|      
Želiš da odustaneš od takmičenja?
Pre nego što potvrdiš svoju odluku, upoznaj se sa detaljima.
Ukoliko potvrdiš odustajanje, na tvoj računar ćemo automatski ubaciti cookie, koji će nam omogućiti da te tokom takmičenja (26.04 -30.04.2021) prilikom dolaska na portal prepoznamo i omogućimo ti neometano korišćenje portala, bez prikazivanja ikona Ringerajinog sponzora, odnosno kontrole uz desni rub ekrana.

Istovremeno, oduzećemo ti sve prikupljene bodove, čime se na žalost gubi pravo za osvajanje nagrade.

Da li još uvek želiš da odustaneš od takmičenja?
Ringeraja.rs koristi "kolačiće" u cilju pružanja boljeg korisničkog iskustva, praćenja posećenosti i prikaza oglasa. Postavke prihvatanja kolačića podesite u vašem internet pretraživaču.
Nastavkom korišćenja smatra se da se slažete sa korišćenjem kolačića u navedene svrhe. Za nastavak kliknite "U redu".   Saznajte više.

Šta je Edipov sindrom kod dece?

Jovana Šišić, 11.1.2022
Ako povučemo paralelu sa odraslima, možemo reći da su svi prošli kroz tu fazu i da je ona u svakom slučaju na neki način uticala na kasniji izbor partnera i uopšte na odnose sa suprotnim polom. Taj uticaj je apsolutno “iznijansiran”, odnosno različite varijante razrešenja edipalne problematike – mogu na različite načine uticati na kasniji život. Te stoga, tu je teško formulisati neka jednostavna pravila.

image
Edipov kompleks ne važi samo za one koji su vezani samo za majku, već i za oca. Background photo created by freepik - www.freepik.com
/11


 

“Edipovac” je tip koji voli svoju mamu najviše na svetu. Drugim rečima – radi sve kako mama kaže. Trećim rečima – mama je prva i u nekim nesrećnim slučajevima jedina žena u njegovom životu.

Edipalna faza se smatra normalnom fazom u psihoseksualnom razvoju čoveka. Ona se smešta između treće i pete godine života. U tom periodu su dečaci posebno vezani za majke (a devojčice za očeve), može se reći da su “zaljubljeni” u njih, a očeve (devojčice – majke) vide kao konkurenciju i smetnju s’ jedne strane, a kao idole s druge.

Deca o tome često i otvoreno govore, na primer dečak priča kako hoće da se oženi sa mamom ili vaspitačicom i to je potpuno normalno.

 

PROČITAJ JOŠ: Ne odgajam samo sina, već budućeg partnera i oca

 

Frojd je smatrao da dečaci odustaju od edipalnog izbora, tj. majke, iz straha od oca (tj. agresora, čuveni kastracioni strah) i da se tom prilikom identifikuju sa njim i usvajaju njegove moralne norme, te na taj način grade superego.

Ako povučemo paralelu sa odraslima, možemo reći da su svi prošli kroz tu fazu i da je ona u svakom slučaju na neki način uticala na kasniji izbor partnera i uopšte na odnose sa suprotnim polom. Taj uticaj je apsolutno “iznijansiran”, odnosno različite varijante razrešenja edipalne problematike – mogu na različite načine uticati na kasniji život. Te stoga, tu je teško formulisati neka jednostavna pravila.

Jedan od primera nerazrešene edipalne problematike bi mogao biti muškarac koji se stalno “vezuje” za zauzete žene i sa posebnim užitkom “rastura” veze. Drugi, nama mnogo poznatiji i bliži primer, zapravo oblik, su muškarci koji često, u svojim ženama traže svoju majku. To su primeri, koje svakodnevno i skoro u svakom muškarcu pronalazimo, samo u različitim oblicima! Sa ženama je to, malo ređa i blaža, drugačija pojava, a najčešći primer su žene/devojke, koje se vezuju uvek za dosta starije muškarce (starije od njih samih 10 i mnogo više godina). Ili pak, za zauzete muškarce, jer u onima koji su već očevi, muževi – one vide stabilnost, sigurnost, zaštitu! 

 

PROČITAJ JOŠ: Jednog dana, kada budem imala sina...

 
Edipov kompleks ne važi samo za one koji su vezani samo za majku! Već i za oca.
Legenda kaže da je Edip ne znajući ubio svog oca (nije znao da mu je to otac) i ne znajući da mu je Jokasta majka, oženio je. Prema Sofoklu, kada je Edip saznao da je počinio incest kao što je prorokovano, iskopao je sebi oči i u pratnji kćerke Antigone lutao je po svetu, a zatim se zaustavio na Kolonu gde je i umro.
Elem, kažu da su majke (roditelji) krivi što se to dešava. Kako sprečiti tu pojavu kod svoje dece, a ne izazvati neki drugi kompleks ili ne dovesti dete u situaciju, da se oseća zapostavljenim, ili odbačenim itd.? Kako postaviti granicu?

Ne prezaštićivati.


Izvor: Pasarella.rs


Klikni “Like” i dodaj svoj komentar na članak:

Zašto UMORNE MAME ostaju BUDNE DO KASNO?
Volela bih da vam kažem da majke ovo vreme provode radeći one stvari u kojima uživaju, ali to ne bi bilo sasvim tačno. N...
10
MAJKE i SINOVI - to je jedna nežna i neras...
Ali postoji ta mekoća i nekomplikovana nežnost u odnosu majka-sin, nešto što postaje sve snažnije kako moji sinovi rastu...
9
Koji obrok mališani smažu BRZO, BRŽE ILI Z...
Nutrino Junior kaša u zip pakovanju je savršen izbor za doručak, užinu ali i laganu večeru jer ne samo da zadovoljava de...
6
Dečji "žargon" tj. NE!
Naoružajte se strpljenjem i suočite se sa tim provokatorskim NE!
4





Prelepa GRČKA imena ZA DEČAKE
Grčka je zemlja sa drevnom kulturom, bogovima i mitološkim bićama, koja nam je dala i prelepa ženska i muška grčka imena...
Ako se dete igra sa dinosaurusima, super j...
Prema studiji iz 2007. objavljenoj u časopisu Development Research, oko trećine male dece će u nekom trenutku razviti „i...



image
flamingos
CortinaT krema će baš, da reši svaki problem naš.
Ekcem je prošlost kad se nanese,jer krema sa sobom sve odnese. Vetar kada duva, koža zna da se suši i puca, tad CortinaT krema na vrata pokuca,lepo se namaže, upije baš i rešen je problem naš. Nije fora, a nije ni laž,u CortinaT kremi leži prava draž. Ona svima prija i zato nam je najmilija. Možda mi pisanje stihova i nije jača strana, ali jedno sigurno znam-CortinaT krema je bez mana.  Više >>
image
Click Here