|      
Želiš da odustaneš od takmičenja?
Pre nego što potvrdiš svoju odluku, upoznaj se sa detaljima.
Ukoliko potvrdiš odustajanje, na tvoj računar ćemo automatski ubaciti cookie, koji će nam omogućiti da te tokom takmičenja (26.04 -30.04.2021) prilikom dolaska na portal prepoznamo i omogućimo ti neometano korišćenje portala, bez prikazivanja ikona Ringerajinog sponzora, odnosno kontrole uz desni rub ekrana.

Istovremeno, oduzećemo ti sve prikupljene bodove, čime se na žalost gubi pravo za osvajanje nagrade.

Da li još uvek želiš da odustaneš od takmičenja?
Ringeraja.rs koristi "kolačiće" u cilju pružanja boljeg korisničkog iskustva, praćenja posećenosti i prikaza oglasa. Postavke prihvatanja kolačića podesite u vašem internet pretraživaču.
Nastavkom korišćenja smatra se da se slažete sa korišćenjem kolačića u navedene svrhe. Za nastavak kliknite "U redu".   Saznajte više.

VAŽNO: Šta da radite ako pronađete dete koje se izgubilo

Uredništvo portala Ringeraja.rs, 30.3.2024
U nastavku teksta pronađite savete, na koji način možete pružiti pomoć izgubljenom detetu.

image
Važno je da dođete na nivo deteta jer želite da izgradite poverenje sa detetom što pre je moguće. Foto: Freepik.com
/11


Zamislite da žurite na posao, hodate užurbano trotoarom, ili ste jednostavno izašli u šetnju, kada iznenada primetite malu devojčicu kako stoji sasvim sama. Da li je stvarno izgubljena?

Kako reagovati ukoliko se desi situacija poput nedavnog slučaja nestanka devojčice u Boru, odnosno šta treba da uradite kada vidite dete koje izgleda kao da se izgubilo? U nastavku pronađite savete koje daje Getsafetee.comna koji način možete pružiti pomoć izgubljenom detetu.


1. Ne oklevajte - preduzmite nešto. 
Ako uočite dete za koje sumnjate da je izgubljeno dete, preduzmite mere. Mnogi odrasli oklevaju, nisu sigurni da li je dete zaista izgubljeno ili ne, i u međuvremenu dete ponovo odluta. U većini situacija dete koje je svesno da je izgubljeno intenzivno će se osvrtati oko sebe, brzo ćr hodati, držati ruke podignute prema ustima (mera za utehu) ili će pratiti leđa. Mlađe dete možda uopšte nije svesno da je izgubljeno i lako bi moglo ponovo da pobegne. Nikada ne škodi ako se detetu priđe na ispravan način, kako bi se proverilo da li je izgubljeno ili ne.

Ne oklevajte - preduzmite nešto

Ako uočite dete za koje sumnjate da se izgubilo, preduzmite mere. Mnogi odrasli oklevaju, nisu sigurni da li je dete zaista izgubljeno ili ne, i u međuvremenu dete ponovo odluta. U većini situacija dete koje je svesno da je izgubljeno intenzivno će se osvrtati oko sebe, brzo će hodati, držati ruke podignute prema ustima (mera za utehu) ili će pratiti nepoznate ljude. Mlađe dete možda uopšte nije svesno da je izgubljeno i lako bi moglo ponovo da pobegne. Nikada ne škodi ako se detetu priđe na ispravan način, kako bi se proverilo da li je izgubljeno ili ne.


Pristupite samouvereno i spustite se na njihov nivo

Važno je da dođete na nivo deteta jer želite da izgradite poverenje sa detetom što pre je moguće. Deca se od malih nogu uče da ne razgovaraju sa nepoznatim osobama, a vi ste za njih upravo to. Pozdravite se i predstavite se, a ako ste sa  svojim detetom, predstavite i njega. Pokušajte da ne klečite direktno ispred deteta jer to može biti prilično napadno za već zabrinuto dete, umesto toga kleknite pored njega postrance. Izbegavajte da pokušavate da držite dete za ruku ili zglob kako biste sprečili da ponovo pobegne, ili da tražite da pođe sa vama.


Uspostavite komunikaciju 

Bilo da je dete verbalno ili ne, pokušajte da ga uverite da će biti sve u redu. Neka deca će misliti da su u nevolji jer su se izgubila i to može dovesti do toga da postanu veoma uznemirena, što za posledicu ima to da ne mogu da vam daju bilo kakvu informaciju koja bi pomogla da ih dovedeta do roditelja ili druge odgovorne odrasle osobe. Nasmejte se, recite im da nisu u nevolji i budite pozitivni koliko god je to moguće. 

Pitajte kako se zovu i koliko godina imaju (većina verbalne dece će znati da odgovori). Može biti od velike pomoći da razgovarate sa njima tamo gde ste ih našli iz dva razloga: gradite poverenje i istovremeno držite ih na jednom mestu dovoljno dugo da roditelj koji ih grozničavo traži ima šansu da ih pronađe.

Obično kada dete jeste sposobno da hoda, verovatno može da vas razume do određene tačke - možda neće razumeti "Jesi li se izgubio" ili "Kako se zoveš". Zato umesto toga postavite pitanja od jedne ili dve reči kao što je „Mama gde?" ili "Tata?", jer možda će moći da pokažu, ili će pogledati okolo, ali neće moći da ih uoče. U ovom trenutku mogu pokušati da odu da pronađu svog roditelja. Nemojte ih sputavati, već ih pomno pratite i pokušajte da ih prekinete tako što ćete kleknuti ispred njih i igrati jednostavnu igru, našaliti se ili uraditi nešto slično da biste mu odvratili pažnju.

Ne nudite izgubljenom detetu ništa za jelo, čak ni slatkiše, jer može imati alergije ili netoleranciju na određenu hranu. Ali ponudite mu vodu i da sedne negde sa vama. Pokušajte da ne udaljite dete previše od mesta gde ste ga našli, jer se često ne udalje puno od mesta na kome su se i izgubila. Potražite znakove povrede, ili zašto se dete uopšte izgubilo, jer time možete doći do tragova o tome odakle su došli.


Potražite informacije

Odgovorni roditelji će naučiti dete važnim podacima ili zakačiti na odeću trake za identifikaciju. Takođe, većina dece će znati telefonski broj roditelja. Razumljivo je da se roditelj možda neće javiti na nepoznati broj dok je u jeku traženja svog mališana, ili bi mogli da razgovaraju telefonom sa drugom osobom koja ga traži - tako da pošaljite tekstualnu poruku koja počinje sa „Pronašao sam vaše dete..."


Nema dostupnih informacija? 

Ako nema dostupnih informacija, najbolja stvar koju možete da uradite je da se ne udaljavate od mesta gde ste dete pronašli. Ako dete zna da odgovori, pitajte ga kako izgleda njegov roditelj i da li zna kako se zove (ili svoje prezime). Zamolite drugu odraslu osobu da potraži roditelja. Ostanite sa detetom ako možete, jer izgradili ste poverenje sa njim, a ono od vas traži utehu. Nije dobro dete dovoditi u još jednu neprijatnu situaciju time što ćete ga ostaviti sa drugom nepoznatom osobom, jer to može dete dodatno uznemiriti.


Ponovni susret sa roditeljem 

Ovo je (nadamo se) srećan kraj za sve koji su uključeni u potragu za detetom/roditeljima. Pronašli ste roditelje ili su oni pronašli vas. Ali još uvek ima nekih stvari na koje treba obratiti pažnju, jer ovakve situacije su često prilika za predatorsko ponašanje. Procenite situaciju kada vam roditelj priđe. Prvo i najočiglednije, da li je dete srećno što vidi svog roditelja? Postoji li fizička veza (zagrljaj) između njih? Uverite se da roditelj koristi ime deteta bez oklevanja. Ako je sve u redu - odlično, vaš posao je završen! Nemojte se uznemiriti ako je roditelj izgledao nepristojno ili vam se kratko obratio, to je za njih veoma neugodna i uznemirujuća situacija, a oni su fokusirani na svoje dete, a ne na vas.

Ali šta ako dete okleva? Ne prepoznaje roditelje ili ih se plaši? Šta ako roditelj ne zna ime deteta? Ovde su moguće dve situacije: ili osoba koja tvrdi da je njihov roditelj ili odgovorna odrasla osoba, nije ni jedno ni drugo, ili mogu postojati neki problemi u odnosu sa detetom - mogući pokazatelj zanemarivanja ili zlostavljanja dece. Nikada ne vraćajte dete nekome sa kim se ne osećate 100% prijatno. Ako se osećate dovoljno samopouzdano, tražite neki dokument od 'roditelja' ili direktno pitajte dete da li ga poznaje. Ako je jasno da oni ni na koji način nisu povezani ili odgovorni za to dete, zaštitite dete tako što ćete ga odvesti od nepoznate osobe i pozovite policiju jer bi to mogao biti pokušaj trgovine decom.

Ako sumnjate na ozbiljnu zloupotrebu, odmah pozovite policiju.

 

Prevela i priredila Ringeraja.rs

Klikni “Like” i dodaj svoj komentar na članak:

Moja mama divno priča svake noći
Autor: Svetislav Sveta Vuković, Peva: Dečiji hor Kolibri
6
Kada se deca povrede pri padu
Iako ne ostavlja teške posledice, sa oderotinom treba postupati pažljivo jer je najčešće puna zagađenog sadržaja, prašin...
5
Strah od životinja kod dece
Normalno je da se dete plaši psa koji mu izgleda strašno jer je veliki ili zato što laje. Ali ovaj strah kod deteta mož...
4
Sto lica autizma: Autizam nije samo kada d...
Autizam je neman koja te neće ubiti. Ona je zver koja te zlostavlja svaki dan, nekad manje, nekad više.
4





"Kad će drugo" i šta to koga ima d...
Zašto se većina roditelja jedinaca susreće sa ovim pitanjem? Uz obavezno "SAMO JEDNO dete?"
“Poremećaj pametnog deteta” za koji nikada...
Hiperleksija je kompleksna, ali uopšteno govoreći, to je preuranjena sposobnost čitanja i fascinacija slovima i brojevim...



Anketa

Нос.
пеперутка16

Како чистите нос мале деце?

Click Here