|      
Želiš da odustaneš od takmičenja?
Pre nego što potvrdiš svoju odluku, upoznaj se sa detaljima.
Ukoliko potvrdiš odustajanje, na tvoj računar ćemo automatski ubaciti cookie, koji će nam omogućiti da te tokom takmičenja (26.04 -30.04.2021) prilikom dolaska na portal prepoznamo i omogućimo ti neometano korišćenje portala, bez prikazivanja ikona Ringerajinog sponzora, odnosno kontrole uz desni rub ekrana.

Istovremeno, oduzećemo ti sve prikupljene bodove, čime se na žalost gubi pravo za osvajanje nagrade.

Da li još uvek želiš da odustaneš od takmičenja?
Ringeraja.rs koristi "kolačiće" u cilju pružanja boljeg korisničkog iskustva, praćenja posećenosti i prikaza oglasa. Postavke prihvatanja kolačića podesite u vašem internet pretraživaču.
Nastavkom korišćenja smatra se da se slažete sa korišćenjem kolačića u navedene svrhe. Za nastavak kliknite "U redu".   Saznajte više.

Razmaženi prinčevi i princeze

Uredništvo portala Ringeraja.rs, 22.8.2016
Vaspitanje dece nije ni malo lak „posao“, šta više.

image
/11


To vrlo dobro znaju svi roditelji, a naročito oni koji su svoje klince razmazili dok su još bili sasvim maleni. Takve greške u koracima nakon samo nekoliko godina izazovu probleme, jer dete, naviknuto da sve bude kako ono želi, ni ne obraća pažnju šta mu roditelji govore. Vaspitanje dece zahteva neverovatno veliko strpljenje,  posvećenost, ali ma koliko da vam se u datom trenutku učini preteško, nikako nemojte posustati, jer u pitanju je vaše voljeno dete.

Batine i konstantna grdnja deteta od 3-4 godine neće mnogo pomoći. Sa njim je potrebno razgovarati što više, davati mu jasne znake šta sme, a šta ne. Zato nemojte svoju frustraciju kada se vratite sa posla lečiti na tom nedužnom biću, već ga opomenite kada imate pravi razlog za to, kada je ono zaista nešto skrivilo.

Za pravilno vaspitanje dece još uvek ne postoji ni jedna škola koju bi roditelji mogli da upišu i pohađaju te korisne časove. U pitanju je prava veština u kojoj svaki rodtelj ima svoj stil. No ipak, roditeljima-početnicima ovaj tekst bi mogao biti od velike koristi.


Još samo 5 minuta

Svakom mališanu je i više nego zabavno da se igra sa svojim vršnjacima u dečijoj igraonici ili nekom od obližnjih parkića. Tada ne oseća glad, žeđ, sve mu je potaman i ne zna kada je dosta. Međutim, svesni ste da ma koliko da mu je lepo, ipak tu ne možete provesti čitav dan. Niste mu još ni prišli, a vaš mališan je već briznuo u plač. Iako ste mu rekli da ćete doći koliko sutra, da ga kod kuće čeka njegova omiljena torta, vriska je sve glasnija. Jasno je, dete želi da popustite.

Mnogi roditelji prave veliku grešku kada su ovakve situacije u pitanju. Nakon toliko detetovog jadikovanja, oni mu, ma kakve obaveze imali, ipak dozvole da se poigra još koji minut. Iako se čini kao sitnica, ovo može da napravi veliki problem u daljem vaspitanju. Iako malo, dete postaje svesno da može da manipuliše vama i da je dovoljna samo koja suza, pa da dobije šta god poželi.


Kažnjavanje

Svi smo mi još kao deca bili u kojekakvim kaznama: tri dana nema slatkiša, nedelju dana nema televizora, deset dana bez omiljene igračke… Složićete se, iskusni roditelji, ove „fore“ znaju i tek kako da upale.

Ipak, kako bi kazna imala nekog efekta, morate joj ostati dosledni. Dete će na sve načine pokušavati da vas „otkravi“ kako bi moglo da se igra sa drugarima, jede omiljenu čokoladu, po ceo dan gleda crtane filmove. Podrazumeva se, tih dana će biti divno predivno, verovatno će vas očarati svojom poslušnošću.

Ipak, bezobzira na sve, reč je reč i morate je održati. Iako je ostao samo jedan dan do isteka kazne, ne požurujte njen kraj. Ako popustite, dete vas neće shvatati ozbiljno svaki naredni put kada ga kaznite i dovijaće se na razne načine da vas odobrovolji.


Nagrađivanje pohvalama

Kao i kazne, nagrade su takođe vrlo važne. Možda ponekad i značajnije. Ako je vaša curica zaista bila dobra, ako je pokupila sve svoje igračke pre nego što ste joj rekli, dobila cvetić na ruku u vrtiću, nemojte zaboraviti da je pohvalite. To će joj veoma značiti i dati joj još veću motivaciju da bude dobra i poslušna.

Mame i tate neretko kupuju „kule i gradove“ svojoj deci zbog poslušnosti, ali to nikako nije preporučljivo. Tako će dete prvi sledeći put kada ne dobije traženu lutku nakon naučenog prvog slova ne samo biti ljuto i besno, već će taj gest shvatiti kao znak da više ne treba da se trudi.


I ponovo naglašavamo – budite strplivi. Morate ostati smireni, staloženi dok detetu objašnjavate kako je ovo dobro raditi, a ono ne. Morate izgraditi autorite nad njim, a to svakako nećete postići svkodnevnom vikom i dramom.

Klikni “Like” i dodaj svoj komentar na članak:

Ko su deca koja nemaju alergije i nisu bol...
Većina nas se sa radošću seća odrastanja, u kojem je igra u blatu i pesku bila svakodenvna aktivnost, a često i vrhunac ...
8
Razbili ste živin toplomer!!!
Nije neobično da se dete poigra toplomerom, koji lako puca kada padne na tvrdu podlogu. Tu obično nastane panika ako se ...
6
Nasilje
Nasilje je svaki oblik neželjenog i agresivnog ponašanja u školama koje se ne prestaje tamo, nego se nastavlja da prati ...
6
Ja svoju decu vaspitavam da odu od mene
Gorko-slatka stvar majčinstva… Moramo se pobrinuti da mogu uspeti sami.
5





BUDUĆE VOĐE: 7 osobina prolećnih beba
Zima, proleće, leto ili jesen ... Da li znate da godišnje doba utiče na našu ličnost? Mnoga istraživanja pokazala su kak...
Dirljiva ispovest: Kako me je mama vodila ...
Svaki roditelj se u životu suoči sa problemom dete – posao, ali dovoljna je samo mala pomoć i sve stvari dođu na mesto.



Anketa

Трудноћа.
пеперутка16

Који део трудноће вам се највише допао или Најлакши?

Click Here