|      
Želiš da odustaneš od takmičenja?
Pre nego što potvrdiš svoju odluku, upoznaj se sa detaljima.
Ukoliko potvrdiš odustajanje, na tvoj računar ćemo automatski ubaciti cookie, koji će nam omogućiti da te tokom takmičenja (26.04 -30.04.2021) prilikom dolaska na portal prepoznamo i omogućimo ti neometano korišćenje portala, bez prikazivanja ikona Ringerajinog sponzora, odnosno kontrole uz desni rub ekrana.

Istovremeno, oduzećemo ti sve prikupljene bodove, čime se na žalost gubi pravo za osvajanje nagrade.

Da li još uvek želiš da odustaneš od takmičenja?
Ringeraja.rs koristi "kolačiće" u cilju pružanja boljeg korisničkog iskustva, praćenja posećenosti i prikaza oglasa. Postavke prihvatanja kolačića podesite u vašem internet pretraživaču.
Nastavkom korišćenja smatra se da se slažete sa korišćenjem kolačića u navedene svrhe. Za nastavak kliknite "U redu".   Saznajte više.

STUDIJA: pasivno pušenje = loši zubi kod dece

Uredništvo portala Ringeraja.rs, 23.10.2015
Deca koja su izložena pasivnom pušenju češće pate od karijesa, rezultat je istraživanja. Studija koja je uključila više od 76.000 dece zaključila je da izloženost duvanskom dimu u četvrtom mesecu života udvostručuje rizik od propadanja zuba do treće godine života.

image
/11


 

Istraživanje je sprovedeno na deci rođeni između 2004. i 2010. godine u gradu Kobe, u Japanu. Studija objavljena u British Medical Journal, pokazala je da je nivo zubnog karijesa mlečnih zuba u u razvijenim zemljama i dalje visok.

 
Upitnici su bili ispunjeni od strane majki i koristili su za procenu izloženosti pasivnom pušenju od trudnoće do tri godine starosti deteta, zajedno sa drugim faktorima načina života, kao što su ishrana i učestalost pranja zuba. 

 
Ukoliko je dete imalo najmanje jedan pokvaren ili popravljan zub, kao i ukoliko je bar jedan zub ispao ili izvađen, kvalifikovani stomatolozi su postavili dijagnozu loših zuba.

 
Rezultati su pokazali da u poređenju sa porodicama u kojima nema pušača, izloženost duvanskom dimu od 4. meseca života je povezana sa oko dva puta većim rizikom od propadanja zuba.

 
Stručnjaci iz Kjoto univerziteta, su zaključili da je polovina dece u gradu Kobe izložena pasivnom pušenju od 4. meseca života, što je povezano sa povećanim rizikom od karijesa kod prvih zuba. Iako ovi nalazi ne mogu da uspostave uzročnost, oni podržavaju javno zdravlje i kliničke intervencije u cilju smanjenja pasivnog pušenja. Pasivno pušenje se takođe dovodi u vezu sa drugim zdravstvenim problemima kod beba i dece, uključujući i infekcije uha, kašalj i prehlade, bolesti disajnih organa kao što su bronhitis i upala pluća, i SIDS.
Izloženost trudnica dimu može povećati šanse za nastanak spontani pobačaja i smrt novorođenčeta.
Izvor: www.essentialbaby.com.au

Klikni “Like” i dodaj svoj komentar na članak:

Majkama su draže ćerke, a očevima sinovi?
Istraživači su dali odgovor na večito pitanje “da li roditelji imaju svog miljenika među decom”.
10
Deca se dobroti uče od malena
Objasnite detetu da nije centar univerzuma, da se ne vrti sve oko njega i da ne moraju sve želje da mu se ispune
5
Deca krenula u škole, a Srbija u kuće da g...
Septembar je tu, đaci su se vratili u školske klupe, a u isto vreme, sada već tradicionalno (nažalost), vratlli su se i ...
4
MAJKE i SINOVI - to je jedna nežna i neras...
Ali postoji ta mekoća i nekomplikovana nežnost u odnosu majka-sin, nešto što postaje sve snažnije kako moji sinovi rastu...
4





Dete koje skače je dete koje raste
Skakanje nije samo zabavno, već ima i višestruku korist za psihomotorni razvoj deteta. A najbolji deo što je to jednosta...
Moje dete ima vaške!
Kada se spomenu vaške svi prevrnemo očima. Vrlo lako se prenose sa glave na glavu, pa se može desiti da ih dobijemo i vi...



Anketa

omeksivac
sneza90

koji omeksivac koristite za bebinu odecu?

duel (21%)

lenor (21%)

chicco (34%)

neki drugi (9%)

ne koristim (15%)


Ukupan broj glasova: 307

Hvala za glasove. Glasao/la si za sve aktuelne ankete. Izradi svoju anketu!
Click Here