|      
Želiš da odustaneš od takmičenja?
Pre nego što potvrdiš svoju odluku, upoznaj se sa detaljima.
Ukoliko potvrdiš odustajanje, na tvoj računar ćemo automatski ubaciti cookie, koji će nam omogućiti da te tokom takmičenja (26.04 -30.04.2021) prilikom dolaska na portal prepoznamo i omogućimo ti neometano korišćenje portala, bez prikazivanja ikona Ringerajinog sponzora, odnosno kontrole uz desni rub ekrana.

Istovremeno, oduzećemo ti sve prikupljene bodove, čime se na žalost gubi pravo za osvajanje nagrade.

Da li još uvek želiš da odustaneš od takmičenja?
Ringeraja.rs koristi "kolačiće" u cilju pružanja boljeg korisničkog iskustva, praćenja posećenosti i prikaza oglasa. Postavke prihvatanja kolačića podesite u vašem internet pretraživaču.
Nastavkom korišćenja smatra se da se slažete sa korišćenjem kolačića u navedene svrhe. Za nastavak kliknite "U redu".   Saznajte više.

Trikovi da navedete bebu da spava celu noć

Uredništvo portala Ringeraja.rs, 16.10.2013
Novorođenče u kući promeniće sve pa i vaš režim spavanja. Evo najboljih saveta kako da pomognete i bebi i sebi da prospavate što veći deo noći.

image
/11


Bebe retko spavaju celu noć bez buđenja, zapamtite to!



PRILAGODITE SVOJ STAV


Realna očekivanja mogu vam pomoći da ne poludite u sred noći. Većina beba tokom prve četiri nedelje ne prespava celu noć, bez obzira na priče koje su vam pričale tašta ili svekrva, ili bilo ko drugi.

Većina novorođenčadi spava od 15 - 18 sati, ali taj san je podeljen na šest ili sedam perioda spavanja.

U nekom momentu između drugog i šestog meseca beba će se prilagoditi jednom režimu spavanja, ali ne zaboravite da je svaka beba individua za sebe pa nemojte biti frustrirani ako još nije ušla u rutinu. Važno je da znate da niste loša mama iako vaša beba nikako ne nalazi ustaljen režim sna. Prosto, neke bebe su takve!


NAPRAVITE MALO PRIJATNE BUKE


Jedna od najvećih zabluda je da bebama za san treba potpuna tišina. Većina beba voli malo buke, jer su zvuci u materici jači i od zvuka usisivača. Zato bebe vole da dok spavaju čuju poznate zvuke po kući, poput zvuka roditeljskog glasa, to ih jednostavno podseća na sigurno okruženje iz kog su izašli. Neki roditelji da bi umirili dete puštaju snimke zvuka okeana ili šume, drugi jednostavno puste radio. Bitno je da ništa ne bude suviše glasno, jer bebe imaju vrlo osetljive uši.


HRANJENJE U SNU


Jeste li umorni od ustajanja da nahranite bebu samo nekoliko sati nakon što ste se i sami konačno udobno smestili u krevet? Neke mame se kunu da im je problem rešilo hranjenje u snu.

Pokušajte da oko 23 sata nežno podignete bebu iz kolevke nahranite je i vratite u kolevku, a da je ne probudite. Zvuči nemoguće, ali majke se kunu da im je to polazilo za rukom.

Ovo će produžiti vreme između dva buđenja i dati majkama priliku da se odmore. Hranjenje u snu neće uspeti sa svakom bebom, ali svakako vredi pokušati.Naročito u situacijama kad se bebe nakon buđenja potpuno razbude.


USAVRŠITE POVIJANJE


Uvijanje bebe čvrsto u ćebe je drevna praksa u koju se i danas mnoge majke zaklinju. Bebu noću mogu probuditi i sopstveni pokreti, pa ako je dobro uvijete, imaćete jedan razlog manje za brigu. Uvijte bebu nežno, ali dovoljno čvrsto da tokom noći ne može mnogo da se pomera, pa ćete sprečiti slučajna buđenja. Čak i starije bebe koje se noću okreću na stomak, što nikako ne smete da dozvolite, kada se dobro poviju tokom noći mirno spavaju na leđima.


SVEDITE PREKIDANJA TOKOM NOĆI NA MINIMUM


Sve bebe se noću bude, pa roditeljima cilj treba da bude da navedu dete da se samo vrati snu. Zato se pobrinite da bebi noć izgleda vrlo dosadno.

Prigušite svetla i trudite se da se bebi ne obraćate mnogo i da se sa njom ne igrate. I setite se da ne morate bebi da promenite pelenu svaki put kada se tokom noći upiški!

Ipak ako se dete ukaki presvlačenje je obavezno, ali se postarajte da to uradite pod prigušenim svetlima. Setite se da pred spavanje bebi stavite deblji sloj kreme što će sprečiti ojed od pelena.


PROBAJTE SA POKRETIMA


U materici su bebe gotovo stalno u pokretu. Zato mnogo roditelja uspavljuje bebu ljuljanjem, a ako vaš mališan ni tada neće da zaspi, ušuškajte ga bezbedno u kolima i provozajte po kraju ( ali ne činite ovo često, da se ne stvori navika). To bi trebalo da bude dovoljno da beba čvrsto zaspi.


NEKA ĆEBE MIRIŠE NA MAMU


Novorođenčad umeju da prepoznaju mamin miris, a to je još izraženije kad ovaj miris povežu sa sigurnošću i hranom. Zato se pobrinite da nešto što miriše na mamu uvek bude sa bebom. Na primer, nosite njeno ćebence na ramenima tokom dana, pa uveče bebu povijte u njega, ili od prvih dana uz sebe držite meke igračke koje su posebno dizajnirane da upiju mamin miris, pa njih stavljajte uz bebu.


BUDITE DOSLEDNI SA RUTINOM


Kupanje, priča pa spavanje nije za džabe opšteprihvaćen ritual. Nađite rutinu koja vašoj bebi najviše prija i čvrsto je se držite. Bebe vole rutinu, i rituale koji se ponavljaju!

Klikni “Like” i dodaj svoj komentar na članak:

Pustite decu da se prljaju, tako jačaju im...
Držanje psa u kući, ljubljenje, konzumiranje hrane koja je ispala na pod... neka su od rešenja kako se boriti protiv ale...
10
Popularna ruska imena za bebe i njihovo zn...
Jedan od najuzbudljivijih delova iščekivanja bebe je odabir imena. Ako ste trudni, a razmišljate o ruskom imenu za bebu,...
8
Vodič kroz život bebe: Treći mesec
U trećem mesecu života, bebe obično skoro udvostruče svoju težinu od rođenja (prosečno napreduju 750 g mesečno).
4
Upis u jedini registar blizanaca u Srbiji ...
Roditelji blizanaca i bliznakinja, u toku je upis u STAR Registar blizanaca Srbije!Evo zašto je to važno za vašu decu, č...
4





KAKO DA ODGOJITE SREĆNU BEBU
Vaša beba je srećna beba? Naučite ključne elemente osnovnih potreba, stimulacije i prilagođavanja. Otkrijte kako da podi...
Prekretnice u razvoju deteta (od rođenja d...
Od momenta kada žena ostane u drugom stanju, roditelji stalno nešto iščekuju vezano za dete. Da osete pokrete u stomaku,...



Anketa

Трудноћа.
пеперутка16

Који део трудноће вам се највише допао или Најлакши?

Click Here