|      
Želiš da odustaneš od takmičenja?
Pre nego što potvrdiš svoju odluku, upoznaj se sa detaljima.
Ukoliko potvrdiš odustajanje, na tvoj računar ćemo automatski ubaciti cookie, koji će nam omogućiti da te tokom takmičenja (26.04 -30.04.2021) prilikom dolaska na portal prepoznamo i omogućimo ti neometano korišćenje portala, bez prikazivanja ikona Ringerajinog sponzora, odnosno kontrole uz desni rub ekrana.

Istovremeno, oduzećemo ti sve prikupljene bodove, čime se na žalost gubi pravo za osvajanje nagrade.

Da li još uvek želiš da odustaneš od takmičenja?
Ringeraja.rs koristi "kolačiće" u cilju pružanja boljeg korisničkog iskustva, praćenja posećenosti i prikaza oglasa. Postavke prihvatanja kolačića podesite u vašem internet pretraživaču.
Nastavkom korišćenja smatra se da se slažete sa korišćenjem kolačića u navedene svrhe. Za nastavak kliknite "U redu".   Saznajte više.

Zagađen vazduh ugrožava i bebe u materici

Uredništvo portala Ringeraja.rs, 8.2.2024
Istraživanje sprovedeno u Kanadi pokazalo je da izloženost zagađenom vazduhu tokom gestacije povećava rizik od toga da novorođenčad razviju ozbiljne respiratorne i imunološke smetnje.

image
Studija je rađena na uzorku od 2000 trudnih žena u deset gradova. Foto: Freepik.com
/11


Istraživanje potpisuju profesori sa Penn State College of Medicine, a prenosi britanski "The Standard". Studija je rađena na uzorku od 2000 trudnih žena u deset gradova.

Po navodina Standarda, zagađujuće materije koje trudnice udišu mogu da dospeju u krvotok i da oštete ne samo krvne sudove i disajne puteve žena, već i fetusa. Zagađenje vazduha može da naškodi razvoju pluća i imunog sistema te uzrokuje manju težinu novorođenčadi.

Jedan od istraživača, Chintan K Gandhi, asistent profesora pedijatrije na pomenutom fakultetu, izjavio je da je poznato da je izloženost majki zagađenom vazduhu tokom trudnoće povezana s dugotrajnim respiratornim problemima poput astme kod novorođenčadi:

„Međutim, ono što nismo znali je da bi majčina izloženost zagađenom vazduhu mogla da uzrokuje teške respiratorne probleme kod beba ubrzo nakon rođenja”.

Podsetimo, stopa smrtnosti od zagađenja vazduha je u Srbiji duplo veća nego u svetu. Godišnje pre vremena u Srbiji usled dugogodišnje izloženosti zagađenom vazduhu po podacima SZO premine oko 13-15.000 ljudi.

 

Kako je nedavno skrenula pažnju Elizabeta Paunović iz Nacionalne ekološke asocijacije, osim od bolesti disajnih organa, mnogi zbog zagađenja vazduha obole i od dijabetesa i bolesti kardiovaskularnih organa. Dodajmo na tu listu i autoimune bolesti. Po njenim rečima, 9% neonatalnih smrti uzrokovano je zagađenjem vazduha.


Izvor: zena.blic.rs

Klikni “Like” i dodaj svoj komentar na članak:

Značaj gvožđa tokom trudnoće
Tokom trudnoće, potrebe za gvožđem se povećavaju jer se volumen krvi povećava radi podrške rastućoj bebi. Takođe, gvožđe...
12
Od „carskog”, carski i bolovi
Od trenutka kada saznaju za trudnoću, jedna od najvećih briga budućih majki je: na koji način ću da se porodim? Mada i ...
6
13 znakova da očekujete dečaka
Da li je moguće da postoje očigledni znaci koji nam mogu reći da ćemo biti ponosni roditelji malog dečaka? Čitajte dalje...
4
Najbolji zdrav doručak u trudnoći
Ono što je svakoj trudnici potrebno je izbalansirana zdrava ishrana.
4





Značaj gvožđa tokom trudnoće
Tokom trudnoće, potrebe za gvožđem se povećavaju jer se volumen krvi povećava radi podrške rastućoj bebi. Takođe, gvožđe...
Sve što treba da znate o gestacionom dijab...
Gestacioni dijabetes je privremeni oblik dijabetesa koji se može javiti u trudnoći. To je stanje koje nastaje kada zbog ...



Anketa

Нос.
пеперутка16

Како чистите нос мале деце?

Click Here