|      
Želiš da odustaneš od takmičenja?
Pre nego što potvrdiš svoju odluku, upoznaj se sa detaljima.
Ukoliko potvrdiš odustajanje, na tvoj računar ćemo automatski ubaciti cookie, koji će nam omogućiti da te tokom takmičenja (26.04 -30.04.2021) prilikom dolaska na portal prepoznamo i omogućimo ti neometano korišćenje portala, bez prikazivanja ikona Ringerajinog sponzora, odnosno kontrole uz desni rub ekrana.

Istovremeno, oduzećemo ti sve prikupljene bodove, čime se na žalost gubi pravo za osvajanje nagrade.

Da li još uvek želiš da odustaneš od takmičenja?
Ringeraja.rs koristi "kolačiće" u cilju pružanja boljeg korisničkog iskustva, praćenja posećenosti i prikaza oglasa. Postavke prihvatanja kolačića podesite u vašem internet pretraživaču.
Nastavkom korišćenja smatra se da se slažete sa korišćenjem kolačića u navedene svrhe. Za nastavak kliknite "U redu".   Saznajte više.

Šta su matične ćelije?

Uredništvo portala Ringeraja.rs, 4.5.2016
Ljudsko telo se sastoji od više od 200 tipova zrelih ćelija; svaki tip ima svoju karakterističnu i specijalizovanu funkciju. Bilo da se radi o ćelijama srčanog mišića koje ritmično lupaju ili o crvenim krvnim zrncima koje isporučuju kiseonik u svaki, i najudaljeniji, deo našega tela, svaka grupa specijalizovanih, „operativnih ćelija“ ima svoju karakterističnu i jedinstvenu ulogu i zadatak.

image
/11





 

Matične ćelije se razlikuju od naših zrelih operativnih ćelija: one imaju zapanjujuću sposobnost ne samo da proizvode same sebe već i da stvaraju nova tkiva prilikom svoje deobe i razvoja.

Tako proizvodimo sve funkcionalne ćelije tela.

Otkriće matičnih ćelija je bilo jedno od najvećih dostignuća savremene medicine.

 

 

 

Sa ovom svojom sposobnošću, matične ćelije igraju esencijalnu ulogu tokom razvoja ljudskoga tela nakon oplodnje. Međutim, ne nestaju sve matične ćelije nakon što se telo potpuno razvilo. Neke ostaju u našem telu kao „rezerva“, i imaju odlučujuću ulogu u oporavku oštećenih ili ostarelih tkiva. Njihova sposobnost proizvodnje različitih vrsta specijalizovanih ćelija čini ih tako jedinstvenim, neponovljivim i moćnim u medicinskoj terapiji.

 

 

Danas se razvila čitava grana medicine – regenerativna medicina, koja se bavi istraživanjem upotrebe matičnih ćelija u terapiji različitih bolesti.

 


Matične ćelije u ljudskom organizmu postoje od embrionalnog razvoja pa do kraja života u različitim tkivima našeg organizma. Kod odraslih osoba, najveća koncentracija je u koštanoj srži. Uzimanje matičnih ćelija iz koštane srži je bolan i neprijatan proces. U nekim slučajevima je čak potrebno da se bedrena kost ubode više od trista puta. Zbog svega toga, u poslednjih petnaest godina u svetu se započelo sa čuvanjem sopstvenih matičnih ćelija novorođenčeta uzetih iz krvi pupčane vrpce prilikom rođenja deteta. Ove matične ćelije su izuzetno mlade i vitalne, a sam postupak prikupljanja je potpuno bezopasan i bezbolan.

 

Klikni “Like” i dodaj svoj komentar na članak:

Tumačenje ultrazvučnih nalaza u trudnoći
EDD, BPD, TCD, GS... pomažemo vam da razumete šta znače sve te skraćenice koje ginekolozi koriste za tumačenje razvoja v...
12
Dobijanje na težini po nedeljama trudnoće
Koliko je preporučljivo ugojiti se u trudnoći i zbog čega kilogrami tako naglo rastu?
4
I bakterija uzrok prevremenog porođaja?
Uzrok prevremenog porođaja može da bude i bakterija kojom se majka zarazila seksualnim putem, pokazuje novo istraživanje...
4
Kristina90: Moja porođajna priča
Čekajte, čekajte... boli. boli... uf prestalo je, uhvatio me grč u nogu" Pored sve muke, mene grč uhvati. Posle par n...
4





Krvarenje u prvom tromesečju trudnoće
Krvarenje u prvom tromesečju trudnoće je znak da postoji mogući problem.
Prvih 1.000 dana: ishrana u trudnoći
Tokom trudnoće ishrana majke mora da sadrži dovoljnu količinu energije i hranljivih materija kako bi se zadovoljile potr...



Anketa

Да сазнате...
пеперутка16

...да носите тројке, шта бисте радили?

Click Here