|      
Želiš da odustaneš od takmičenja?
Pre nego što potvrdiš svoju odluku, upoznaj se sa detaljima.
Ukoliko potvrdiš odustajanje, na tvoj računar ćemo automatski ubaciti cookie, koji će nam omogućiti da te tokom takmičenja (26.04 -30.04.2021) prilikom dolaska na portal prepoznamo i omogućimo ti neometano korišćenje portala, bez prikazivanja ikona Ringerajinog sponzora, odnosno kontrole uz desni rub ekrana.

Istovremeno, oduzećemo ti sve prikupljene bodove, čime se na žalost gubi pravo za osvajanje nagrade.

Da li još uvek želiš da odustaneš od takmičenja?
Ringeraja.rs koristi "kolačiće" u cilju pružanja boljeg korisničkog iskustva, praćenja posećenosti i prikaza oglasa. Postavke prihvatanja kolačića podesite u vašem internet pretraživaču.
Nastavkom korišćenja smatra se da se slažete sa korišćenjem kolačića u navedene svrhe. Za nastavak kliknite "U redu".   Saznajte više.

Najnovija vest u porodilištima: Srbija uvela skrining na cističnu fibrozu

Uredništvo portala Ringeraja.rs, 4.4.2021
Udruženje za pomoć i podršku osobama sa cističnom fibrozom Srbija zahvalno je Republičkom fondu za zdravstveno osiguranje i Ministarstvu zdravlja za prepoznavanje potreba obolelih od ove bolesti i vidnih pomaka u poboljšanju lečenja ove grupe pacijenata.

image
Uzorci krvi uzimaju se od petog dana života novorođenčeta i šalju na analizu; (Foto: Freepik)
/11



Srbija je uvela skrining na cističnu fibrozu, jednu od najučestalijih retkih bolesti. Uzorci krvi uzimaju se od petog dana života novorođenčeta i šalju na analizu na Institut za majku i dete u Beogradu, odnosno na Institut za zdravstvenu zaštitu dece i omladine Vojvodine, sa pokrajinskog područja.


Udruženje za pomoć i podršku osobama sa cističnom fibrozom Srbija tim povodom uputilo je zahvalnost državnim institucijama - Republičkom fondu za zdravstveno osiguranje i Ministarstvu zdravlja - za prepoznavanje potreba obolelih od cistične fibroze i vidnih pomaka u poboljšanju lečenja ove grupe pacijenata, u prethodnih godinu dana.

- Moramo napomenuti i takođe istaći posebnu zahvalnost Institutu za zdravstvenu zaštitu dece i omladine Vojvodine u Novom Sadu, kao i timu lekara koji leči naše obolele u navedenoj ustanovi, što se ovakav vid skrininga u AP Vojvodini sprovodi u proteklih 10 godina - navedeno je u saopštenju Udruženja.


U AP Vojvodini je od avgusta meseca 2009. godine iz sredstava AP Vojvodine počela da se sprovodi pilot-studija, a od oktobra 2013. godine neonatalnim skriningom na cističnu fibrozu obuhvaćena su sva novorođena deca u Vojvodini. Sada se navedeni skrining proširio i na centralni deo Srbije.


Iz Udruženja smatraju da bi bilo potrebno da se uvede neonatalni skrining i na druge retke bolesti za koje postoji terapija, kao što je na primer spinalna mišićna atrofija, a to bi značilo da ukoliko se terapija uključi odmah po dijagnostici bolesti, da bi ta deca „takoreći bila skoro zdrava“.

 


Šta je cistična fibroza?

Reč je o naslednoj, multisistemskoj bolesti koja zahvata više organa, prevashodno pluća i sistem za varenje. Oboleli „na oko deluju zdravo“, ali njihovi organi vremenom propadaju. Vremenom se pojavljuje i osteoporoza, dijabetes, ciroza jetre, kao i propadanje pluća.

Za sada, poslednji vid lečenja je transplatacija pluća, koja nažalost našim pacijentima nije dostupna. Lečenje cistične fibroze je vrlo kompleksno i neophodan je multidisciplionarni tim koji mora dobro poznavati patologiju bolesti i biti posvećen pacijentima.


- Ministarstvo zdravlja je prepoznalo ozbiljnost bolesti i omogućilo nam da imamo 4 centra za cističnu fibrozu, 2 za decu i 2 za adultnu populaciju. Adultni oboleli pacijenti za sada se nalaze u nezavidnom položaju, jer ne postoji dovoljna ekspertiza - kažu iz Udruženja.

Oni su zahvalni Centru za cističnu fibrozu za adultne pacijente - Institutu za plućne bolesti Sremska Kamenica, timu lekara koji  leče adultne pacijente od cistične fibroze, koji su u proteklih 6 meseci napravili pravi podvig u samom pristupu lečenja. Zahvalnost su, takođe, uputili i Institutu za zdravstvenu zaštitu majku i deteta „Dr Vukan Čupić“ - timu lekara prof. Miniću, kao i Institutu za decu i omladinu Vojvodine - timu lekara doc. dr Vilotijević koji već dugi niz godina leče obolele i koji su razvili značaj patologije bolesti.


Iz Udruženja ulažu velike nade, a uz dalju saradnju sa državnim institucijama, da će vrlo brzo imati uslove i standarde lečenja obolelih od cistične fibroze kao i u drugim razvijenim zemljama, čiji je životni vek znatno veći nego trenutno u našoj zemlji.

- Za obolele od cistične fibroze lek postoji. To je Trikafta. Republički Fond za zdravstveno osiguranje i Ministarstvo zdravlja prepoznalo je značaj i ulažu velike napore kako bi ovaj lek u Srbiji bio dostupan našim pacijentima - navode iz Udruženja.

Izvor: Telegraf.rs

Klikni “Like” i dodaj svoj komentar na članak:

5 grešaka koje ne bih ponovila kao mama po...
Roditeljstvo je izazov, a novi roditelji su posebno podložni greškama.
12
"Stakleno zvono" nije štit
Najbolje se jača imuni sistem kod dece kada se izlože bakterijama koje kruže u porodici, jer stalnom sterilizacijom orga...
6
Popularna ruska imena za bebe i njihovo zn...
Jedan od najuzbudljivijih delova iščekivanja bebe je odabir imena. Ako ste trudni, a razmišljate o ruskom imenu za bebu,...
5
Dr Raičević: Male bebe NEMAJU ŠTA da traže...
Doktor Jovan Raičević, pedijatar koji živi i radi u Kotoru, podelio je jedan vrlo važan savet sa roditeljima koji ga pra...
5





10 stvari u stanu na kojima živi najviše b...
Naučnici su nedavno obavili testiranje i otkrili top 10 predmeta koji se nalaze u prosečnom domaćinstvu s bebom, a koji ...
Kad počnu da izbijaju zubići
Većini beba prvi zubić izbije kada napune šest meseci, ali to nije pravilo. Neka deca se rode s jednim zubićem u vilici,...



image
Aleksandra*
Definitivno ih preporučujem svakoj trudnici i porodilji.
Pre dve godine i tri meseca na svet je došla moja devojčica, prvo dete. Dojenje je bilo nešto oko čega se uopšte nisam razmišljala. Težak porođaj, zbunjenost, bol su doveli do toga da uopšte nisam sigurna da li i koliko imam mleka. Beba je plakala, a ja sam došla u iskušenje da posegnem za adaptiranim mlekom. Drugarica koja je za Fitolat saznala na ovom forumu mi je poslala link. Iskreno, bila sam skeptična, ali bih sve uradila da imam što više mleka. Suprug je kupio isti dan ove divne tablete. Nisam verovala, ali sam uredno pila. Posle par dana sam imala osećaj da beba manje plače i da mleko više ide! Od tog trenutka kreće i uživanje u dojenju. Mogu slobodno napisati da od tog trenutka sam i ja mnogo srećnija i zadovoljnija bila. Nekoliko meseci sam ih redovno pila. A moja bebica je sisala punih godinu dana. Sada to više nije bebica nego devojčica koja će uskoro dobiti batu, a mama ovog puta ne ide u porodilište bez ovih fantastičnih tableta.  Više >>
image

Anketa

Трудноћа.
пеперутка16

Који део трудноће вам се највише допао или Најлакши?

Click Here