|      
Želiš da odustaneš od takmičenja?
Pre nego što potvrdiš svoju odluku, upoznaj se sa detaljima.
Ukoliko potvrdiš odustajanje, na tvoj računar ćemo automatski ubaciti cookie, koji će nam omogućiti da te tokom takmičenja (26.04 -30.04.2021) prilikom dolaska na portal prepoznamo i omogućimo ti neometano korišćenje portala, bez prikazivanja ikona Ringerajinog sponzora, odnosno kontrole uz desni rub ekrana.

Istovremeno, oduzećemo ti sve prikupljene bodove, čime se na žalost gubi pravo za osvajanje nagrade.

Da li još uvek želiš da odustaneš od takmičenja?
Ringeraja.rs koristi "kolačiće" u cilju pružanja boljeg korisničkog iskustva, praćenja posećenosti i prikaza oglasa. Postavke prihvatanja kolačića podesite u vašem internet pretraživaču.
Nastavkom korišćenja smatra se da se slažete sa korišćenjem kolačića u navedene svrhe. Za nastavak kliknite "U redu".   Saznajte više.

Šta čini amnionsku tečnost unutar vodenjaka?

Uredništvo portala Ringeraja.rs, 22.11.2017
Tečnost koja se izbacuje kada pukne vodenjak nije voda, već ...

image
/11


Pucanje vodenjaka označava početak porođaja i obaveštava mamu da je beba spremna da dođe na svet. Neke žene to osećanju kao blago golicanje u stomaku, druge kao da su se upiškile, a neke kažu da tada osećate pritisak u stomaku.


Kako god da ga osetite, činjenica je da taj trenutak nećete zaboraviti.

Elem, ono što je zanimljivo je da tečnost koja izađe kada pukne vodenjak nije voda, već bebin urin. Da, to baš i ne zvuči slatko, ali je zapravo dobar znak.

"Zapravo, tečnost koja okružuje bebu je bebin urin. Bubrezi proizvode urin dok je beba u stomaku, a to je dobar znak jer pokazuje da njeni bubrezi dobro rade", kaže dr Džozef Sgroi.

Vodenjak se formira na samom početku trudnoće, od začeća, kada amniotska kesa počinje da se puni tečnošću. Na početku je to uglavnom voda i mamine telesne tečnosti.

Međutim, od 10. nedelje trudnoće bebini bubrezi počinju da se razvijaju i da dobijaju funkciju i tako počinju da tečnosti u stomaku dodaju veoma male količine urina.

Oko 20. nedelje je tečnost u stomaku veća količina urina, a pored toga u tečnosti se nalaze i mrtve ćelije kože koje lekari mogu da koriste za testiranje na neke genetske poremećaje preko uzorka amniotske tečnosti. Taj proces je poznat kao amniocinteza.


Izvor: mondo.rs

Klikni “Like” i dodaj svoj komentar na članak:

Značaj gvožđa tokom trudnoće
Tokom trudnoće, potrebe za gvožđem se povećavaju jer se volumen krvi povećava radi podrške rastućoj bebi. Takođe, gvožđe...
18
Kako da se budući tata poveže sa bebom u s...
I budući očevi su uzbuđeni zbog dolaska bebe na svet, ali imaju manje prilika da zaista osete kako malo biće raste. Dok ...
15
Tumačenje ultrazvučnih nalaza u trudnoći
EDD, BPD, TCD, GS... pomažemo vam da razumete šta znače sve te skraćenice koje ginekolozi koriste za tumačenje razvoja v...
10
Dobijanje na težini po nedeljama trudnoće
Koliko je preporučljivo ugojiti se u trudnoći i zbog čega kilogrami tako naglo rastu?
6





Izbegnite bes trudnice
Kada su u drugom stanju žene dobijaju veću pažnju nego pre trudnoće, ali to i nije uvek poželjno
Pol deteta na osnovu oblika stomaka i drugog?
Može li se na osnovu oblika trudničkog stomaka ili nečeg drugog odrediti pol deteta? Imate stomak u obliku lopte, gadne ...



Anketa

Buduce trudnice, mame


da li jedva cekate da zabebite, da dobijete bebu?

da (88%)

onako (4%)

ne (8%)


Ukupan broj glasova: 72

Hvala za glasove. Glasao/la si za sve aktuelne ankete. Izradi svoju anketu!
Click Here