|      
Želiš da odustaneš od takmičenja?
Pre nego što potvrdiš svoju odluku, upoznaj se sa detaljima.
Ukoliko potvrdiš odustajanje, na tvoj računar ćemo automatski ubaciti cookie, koji će nam omogućiti da te tokom takmičenja (26.04 -30.04.2021) prilikom dolaska na portal prepoznamo i omogućimo ti neometano korišćenje portala, bez prikazivanja ikona Ringerajinog sponzora, odnosno kontrole uz desni rub ekrana.

Istovremeno, oduzećemo ti sve prikupljene bodove, čime se na žalost gubi pravo za osvajanje nagrade.

Da li još uvek želiš da odustaneš od takmičenja?
Ringeraja.rs koristi "kolačiće" u cilju pružanja boljeg korisničkog iskustva, praćenja posećenosti i prikaza oglasa. Postavke prihvatanja kolačića podesite u vašem internet pretraživaču.
Nastavkom korišćenja smatra se da se slažete sa korišćenjem kolačića u navedene svrhe. Za nastavak kliknite "U redu".   Saznajte više.

Više razgovora - pametnija deca: Roditelji su prvi učitelji

Uredništvo portala Ringeraja.rs, 2.3.2023
Članovi porodice jesu prvi učitelji dece, a količina izgovorenih reči je različita za različite porodice. Tako neka deca čuju dvostruko više reči od odraslih oko sebe, u odnosu na svoje vršnjake.

image
Istraživači su sproveli studiju koja je pokazala da je svaki dijalog odraslih i mališana lekovit. Foto: Freepik.com
/11


Kada mama i tata često, svakog dana bar sat vremena, kvalitetno razgovaraju sa decom, oni zapravo treniraju njihove neverbalne veštine, ali i sposobnost rasuđivanja, rešavanja problema.

Što više razgovarate sa svojom decom, ona će biti inteligentnija - tvrde naučnici sa jednog njujorškog univerziteta. Istraživači su sproveli studiju koja je pokazala da je svaki dijalog odraslih i mališana lekovit.

 

Kada mama i tata često, svakog dana bar sat vremena, kvalitetno razgovaraju sa decom, dodeljuju im različite zadatke, sa njima raspravljaju na konstruktivan način, oni zapravo treniraju njihove neverbalne veštine, ali i sposobnost rasuđivanja, rešavanja problema i razvoja prostornog razmišljanja.

 

PROČITAJ JOŠ: Razigrane bebe brže progovore


Tako mališani postaju inteligentniji zreli ljudi, sa bogatim rečnikom i još bogatijom maštom. Jer članovi porodice jesu prvi učitelji dece, a količina izgovorenih reči je različita za različite porodice. Tako neka deca čuju dvostruko više reči od odraslih oko sebe od ostalih vršnjaka.


Tim naučnika je zaključio i sledeće, apelujući na roditelje da što više pričaju sa svojim naslednicima:

  • Količina reči koje stariji izgovore u detetovoj okolini pozitivno se odražava na njegove kognitivne sposobnosti.
  • Mališani koji komuniciraju sa odraslima koristeći bogat i raznovrstan vokabular, gomilaju reči i formiraju zavidan rečnik, koji će kasnije vešto koristiti u svakodnevnom životu.
  • Kada roditelji podstiču decu da istražuju u samoizražavanju, pospešuju njihovo logičko rezonovanje, smanjuju šansu za pojavu anksioznosti i agresije.

 

Izvor: Novosti.rs

 

PROČITAJ JOŠ: Bebe SVE razumeju (pazite šta pričate pred njima)

Klikni “Like” i dodaj svoj komentar na članak:

Produženi brovak DA ili NE? Kako izgleda d...
Treba izdvojiti značaj podsticajne atmosfere i sticanja radne navike. Već nakon par dana, deca bez imalo otpora usvajaju...
7
Tinejdžerske tehnike za zbunjivanje roditelja
Tinejdžeri su dobri poznavaoci psihologije svojih roditelja i dobro znaju da iskoriste svaku njihovu slabu tačku. Kada ž...
6
IMA LI VAŠE DETE RAVNA STOPALA?
Problemi ravnih stopala mogu biti izuzetno neprijatni, zbog njih mogu nastati bolovi u nogama i leđima, kao i smetnje pr...
6
Ivin voz
Peva: Dragan Laković
5





Nije obrazovan ko ima škole, nego ko ima o...
Savesni roditelji često posežu za knjigama i savetima koji su razni sveštenici, psiholozi i ostali mudri ljudi ostavljal...
Prelepa GRČKA imena ZA DEČAKE
Grčka je zemlja sa drevnom kulturom, bogovima i mitološkim bićama, koja nam je dala i prelepa ženska i muška grčka imena...



Anketa

Трудноћа.
пеперутка16

Који део трудноће вам се највише допао или Најлакши?

Click Here