|      
Želiš da odustaneš od takmičenja?
Pre nego što potvrdiš svoju odluku, upoznaj se sa detaljima.
Ukoliko potvrdiš odustajanje, na tvoj računar ćemo automatski ubaciti cookie, koji će nam omogućiti da te tokom takmičenja (26.04 -30.04.2021) prilikom dolaska na portal prepoznamo i omogućimo ti neometano korišćenje portala, bez prikazivanja ikona Ringerajinog sponzora, odnosno kontrole uz desni rub ekrana.

Istovremeno, oduzećemo ti sve prikupljene bodove, čime se na žalost gubi pravo za osvajanje nagrade.

Da li još uvek želiš da odustaneš od takmičenja?
Ringeraja.rs koristi "kolačiće" u cilju pružanja boljeg korisničkog iskustva, praćenja posećenosti i prikaza oglasa. Postavke prihvatanja kolačića podesite u vašem internet pretraživaču.
Nastavkom korišćenja smatra se da se slažete sa korišćenjem kolačića u navedene svrhe. Za nastavak kliknite "U redu".   Saznajte više.

Proširene vene - opasan izvor komplikacija u trudnoći

Baby Planeta, 17.5.2019
Prema podacima Svetske zdravstvene organizacije oko 30 odsto populacije pati od bolesti proširenih (varikoznih) vena, a žene gotovo četiri puta češće.

image
/11


Uzroci ovog oboljenja su različiti, a kao glavni faktori rizika navode se genetska predispozicija (ako je jedan roditelj imao proširene vene, verovatnoća obolevanja dece je 70 odsto, a ukoliko su oba imala, rizik je veći od 80 odsto), prekomerna telesna težina, dugo sedenje ili stajanje, nedostatak fizičke aktivnosti, različite hormonske promene tokom puberteta, trudnoće ili menopauze.

 

Proširene vene dovode do zadržavanja krvi u nogama, što rezultira povećanjem rizika od tromboze sa mnogostrukim komplikacijama. S obzirom na to da je trudnoća jedan od faktora rizika za proširenje vena, njihovo lečenje je izuzetno važno, kako kod budućih mama koje ih već imaju, tako i kod onih kod kojima se prvi put jave tokom trudnoće. O komplikacijama proširenih vena kod trudnica razgovarali smo s vaskularnim hirurgom profesorom dr Nenadom Ilijevskim, načelnikom Odeljenja za endovaskularnu hirurgiju Instituta za kardiovaskularne bolesti „Dedinje“ i profesorom Medicinskog fakulteta u Beogradu.

 

- Kada pričamo o bolesti proširenih vena, najpre treba znati da je u njenoj osnovi genetika - objašnjava profesor Ilijevski. - Međutim, zabrinjava što u Srbiji imamo neprihvatljivo veliku učestalost varikoznih vena i njihovih komplikacija kod trudnica, kako u trudnoći tako na porođaju, pa i posle njega.

 

Proširene vene, po rečima našeg sagovornika, najčešće prate bolovi, umor, osećaj toplote, napetosti i zatezanja u donjim udovima. Osim toga, vidljive su i promene na koži: pigmentacija, venski ekcem, propadanje potkožnog masnog tkiva (lipodermatoskleroza), otvrdnuće i zatamnjenje kože.

 

- Najopasnija posledica bolesti proširenih vena je tromboza - naglašava profesor Ilijevski. - Kad se ona desi, pacijentkinji treba davati lekove koji su u trudnoći nepoželjni. Nije, dakle, problem što se vena vidi, već ono što se ne vidi, a to je mogućnost nastanka tromba u površinskim venama, koji može da dospe u duboki venski sistem i izazove plućnu emboliju.

 

Naš sagovornik podseća da se prečnik vena, i površinskih i dubokih, ali dominantno dubokih, tokom trudnoće povećava. Materica raste i pritiska venski sistem, što izaziva otoke nogu i druge tegobe.

 

- Najvažnije je da li je žena pre trudnoće već imala bolest proširenih vena ili ne - kaže profesor Ilijevski. - Postoji, nažalost, uvreženo mišljenje da prvo treba roditi decu pa tek onda rešiti problem proširenih vena. No, to je sasvim pogrešno jer operišući vene pre trudnoće, bilo da su komlikovane ili ne, buduće mame sprečavju verovatnoću za nastanak opasnih komplikacija u trudnoći. To je prva faza za rešavanje venskog problema. Kad operišu vene, naravno, nisu uklonile genetsku predispoziciju, ali su mogućnost komplikacija i pojave tromba u trudnoći svele na minimum.

 

O operaciji vena se, kako kaže naš sagovornik, odlučuje isključivo posle ultrazvučnog dopler ili dupleks-sken pregleda površinskih i dubokih vena, jer on definiše realno stanje venskog sistema. Na pitanje kada je vreme za prvo obavljanje ultrazvučnog pregleda vena profesor Ilijevski odgovara:

 

- Treba zapravo sagledati više faktora: postoji li genetska predispozicija za proširene vene ili ne, dobija li trudnica hormonsku terapiju ili ne, mora li da leži tokom trudnoće,  nosi li kompresivne čarape ili ne. Osim toga, svaka trudnica uradi nekoliko ginekoloških ultrazvučnih pregleda tokom trudnoće, pa zašto ne bi uradila i ultrazvuk venskog sistema!? Svaka žena koja planira trudnoću ili ako je već trudna, a problem proširenih vena počne da se javlja, treba da uradi ultrazvučni pregled vena. To je jedini način da se spreče komplikacije bolesti proširenih vena u trudnoći koje se, nažalost, ponekad ponekad mogu okončati fatalno.

 

Fenomen bare

- Bolest proširenih vena slikovito opisujem takozvanim fenomenom bare. Znamo da se u bari razvija žabokrečina jer nema brzog protoka vode. U slučaju varikoziteta krv stoji i u toj „bari“ se formira tromb koji svakog trenutka krvnom strujom može biti prenet u drugi deo organizma - najčešće srce, a potom u grane plućne arterije (embolija), što je vrlo opasna komplikacija. Zato je važna prevencija koja osim operacije podrazumeva i nošenje kompresivnih čarapa, prilagođenu fizičku aktivnost, pre svega šetnju jer je najbolja za trudnice, kao i uzimanje mnogo tečnosti. Svim trudnicama posebno savetujem da od ujutru do uveče nose kompresivne čarape od 15 ili 18 milimetara živinog stuba koje se mogu uzeti i bez prethodnog ultrazvučnog nalaza - kaže prof. Nenad Ilijevski.

 

Trombofilija 

 - Učestalost trombofilije je, nažalost, porasla. Ona može biti urođena i stečena. Kada tome dodate bolest proširenih vena, činjenicu da se žene sve kasnije odlučuju da rađaju, pa gojazne trudnice ili dugo ležanje u slučaju održavanja trudnoće, verovatnoća nastanka tromboze raste. Podaci pokazuju da se kod jedne od 1.600 porodilja desi tromboembolizam, a ako uz trombofiliju postoji još jedan faktor rizika za nastanak tromba, verovatnoća pojave tromboembolizma se javlja kod jedne od 50 trudnica - naglašava profesor Ilijevski.

 


Promo objava

Klikni “Like” i dodaj svoj komentar na članak:

Četiri porođajna doba
Porođaj prolazi kroz četiri faze, odnosno kroz četiri porođajna doba. Svaka faza porođaja ima svoje karakteristike.
7
Uobičajeni pregledi i analize u trudnoći
Pred vama je spisak svih uobičajenih pregleda i analiza koje se rade u trudnoći i približni period kada se oni rade.
5
Tumačenje ultrazvučnih nalaza u trudnoći
EDD, BPD, TCD, GS... pomažemo vam da razumete šta znače sve te skraćenice koje ginekolozi koriste za tumačenje razvoja v...
5
13 znakova da očekujete dečaka
Da li je moguće da postoje očigledni znaci koji nam mogu reći da ćemo biti ponosni roditelji malog dečaka? Čitajte dalje...
4





Najbolji zdrav doručak u trudnoći
Ono što je svakoj trudnici potrebno je izbalansirana zdrava ishrana.
Šta je dijastaza i zašto se javlja u trudn...
Šta je dijastaza? Zašto se javlja u trudnoći? Kako, na koji način i kojim vežbama ojačati trbušne mišiće?



Anketa

Да сазнате...
пеперутка16

...да носите тројке, шта бисте радили?

Click Here