|      
Želiš da odustaneš od takmičenja?
Pre nego što potvrdiš svoju odluku, upoznaj se sa detaljima.
Ukoliko potvrdiš odustajanje, na tvoj računar ćemo automatski ubaciti cookie, koji će nam omogućiti da te tokom takmičenja (26.04 -30.04.2021) prilikom dolaska na portal prepoznamo i omogućimo ti neometano korišćenje portala, bez prikazivanja ikona Ringerajinog sponzora, odnosno kontrole uz desni rub ekrana.

Istovremeno, oduzećemo ti sve prikupljene bodove, čime se na žalost gubi pravo za osvajanje nagrade.

Da li još uvek želiš da odustaneš od takmičenja?
Ringeraja.rs koristi "kolačiće" u cilju pružanja boljeg korisničkog iskustva, praćenja posećenosti i prikaza oglasa. Postavke prihvatanja kolačića podesite u vašem internet pretraživaču.
Nastavkom korišćenja smatra se da se slažete sa korišćenjem kolačića u navedene svrhe. Za nastavak kliknite "U redu".   Saznajte više.
Opekotine, sunčanica, toplotni udar, ubodi insekata, povrede, letnje viroze... uz uživanje i odmor na plaži, to je sastavni deo leta.

image
/11


Dobro je pripremiti se za sve izazove uz pomoć saveta pedijatra.

Opekotine

 

Opekotine su posledica nedovoljne zaštite od sunca i predugog izlaganja sunčevim zracima kada su one najjače. Detetu ćete pomoći tako da ga okupate u mlakoj vodi, a opekotine prekrijete hladnim oblogama. Da smanjite osećaj pečenja i boli, a ponekad i povišenu telesnu temperaturu, najbolje je dati lek na bazi paracetamola. Na tržištu je i niz gelova koji kožu hlade i donose olakšanje malom detetu.

Sunčanica

Sunčanica je najčešće posledica duge igre na plaži bez odgovarajuće zaštite ili predugog izlaganja bebe na suncu bez kapice. Dolazi do edema mozga pa će veće dete patiti od glavobolje dok će manje dete biti izrazito uznemireno uz visoku temperaturu, povraćanje i dehidrataciju.

Prva pomoć je smeštaj djeteta u zamračenu, klimatiziovanu prostoriju, stavljanje hladnih obloga na glavu, davanje sredstva za uklanjanje temperature i glavobolje (paracetamol, ibuprofen). Važno je nadoknaditi izgubljenu tečnost (hladni čaj, voda), a ako se detetovo stanje ubrzo ne stabilizuje treba ga što pre odvesti lekaru.

Toplotni udar

Odojčad i mala deca posebno su sklona ovom poremećaju u okolnostima kada su izložena visokoj temperaturi i vlazi uz neprikladnu odeću (sintetičku). Toplotni udar najčešće pogađa decu u automobilu za vruće dane kada je hlađenje neadekvatno. Znaci toplotnog udara su bledoća, hladna koža sa ubrzanim disanjem i bilo. Dete je potpuno iscrpljeno i malaksalo.

Stanje je vrlo ozbiljno i može dovesti do gubitka svijesti. Prva pomoć zahteva hlađenje deteta (hladni napitci, kupanje, umotavanje u hladnu pelenu), a potom posetite lekara.

 

Ubodi insekata

Na mestu uboda obično dolazi do reakcije toksične prirode, a kod osetljivih osoba javljaju se alergijske reakcije. Pčele i bumbari ubadaju kada su uznemireni. Na mestu uboda pčele ostaje žaoka s mehurićem otrova iz divlje svinje. Otrov se postupno oslobađa uzrokujući lokalne ili opšte simptome. Zbog toga se savetuje što pre ukloniti pčelinju žaoku.. Ose i stršljeni ne ostavljaju žaoku. Ovi insekti su agresivni i napadaju čak i kada nisu uznemireni. Otrovi tih insekata sadrže hemijski aktivnije materije pa su alergijske reakcije teže. Posledica je otežano disanje, a u najtežem obliku dolazi do gubitka svesti.

Prva pomoć uključuje stavljanje leda ili hladne obloge na mesto uboda. U slučaju alergijske reakcije treba što pre kontaktirati lekara. Kako to sprečiti: najbolje je decu oblačiti u bele i svetle tonove boje peska, izbegavati jake tonove i uzorke cveća, ne puštati ga bosonogog po travi samim tim izbegavati jake mirise, kao i nagle, brze pokrete.


Povrede

Boravak u prirodi, sloboda kretanja uz brojne sportske aktivnosti imaju za posledicu i različite povrede. Obično je reč o ogrebotinama na koži i ubodnim i ranama. Kada se dogode, prva pomoć uključuje dezinfekciju rane (3% peroksid ili gotove antiseptičke otopine poput Octanisepta), a dalji postupak zavisi od  izgleda rane; duboke ubodne rane (ekser i sl.) kao i veće razne rane treba zbrinuti lekar, dok površne nakon dezinfekcije treba samo prekriti sterilnom gazom (kompresom) ili ostaviti otvorene da se suše na suncu. Ne treba ih posipavati ni mazati.

Ako rana otekne ili rubno pocrveni svakako konsultujte lekara. Na tupe povrede (nagnječenja) najbolje je odmah staviti hladnu oblogu ili led jer će se tako smanjiti razvoj hematoma. Prilikom uboda morskog ježića bodlje se često lome i ulaze duboko u stopalo. Bodlje je najbolje izvaditi sterilnom iglom, a mesto uboda dezinfikovatii. Ako je zahvaćena površina velika, prepustite obradu stručnom osoblju.

Letnji virusi

 

Najčešće ih uzrokuju virusi iz grupe skupine enterovirusa (Coxsackie, ECHO), a glavni su izvor infekcije izlučevine bolesnika. Bolest se prvenstveno prenosi prljavim rukama, a ogleda se u vidu različitih kliničkih slika: od virusne infekcije grla – herpangine, preko simptoma povraćanja i proliva, pa sve do seroznog meningitisa. Najčešće prevladavaju simptomi probavnog trakta uz gubitak tečnosti pa ju je najvažnije nadoknaditi.

Postupak se zove rehidracija i provodi se oralnom rehidracijskom rastvorom (ORS). Važno je da rastvor bude sobne temperature ili hladna, da se daje pomalo kašičicom posebno ako dete povraća. Danas se više ne preporučuju nikakve posebne dijete, jedino što se izbacuje iz prehrane su voćni sokovi i sveže voće i povrće. Deca koja su na dojenju nastavljaju dojenje, samo češće, a ona koja su na adaptiranom mleku imaju veći broj obroka, ali manjeg volumena. Dodatak pirinčane pahuljice ili pirinčane sluzi može povoljno delovati na konzistenciju stolice. Zavisno o razvijenoj kliničkoj slici koja uključuje visoku temperaturu i dalje povraćanje, klonulost i oskudnije mokrenje (suva pelena) treba se javiti lekaru.

 

Izvor: roditelji.hr

Klikni “Like” i dodaj svoj komentar na članak:

Moja mama divno priča svake noći
Autor: Svetislav Sveta Vuković, Peva: Dečiji hor Kolibri
7
Kako naučiti dete da vozi bicikl bez pomoć...
Dete će naučiti da vozi bicikl bez pomoćnih točkića tek kad to samo poželi...
6
Pomozite detetu da lakše pregrmi polazak u...
Mala škola za velike đake. Kako da se snađeš u najturbulentnijem periodu školovanja.
6
Prelepa GRČKA imena ZA DEČAKE
Grčka je zemlja sa drevnom kulturom, bogovima i mitološkim bićama, koja nam je dala i prelepa ženska i muška grčka imena...
5





Mrežni sistem koji štiti decu od pada sa p...
photo
Zato što brinemo o bezbednosti Vaše dece i Vaših kućnih ljubimaca prepoznati smo kao najkorisniji proizvod iz oblasti ur...
Dete i naočare
Detetu su potrebne naočare? Nije smak sveta, izaberite najlepše i nek ih dete nosi.Ima ih u raznim dezenima i mnogi odra...



image
tacatic
Živi i zdravi svi bili i uz Pharmalife proizvode se svi lepo izlečili, kao i mi.
Fitobalm smo kupili odmah po izlasku iz porodilišta i koristim ga i danas nakon tri godine, uvek kad je pri kraju kupujem novi da bude pri ruci. Sirup sa cinkom IMMuno smo koristili sa navršenih godinu dana, sve je tako brzo prošlo, zbog povratka na posao i polaska u vrtić želela sam da pomognem svom detetu i ojačam mu imunitet, da nas malo zaobiđu virusi, mislim da je jako dobar sirup i da nam je dosta pomogao. Da li imma veze ili ne, jako brzo smo prešli na adaptirano mleko, puno problema sa stolicom i Isilax nam je takođe bio preko potreban, takvo olakšanje, znaju mame koje su imale problema kod dece. Sve pohvale sa naše strane, a da ne zaboravim i Apis Gola sprej za grlo, najbolji i najukusniji i olakšanje nakon prvog prskanja, lakše se guta i diše! Hvala sto ste tu za nas!  Više >>
image

Anketa

Да сазнате...
пеперутка16

...да носите тројке, шта бисте радили?

Click Here