|      
Želiš da odustaneš od takmičenja?
Pre nego što potvrdiš svoju odluku, upoznaj se sa detaljima.
Ukoliko potvrdiš odustajanje, na tvoj računar ćemo automatski ubaciti cookie, koji će nam omogućiti da te tokom takmičenja (26.04 -30.04.2021) prilikom dolaska na portal prepoznamo i omogućimo ti neometano korišćenje portala, bez prikazivanja ikona Ringerajinog sponzora, odnosno kontrole uz desni rub ekrana.

Istovremeno, oduzećemo ti sve prikupljene bodove, čime se na žalost gubi pravo za osvajanje nagrade.

Da li još uvek želiš da odustaneš od takmičenja?
Ringeraja.rs koristi "kolačiće" u cilju pružanja boljeg korisničkog iskustva, praćenja posećenosti i prikaza oglasa. Postavke prihvatanja kolačića podesite u vašem internet pretraživaču.
Nastavkom korišćenja smatra se da se slažete sa korišćenjem kolačića u navedene svrhe. Za nastavak kliknite "U redu".   Saznajte više.

Porodični obroci i zdrave navike

Uredništvo portala Ringeraja.rs, 22.7.2019
Redovni porodični obroci mogu pomoći u sticanju i održavanju navika u ishrani.
Ključne reči:

image
/11


Odrasli koji imaju redovne obroke, lakše regulišu masu tela i imaju zdraviji izbor hrane. Možete pripremiti obrok unapred, tako da možete da izbegnete kuvanje, što često uključuje mnogo više posla i stresa.

 

Dobrobit porodičnih obroka je veći kada deca rastu. Starija deca i adolescenti koji u nedelju imaju tri ili više porodičnih obroka imaju veću verovatnoću da će jesti zdravu hranu. Evo nekoliko saveta za vašu porodicu kada su u pitanju zdravi obroci.

 

Porodični obroci moraju da postanu prioritet

Najmanje jedan obrok dnevno treba da konzumirate zajedno. Ako je na početku nerealno, postavite cilj i imajte najmanje tri zajednička obroka nedeljno. Istraživanja pokazuju da tri ili više porodičnih obroka nedeljno imaju najveći uticaj na dobre navike u ishrani. Ako mislite da je porodična večera nemoguća misija, pokušajte da jedete zajedno u drugom delu dana.


Modelujte zdrave prehrambene navike

Dokle god ste mali, izlažite svoju decu raznovrsnoj hrani i odgovarajućem ponašanju tokom obroka. Bebe imitiraju svoje najdraže, tako da je najbolje da se služi ista hrana što je češće moguće. Zapamtite da deca takođe vide manje zdravu hranu koju konzumirate, zato budite svesni i vodite računa o tome koju hranu stavljate na sto.

 

Poslužite razne namirnice

Beba i odrasli uče da vole hranu pri gledanju, kada je vide da jedu ljudi sa kojima su okruženi. Dovoljno je samo biti izložen takvim situacijama. Tako će naučiti da prihvataju nove obroke i zdrave namirnice. Eksperimentišite sa hranom, kuvajte na paru ili je poslužite sveže, a možete probati različite kombinacije ukusa koji mogu postati deo vašeg menija.

 

Ne prisiljavajte decu da probaju posebnu hranu

Istraživanja su pokazala da pritisak na decu da jedu zdravu hranu, kao što je povrće, može izazvati suprotan efekat. Neka dete odabere ono što želi jesti od hrane koju stavite na sto. Vaša odluka je koju ćete hranu ponuditi, kada je pripremate i kako. Vaše dete će odlučiti koliko će jesti i i da li će jesti. Budite strpljivi.


Budite kreativni

Ono što možete da uradite, a to je privlačno za decu, jeste da prenesete svoju reativnost i na kuhinju i na tanjire. Možete napraviti najzanimljivije animirirane likove iz namirnica i okrasiti obroke tako da postanu privlačni.

 

Na šta treba paziti kada osmišljavate letnji meni za porodicu:

  • Pokušajte da napravite nedeljni meni, jer će vam biti lakše da preuzmete obaveze koje su nekada nemilosrdne. Koristite subotu i nedelju za kupovinu namirnica kako bi ste imali sve što vam je potrebno u frižideru. Tako ćete biti brži u pripremi. Izaberite jela koja će vam doneti puno svežeg i začinjenog povrća.
  • Ne bojte se pripremati obroke koje obično pripremate za večeru, za doručak i obrnuto. Ne postoji pravilo da ne možete, npr, pripremite omlet sa povrćem za doručak.
  • Napravite plan obroka i koristite ga kao vodič za održavanje zdravih prehrambenih navika. Ako osećate inspiraciju i želite nešto da promenite, uradite to. Obratite posebnu pažnju na svoj način života, tako da u skladu s tim napravite plan ishrane koji vam najviše odgovara.

 

U svakom slučaju, morate imati na umu i pametno da kupujete namirnice. Stručnjaci savetuju da jedete najsvežiju salatu od povrća, koja je bogata vitaminima i snažan saveznik našeg tela u odbrani mnogih bolesti.

 

Prevod: deca.mk

Klikni “Like” i dodaj svoj komentar na članak:

Kolagen: Mamino tajno oružje!
Kolagen je najzastupljeniji protein koji se nalazi u našim kostima, mišićima, tetivama, ligamentima, koži i hrskavici. M...
8
Nadutost – prolazna pojava ili ozbiljan pr...
Da li ste ikada osetili neprijatnu nadutost ili imali problema sa viškom gasova u stomaku?
7
Prolećno sunce i šetnja brišu depresivne m...
Dokazano je da dnevna svetlost pomaže sinhronizaciji prirodnog bioritma, kao i da deluje kao prirodni antidepresiv. Sunc...
4
Rak grlića materice
Šta je rak grlića materice? Kako nastaje, kako se otkriva? Šta je prevencija?
4





Izgleda šašavo, ali skida kilograme
Niskokalorične dijete, praćenje mesečevih mena u poređenju sa dijetama koje slede deluju kao “najnormalniji” potez da se...
Saveti nutricioniste - najbolje čorbe za z...
Supa ublažava prehladu, dokazali su naučnici. Neki njeni sastojci utiču na slabljenje simptoma upale gornjih disajnih pu...



Click Here