|      
Želiš da odustaneš od takmičenja?
Pre nego što potvrdiš svoju odluku, upoznaj se sa detaljima.
Ukoliko potvrdiš odustajanje, na tvoj računar ćemo automatski ubaciti cookie, koji će nam omogućiti da te tokom takmičenja (26.04 -30.04.2021) prilikom dolaska na portal prepoznamo i omogućimo ti neometano korišćenje portala, bez prikazivanja ikona Ringerajinog sponzora, odnosno kontrole uz desni rub ekrana.

Istovremeno, oduzećemo ti sve prikupljene bodove, čime se na žalost gubi pravo za osvajanje nagrade.

Da li još uvek želiš da odustaneš od takmičenja?
Ringeraja.rs koristi "kolačiće" u cilju pružanja boljeg korisničkog iskustva, praćenja posećenosti i prikaza oglasa. Postavke prihvatanja kolačića podesite u vašem internet pretraživaču.
Nastavkom korišćenja smatra se da se slažete sa korišćenjem kolačića u navedene svrhe. Za nastavak kliknite "U redu".   Saznajte više.

Što više grlite svoju bebu, to će njen mozak imati više koristi, kaže studija

Uredništvo portala Ringeraja.rs, 21.4.2021
Nijedan roditelj ne zaboravlja prvi zagrljaj sa bebom, a istraživanje pokazuje da ti najraniji zagrljaji pojačavaju moždane reakcije i pomažu u prevazilaženju trauma koje novorođenče može doživeti.

image
Mi roditelji se često osećamo kao da nam srce poraste svaki put kada zagrlimo svoju decu, ali istina je da njihov mozak raste još brže od naših dodira. Foto: Freepik.com
/11


Istraživanje koje je sprovedeno na 125 dece, rođene u terminu kao i prevremeno rođene dece u Nacionalnoj dečijoj bolnici u Kolumbu, Ohajo, otkrilo je da rani, nežni izlivi naklonosti roditelja i negovatelja imaju trajne efekte na način na koji bebin mozak reaguje na nežan dodir. To znači da bi rano izlaganje zagrljajima moglo pomoći prevremeno rođenim bebama da osete naklonost, i prepoznaju je kao prijatnu, istovremeno podstičući pozitivne reakcije mozga. 

Istraživanje koje je sprovedeno na 125 dece koja su rođena u terminu i prevremeno rođene dece u Nacionalnoj dečijoj bolnici u Kolumbu, Ohajo, otkrilo je da rani, nežni izlivi naklonosti roditelja i negovatelja imaju trajne efekte na način na koji bebin mozak reaguje na nežan dodir. To znači da bi rano izlaganje zagrljajima moglo pomoći prevremeno rođenim bebama da osete naklonost kao prijatnu, a ne pretešku, istovremeno podstičući pozitivne reakcije mozga. 
Svako ko je bio u porodilištu u poslednjoj deceniji nije nimalo sumnjao o prednosti prsa na prsa i kontakt kože na kožu, ali ove nove informacije dokazuju da sati provedeni mazući se na maminim i tatinim grudima mogu čak da ugroze prevremeno rođene bebe.
Istraživači su koristili EEG mrežu razvučenu nad bebinom glavu za merenje moždanih reakcija. Mališani su ih dodirnuli blagim vazduhom pre nego što su ih poslali kući iz bolnice. Bebe koje su rođene u terminu su doživele snažniji odgovor mozga od prevremeno rođenih, i prerano rođenih beba, one koji su morali da trpe bolne medicinske procedure nedugo nakon rođenja imali su najslabije reakcije mozga.
Istraživači su bili iznenađeni kada su otkrili da na percepciju u dodiru mogu uticati rani medicinski postupci (pošto često primaju lekove protiv bolova). Ali dobra vest je da zagrljaji mogu da pomognu u suzbijanju negativnih iskustava. 
Istraživanje je pokazalo da što je više podrške dobijala prevremeno rođena beba od roditelja ili odgovora, jači su bili njihovi odgovori na mozgu.
Prema jednom od autora, dr Natalije Maitre, istraživanje pokazuje da je nega kože na kožu apsolutno neophodna za bebe koje provode dugo vremena u neonatalnom odeljenju intenzivne nege. Kad beba dugo ostane na odeljenje neonatologije, mama i tata nisu uvek dostupni za obavljanje zagrljaja. 
"Kada roditelji to ne mogu, bolnice gledaju da razmotre profesionalne i fizikalne terapeute kako bi pružili dodire, ponekad izostali iz bolničkog okruženja", kaže Maitre za Science Daily.
Za roditelje koji su u mogućnosti da budu prisutni na neonatologiji, pružanje samih dodatnih nežnih dodira može biti način da se malo kontroliše u situaicji koja često čini da se mame i tate osećaju prilično bespomoćno.
Znanje da nežni zagrljaji mogu da pomognu u sprečavanju uboda igle je samo još jedan razlog da roditelji što je moguće više prigle svoje dete - nije da im je potreban drugi razlog. 
Mi roditelji se često osećamo kao da nam srce postaje veće svaki put kada zagrlimo svoju, ali istina je da im mozak raste još brže od naših veza.


Svako ko je bio u porodilištu u poslednjoj deceniji nimalo ne sumnja u prednosti dodira prsa na prsa i kontakta kože na kožu, ali nove informacije dokazuju da sati provedeni u maženju na maminim i tatinim grudima mogu da utiču na prevremeno rođene bebe.

 

PROČITAJ JOŠ: Slike zbog kojih ćete im roditi brata ili sestru


Istraživači su koristili EEG mrežu razvučenu nad bebinom glavom, za merenje moždanih reakcija, pre nego što je otpuste iz bolnice. Bebe koje su rođene u terminu su doživele snažniji odgovor mozga u odnosu na prevremeno rođene bebe, koje su morale da trpe bolne medicinske procedure nedugo nakon rođenja i imale slabije reakcije mozga.


Istraživači su bili iznenađeni kada su otkrili da na percepciju dodira mogu uticati rani medicinski postupci (pošto nedonoščad često primaju lekove protiv bolova). Ali dobra vest je da zagrljaji mogu da pomognu u suzbijanju negativnih iskustava. 


Istraživanje je pokazalo da što je više podrške dobijala prevremeno rođena beba od roditelja, jači su bili njeni odgovori na mozgu.


Prema jednom od autora, dr Natalije Maitre, istraživanje pokazuje da je kontakt koža na kožu apsolutno neophodan za bebe koje provode dugo vremena u neonatalnom odeljenju intenzivne nege. Kad beba dugo ostane na odeljenju neonatologije, mama i tata nisu uvek dostupni za zagrljaje. 


"Kada roditelji to ne mogu, bolnice gledaju da razmotre profesionalne i fizikalne terapeute koji bi pružili dodire, koji ponekad izostaju u bolničkom okruženju", kaže Maitre za Science Daily.


Za roditelje koji su u mogućnosti da budu prisutni na neonatologiji, pružanje nežnih dodira može biti način da se kontroliše situacija u kojoj se mame i tate često osećaju prilično bespomoćno.

 

PROČITAJ JOŠ: Nega beba kao u vreme naših baka


Saznanje da nežni zagrljaji mogu da pomognu u sprečavanju bola pri ubodu igle je samo još jedan razlog da roditelji što je moguće češće prigle svoje dete - nije im potreban drugi razlog. 


Mi roditelji se često osećamo kao da nam srce poraste svaki put kada zagrlimo svoju decu, ali istina je da njihov mozak raste još brže od naših dodira.

 

Pripremila Ringeraja.rs

Izvor: Mother.ly

Klikni “Like” i dodaj svoj komentar na članak:

Dojenje: "Bubuljice" na bradavicam...
Neverovatno je koliko priroda pažljivo brine o svakom detalju! Pogledajte video o tome koliko su važne te sitne tačkice ...
12
Popularna ruska imena za bebe i njihovo zn...
Jedan od najuzbudljivijih delova iščekivanja bebe je odabir imena. Ako ste trudni, a razmišljate o ruskom imenu za bebu,...
8
Šta je ružičasta buka i kako pomaže bebi d...
Roditelji na različite načine uspavljuju decu, a jedan od najpopularnijih je pomoću metode "bela buka". Međutim, u pos...
6
Praktična rešenja za miran san vaše bebe
Dolazak beba na ovaj svet predstavlja jedan od najlepših životnih trenutaka svakog roditelja. Pored toga što roditeljstv...
6





Kad počnu da izbijaju zubići
Većini beba prvi zubić izbije kada napune šest meseci, ali to nije pravilo. Neka deca se rode s jednim zubićem u vilici,...
Prepucijum - šta roditelji dečaka treba da...
Gotovo svi dečaci su rođeni sa uskim prepucijumom koji je spojen s glavićem. To je normalno fiziološko stanje i nije raz...



image
lepic
Dajte im negu i preparate koje zaslužuju, najbolje, PHARMALIFE!
Ova godina je bila prepuna neprospavanih noći, uz FITOBALM je mnogo lakše sve prošlo, mazali smo po grudima, leđima i oko nosića da bi mogli da dišemo i udišemo blagi miris i sekret iz nosića je mekši i lakše ga je odstraniti. Počeli smo polako i sa BRONCAMIL sirupom, kašljali smo jako, ma najstrašnije, bili smo pred upalom pluća. IMMUNO jos nismo, ali u januaru planiramo korišćenje i ovog vašeg preparata. Apis Gola sprej je jako dobar da ublazi bol u grlu. Poštovanje za vaše proizvode. Hvala vam na brizi i pomoći!  Više >>
image

Anketa

Да сазнате...
пеперутка16

...да носите тројке, шта бисте радили?

Click Here