|      
Želiš da odustaneš od takmičenja?
Pre nego što potvrdiš svoju odluku, upoznaj se sa detaljima.
Ukoliko potvrdiš odustajanje, na tvoj računar ćemo automatski ubaciti cookie, koji će nam omogućiti da te tokom takmičenja (26.04 -30.04.2021) prilikom dolaska na portal prepoznamo i omogućimo ti neometano korišćenje portala, bez prikazivanja ikona Ringerajinog sponzora, odnosno kontrole uz desni rub ekrana.

Istovremeno, oduzećemo ti sve prikupljene bodove, čime se na žalost gubi pravo za osvajanje nagrade.

Da li još uvek želiš da odustaneš od takmičenja?
Ringeraja.rs koristi "kolačiće" u cilju pružanja boljeg korisničkog iskustva, praćenja posećenosti i prikaza oglasa. Postavke prihvatanja kolačića podesite u vašem internet pretraživaču.
Nastavkom korišćenja smatra se da se slažete sa korišćenjem kolačića u navedene svrhe. Za nastavak kliknite "U redu".   Saznajte više.

Srceparajuća i zastrašujuća razmišljanja novih mama nakon porođaja

Uredništvo portala Ringeraja.rs, 11.2.2018
Skoro polovina novih mama ima problema sa zastrašujućim mislima ili halucinacijama nakon porođaja – ali ne pričaju o tome iz straha od osude ili iz straha da im se ne oduzme dete.

image
/11


Izneta su nova istraživanja koje se tiču stanja uma Britanskih mama nakon porođaja i dobijen je alarmantan broj žena koje su se suočavale sa uznemiravajućim mislima.

Najčešći je strah da će se nešto strašno desiti njenoj bebi, gde je 62% mama pretpelo živopisne halucinacije.

Četrdeset pet posto se brinulo da bi njena beba mogla umreti, 13% je zamišljalo ubijanje ili povređivanje sopstvenog deteta, pri čemu je jedna od njih 100 bila ubeđena da će svekrva pokušati da joj oduzme dete.

Studija koju je uradio roditeljski sajt ChannelMum.com takođe je utvrdio da su mnoge mame imale vizije da im stranci odnose bebu, da je bebu pojeo krokodil i slično.

Zabrinjavajuće, 39% je osećalo da bi njihovom partneru i bebi bilo bolje bez njih, a 16% njih je čak razmatralo samoubistvo. Prema zvaničnim podacima, 10-15% mama doživljava ozbiljne probleme sa  mentalnim zdravljem. 

Eksperti veruju da postoji „skrivena epidemija“ postporođajne mentalne bolesti, jer 64% njih koje dođu u ovakvu situaciju nikada ne pokušaju da dobiju zvaničnu dijagnozu tako da nisu među ženama „zavedenim“ u zvaničnoj statistici.

Osnivač sajta ChannelMum.com, Sioban Frigard, kaže: "Ako je vaše telo nakon porođaja izmučeno, svi vas razumeju i podržavaju, ali kada se ne osećate psihički dobro, mame smatraju da je to nešto što treba da zadrže samo za sebe.“

"Ove misli su uznemiravajuće i zastrašujuće – ali jako često su deo toga što ste postali mama. O tome moramo da razgovaramo, normalizujemo takve misli i da uverimo mame da shvate da nisu same.

U studiji u kojoj je učestvovalo 1.670 mama, utvrđeno je da je među njima 65% onih koje su iskusile strašne misli i da im nije rečeno da trudnoća i materinstvo mogu da utiču na njihovo mentalno zdravlje.

Kao rezultat toga, jedna od pet žena se bojala da će „poludeti“ kada je došla u ovakvo psihičko stanje, dok je 49% bilo uplašeno da će biti osuđivane. 

Druge su se brinule da će biti označene kao loše majke (43%), dok se 26% njih stidelo svog mentalnog stanja.

17% mama koje su osećale ovakva psihička stanja priznale su da su razmišljale o samopovređivanju  kako bi to prevazišle, gde je jedna od njih 20 to i pokušala.

Ali 19% mama koje su nakon porođaja osetile ovakvo stanje svesti odbile su da prihvate pomoć u slučaju da pri tome i njihovo dete bude zbrinuto.

Sioban Frigard kaže: "Prošla sam kroz postporođajnu depresiju i vizualizovala sam ekstremne slike nakon rođenja svog prvog deteta, ali sam to pokušala da prikrijem, tako da tačno znam kroz šta prolaze žene kada to sakrivaju.“

"Veliki je pritisak to prevazići i biti savršen roditelj, pa dok vi unutra plačete a svi oko vas se smeju, imate osećaj kao da ste izneverili svoju bebu i svoju čitavu porodicu.“

"Mame moraju da znaju da će dobiti adekvatnu podršku i da im bebe neće biti oduzete.“

Psiholog sa sajta ChannelMum.com Ema Keni je dodala: "Dobro mentalno stanje majke je nešto što svaka žena zaslužuje.

"Ali zbog nedostatka znanja i podrške ovo jednostavno nije slučaj, pri čemu žene bivaju ostavljene da se suočavaju sa najstrašnijim osećanjima u vreme kada bi trebalo da uživaju u svojim pozitivnim novim počecima.“ 

 

EKSTREMNE MISLI KOJE SU ŽENE ISKUSILE NAKON POROĐAJA  

 

"Verovala sam da me moja beba mrzi i da je pokušavala da me ubije."

"Planirala sam da skočim sa svojom bebom sa balkona."

"Verovala sam da je moj stan zaposednut i ostajala bih napolju od sumraka do svitanja sve dok se moj suprug ne bi vratio."

"Mislila sam da moji blizanci nisu moji."

"Mislila sam da moja svekrva planira da mi odnese bebu."

"Mislila sam da će mi beba umreti zbog mikroba, pa sam sve terala da se dezinfikuju pre nego ga dodirnu. Neko mi je u supermarketu dodirnuo kolica jednom i nisam mogla da se mrdnem od straha od kontaminacije. Stajala sam u delu za čišćenje gde sam snažno dezifinkovala kolica."

"Verovala sam da ako zaspim, neko će nam upasti u kuću i ugušiti nas."

"Želela sam da bacim svoju ćerku kroz prozor."

"Mislila sam da krokodil pokušava da mi pojede bebu."

"Želela sam da udarim kolima u zid kako bih ubila sebe i bebu."

"Isekla sam kosu, jer sam mislila da će je beba pojesti i da će se razboleti."

"Mislila sam da bi svima bilo bolje bez mene."

"Zamišljala sam gvožđe kako se topi na licu moje bebe."

"Samo crnilo, očaj koji je izgledao kao da ste zarobljeni u gustom blatu".

 

Prevod:express

Klikni “Like” i dodaj svoj komentar na članak:

Dozvoljene i nedozvoljene stvari u trudnoći
Otkrijte zašto je preporučljivo farbati se i ići na masažu tek od četvrtog meseca trudnoće, zašto ne smete čistiti za sv...
6
Uobičajeni pregledi i analize u trudnoći
Pred vama je spisak svih uobičajenih pregleda i analiza koje se rade u trudnoći i približni period kada se oni rade.
5
Tumačenje ultrazvučnih nalaza u trudnoći
EDD, BPD, TCD, GS... pomažemo vam da razumete šta znače sve te skraćenice koje ginekolozi koriste za tumačenje razvoja v...
5
Regenerativna medicina i matične ćelije
Matične ćelije su osnovne ćelije ljudskog organizma, od kojih tokom razvoja nastaju sva tkiva i organi (neuroni, kosti, ...
4





Od „carskog”, carski i bolovi
Od trenutka kada saznaju za trudnoću, jedna od najvećih briga budućih majki je: na koji način ću da se porodim? Mada i ...
Koliko carskih rezova možete imati i kolik...
Svaka žena je drugačija. Neke se oporavljaju na sličan način nakon svakog carskog reza, dok drugim ženama treba više vre...



Anketa

Да сазнате...
пеперутка16

...да носите тројке, шта бисте радили?

Click Here