolica moraju biti opremljeni laganim i hladnim materijalima kako bi se dete u kolicima što manje znojilo. 

5) Ne ostavljajte kolica na suncu. Čak i ako beba nije u kolicima, kolica nikada ne ostavljajte na direktnom suncu, već u senci, jer će bebi biti mnogo toplije ako je stavite u pregrejana kolica, dok će joj u ohlađenim kolicima biti prijatno. Pročitajte kako odabrati prava kolica na ovom linku

6) Zaustavljajte se samo u hladu. Kada šetate sa bebom u kolicima, nikada se ne zaustavljajte na suncu, već uvek tražite hladovinu. Ponekad je samo pet minuta na vrućem suncu dovoljno da bebi bude nepodnošljivo vruće.

 

Izvor: Ringaraja.net


Klikni “Like” i dodaj svoj komentar na članak:

Dojenje: "Bubuljice" na bradavicam...
Neverovatno je koliko priroda pažljivo brine o svakom detalju! Pogledajte video o tome koliko su važne te sitne tačkice ...
15
Prirodan izbor za miran san vaših mališana
Odabir pravilne i kvalitetne ishrane kojom ćete omogućiti da vaši mališani utonu u miran san predstavlja izazov za svako...
14
Kontakt oči u oči sa bebom
Kada dođe do interakcije između roditelja i bebe, dolazi do sinhronizacije rada srca i emocija. Međutim, do sada je malo...
8
ZVEZDA Baby kalendara za JANUAR 2022.!
Početak godine nove obasjava januarska zvezda baby kalendara za 2022. godinu! Upoznajte je!
4





Zašto su deca koja su često bosa, srećnija...
Kako hodanje bosih nogu podstiče razvoj mozga kod dece?
Prepucijum - šta roditelji dečaka treba da...
Gotovo svi dečaci su rođeni sa uskim prepucijumom koji je spojen s glavićem. To je normalno fiziološko stanje i nije raz...



image
MamaNecaVo
CortinaT krema je postala obavezan deo naše kućne apoteke!
Porodično smo atopičari i mesečno potrošimo jednu, a mažemo je svuda. Sin mi ima oset_ljivu kožu i generalno je sklon pojavi ekcema čim imunitet ode ka dole ili ako ne namažemo lice cak i kada vetric pirka. Ja imam užasne ekceme često po rukama od pranja sudova, pa izlazak napolje i tako u krug. Stoga slobodno mogu reći da ko god ima sličan problem ili AD da uzme CortinaT kremu, neće se pokajati. U moru krema slične namene, jedino nam se ova pokazala delotvorno i jedino ona održi duže vreme stanje remisije. Miris je sasvim ok, možda malo jači za moj ukus, ali ima efekta i samo to je na kraju bitno. Takođe, krema nije ni gusta a ni retka pa nema problema sa mazanjem. Moj sin se privikao sam na mazanje kože lica konkretno, pa smo tu da nazovem svakodnevnu "terapiju" i nešto bez čega se ne može, pretvorili u zabavu.  Više >>
image

Anketa

Да сазнате...
пеперутка16

...да носите тројке, шта бисте радили?

Click Here