|      
Želiš da odustaneš od takmičenja?
Pre nego što potvrdiš svoju odluku, upoznaj se sa detaljima.
Ukoliko potvrdiš odustajanje, na tvoj računar ćemo automatski ubaciti cookie, koji će nam omogućiti da te tokom takmičenja (26.04 -30.04.2021) prilikom dolaska na portal prepoznamo i omogućimo ti neometano korišćenje portala, bez prikazivanja ikona Ringerajinog sponzora, odnosno kontrole uz desni rub ekrana.

Istovremeno, oduzećemo ti sve prikupljene bodove, čime se na žalost gubi pravo za osvajanje nagrade.

Da li još uvek želiš da odustaneš od takmičenja?

Saveti nutricioniste - najbolje čorbe za zdravlje

Blic online (www.blic.rs), 3.6.2010
Supa ublažava prehladu, dokazali su naučnici. Neki njeni sastojci utiču na slabljenje simptoma upale gornjih disajnih puteva, koja se manifestuje sekrecijom iz nosa i kašljem.
Ključne reči:

image
/11


Međutim, mnoge savremene domaćice odustaju od ovog zdravog jela, uglavnom zbog vremena koje iziskuje kuvanje supe ili čorbe.
 
Za pripremu supe ili čorbe potrebno vam je 15 minuta

- Kvalitetnu i zdravu supu ili čorbu možete da spremite za samo 15 minuta ako povrće isečete dovoljno sitno objašnjava nutricionista Branka Mirković i otkriva kako koja supa utiče na zdravlje.

Paradajz čorba


Ova čorba je odlična za prevenciju raka, posebno raka prostate, zapušenja arterija i kožnih oboljenja. Zahvaljujući obilju likopena koji je zastupljen u crvenom paradajzu konzumiranje čorbe može da spreči infarkt. A vitamin C prisutan u želatinastoj supstanci oko semena paradajza štiti srce od oboljenja, respiratornih infekcija, raka kože i gubitka vida.

Krompir čorba


Krompir sadrži značajan procenat antocijanina, koji štite srce i sprečava nastanak karcinoma. Pored ovoga, kofeinska i ferulinska kiselina, koja je prisutna u ljusci krompira, pomaže u uništenju štetnih karcenogena, a proteazni inhibitori sprečavaju rast malignih tumora kako u početnom, tako i u razvojnom stadijumu. Dok složeni ugljeni hidrati obezbeđuju energiju i pomažu kod depresije, gorušice i poboljšavaju funkcije pamćenja. Od vitamina sadrži B6 i C.
Priprema: Čorba od ovog povrća se priprema veoma brzo i lako. Dakle, obarite krompir u ljusci ili u malo vode. Kada je gotov, ispasirajte i razredite živinskom supom da može da se jede kašikom. Dodajte začine po ukusu, mirođiju, mladi luk i slično i čorba je spremna.

Čorba od pečuraka


Ova čorba je odlična u prevenciji karcinoma, oboljenja srca, povišenog krvnog pritiska, holesterola i virusnih infekcija. Pečurke su bogate vitaminom B, riboflavinom, niacinom i vitaminom B6, koji mogu da pomognu u borbi sa depresijom, oboljenjima srca i migrenama.
Odlično se slažu sa krompirom, pa ih slobodno izdinstajte i dodajte čorbi od krompira.


Čorba od celera


Celer je veoma zdrav jer sadrži flavonoid apigenin, koji može da zaustavi rast tumora. Zahvaljujući fitalidima i natrijumu, snižava krvni pritisak i nivo hormona koji u organizmu sužavaju krvne sudove. A zahvaljujući nerastvorljivim vlaknima, koja sadrže malo kalorija, brzo daje osećaj sitosti. Čorba od celera je odlično za osobe koje žele da izgube na težini, jer nerastvorljiva vlakna zasićuju, apsorbuju vodu i dodaju masu dok se kreću sistemom za varenje. Uvek koristite i listove jer sadrže kalijum i vitamin C.
Priprema: Čorbu od celera ćete najlakše i najbrže napraviti ako skuvate celer, beli luk i bujon ili kocku supe, a po ukusu dodati majoran ili bosiljak. Zatim sve ispasirajte, dodate mleko ili jogurt i napraviti kremastu čorbu potaž.


Čorba od brokolija


Brokoli ima status super namirnice jer sadrži visok nivo fitojedinjenja koja mogu da mobilišu u organizmu sredstva za odbranu od bolesti. Ova čorba je odličan izbor za sve koji imaju problem sa imunitetom i srcem, a posebno se preporučuje trudnicama jer sadrži i folate B vitamina koji pomažu u razvoju ploda. Priprema: Pri kuvanju čorbe ili supe od brokula bitno je da ih ne stavite u šerpu punu vode jer tako smanjujete nivo vitamina C. U mnogim receptima se pominju samo cvetovi brokolija, ali i stabljike su veoma ukusne i hranljive, zato koristite i njih. Na primer, nožem za ljuštenje oljuštite stabljike, zatim ih zasecite poprečno, ispasirajte kuvane brokule zajedno sa mlekom ili jogurtom, dodajte začine i poslužite kao čorbu. Možete ih preliti i rendanim sirom ako želite.


20. mart 2010.
Kompletan tekst pročitajte na www.blic.rs

Klikni “Like” i dodaj svoj komentar na članak:

Kegelove vežbe i baš sve što treba da znat...
Kegelove vežbe su vežbe za pubične mišiće koji mogu da oslabe tokom trudnoće i porođaja, menopauze ili zbog prekomerne t...
6
Do sada smo bili u zabludi, EVO ZAŠTO ZEVAMO!
Studije pokazuju kako fetus star samo 11 nedelja i veliki samo 4 centimetra, zeva u materici
5
Začini u hrani pomažu u kontroli telesne t...
Istraživanje pokazalo da ekstrakti cimeta i ljute papričice podižu nivo oksidacije masnoća u organizmu i time utiču na p...
4
Sklonost prema bolestima nosimo u genima
Nije samo boja očiju nasledna, već nažalost i sklonost prema bolestima, jer od predaka nismo nasledili samo izgled, tale...
4





Gde se rodiš – tako se i hraniš?
Istraživanja pokazuju kako se ishrana dece razlikuje od zemlje do zemlje, na šta utiču razni sociološki i društveni fakt...
Aditivi-svakodnevni pratioci naše ishrane
Koliko često ste se zapitali, čitajući deklaraciju nekog proizvoda, šta sve znače one silne E oznake, odnosno šta mi to ...



Anketa

Мобилни телефон.
пеперутка16

Да ли сте заговорник куповине мобилних телефона за децу од 2, 3, 4 године...?

Click Here