|      
Želiš da odustaneš od takmičenja?
Pre nego što potvrdiš svoju odluku, upoznaj se sa detaljima.
Ukoliko potvrdiš odustajanje, na tvoj računar ćemo automatski ubaciti cookie, koji će nam omogućiti da te tokom takmičenja (26.04 -30.04.2021) prilikom dolaska na portal prepoznamo i omogućimo ti neometano korišćenje portala, bez prikazivanja ikona Ringerajinog sponzora, odnosno kontrole uz desni rub ekrana.

Istovremeno, oduzećemo ti sve prikupljene bodove, čime se na žalost gubi pravo za osvajanje nagrade.

Da li još uvek želiš da odustaneš od takmičenja?
Ringeraja.rs koristi "kolačiće" u cilju pružanja boljeg korisničkog iskustva, praćenja posećenosti i prikaza oglasa. Postavke prihvatanja kolačića podesite u vašem internet pretraživaču.
Nastavkom korišćenja smatra se da se slažete sa korišćenjem kolačića u navedene svrhe. Za nastavak kliknite "U redu".   Saznajte više.

Zagrlite dete kada se grozno ponaša! Evo zašto!

Uredništvo portala Ringeraja.rs, 18.4.2022
Zgrliti decu znači iskazati im bezuslovnu ljubav i podršku za njihove probleme i osećaje.

image
Detetu u situacijama kada je agresivno, prkosi, viče, dobro dođe zagrljaj, kažu stručnjaci. Mother son photo created by user15285612 - www.freepik.com
/11


Deca ulaze u razne faze koje njihovim roditeljima nisu baš najjasnije – prkose, viču, imaju ispade besa, plača, neobičnog ponašanja i agresije. Roditelji često nemaju ideju šta da urade iako su i više nego iscrpljeni i dovedeni do ruba takvim ponašanjem. Treba li poslati decu u njihovu sobu, da se ohlade? Uvesti neke zabrane i kazne? Vikati? Objašnjavati? Mirno razgovarati? No, što ako trogodišnjak baš nije spreman za miran razgovor?

Jedno zanimljivo rešenje iskrslo je kao savet stručnjaka, ali i mnogih roditelja koji su ga isprobali i tvrde da deluje. A to je da detetu u takvim situacijama dobro dođe zagrljaj. Da, tako je jednostavno. Evo zašto se zagrljaj čini kao najbolje rešenje:


Deca bolje uče kroz nagrade nego kroz kazne
Razgovor o samom problemu uz zagrljaj uvek su bolji odgovor i reakcija na problem od vikanja i kažnjavanja.

 

PROČITAJ JOŠ: Petogodišnjaci su mali buntovnici


Ponekad je neželjeno ponašanje samo poziv u pomoć
Deca ponekad ne znaju velike osećaje izraziti na prikladniji način ili ih možda muči nešto drugo što im uzrokuje stres i frustracije. Zagrljaj može biti uteha koja im je potrebna i otvaranje vrata za početak dijaloga.


Deca ponekad imaju loše mišljenje o sebi i smatraju da ne zaslužuju da se neko prema njima lepo ponaša i zato se ponašaju na način na koji smatraju da će zadobiti poštovanje
A kada na takvo svoje ponašanje dobiju povratno u obliku frustracije i ljutnje, počnu se osećati još gore i imati još lošije mišljenje o sebi što čini začarani krug. Zagrljajem ih podsećate da napraviti grešku nije tako strašno i da svi nekad grešimo i opraštamo jedni drugima.


Najbolji način za podsticanje dece na saradnju je kroz međusobnu povezanost
S pravim odnosom lakše ćete od dece dobiti željeno ponašanje i verovatnije je da će biti otvorena za saradnju. Biće vremena kada deca neće želeti ili moći sarađivati, no i tada je zagrljaj snažno sredstvo za ponovnu uspostavu odnosa.


Ljubav prema deci je bezuslovna
Koliko nam se god ponekad ne sviđalo ponašanje naše dece, i dalje ih volimo jer roditeljska je ljubav bezuslovna. Naša deca to treba da znaju, a ponekad ih na to treba i podsetiti, pogotovo kada imaju “pad morala” i se ne osećaju dobro u sopstvenoj koži.


PROČITAJ JOŠ: Bonton koji treba usvojiti do 9 godine


Ponekad smo mi odrasli ti kojima treba zagrljaj
Kada naša deca imaju ispade, povrede nas pa kad više ne znamo što bismo i kako postupili i mi smo ti kojima treba zagrljaj kako bismo se smirili i uspostavili vezu.


Izvor: Djecja posla

Klikni “Like” i dodaj svoj komentar na članak:

Nezgoda
Autor: Miroslav Antić, Peva: Dragan Laković i dečiji hor Kolibri
7
IMA LI VAŠE DETE RAVNA STOPALA?
Problemi ravnih stopala mogu biti izuzetno neprijatni, zbog njih mogu nastati bolovi u nogama i leđima, kao i smetnje pr...
6
Zašto roditelji mešaju imena dece?
Da li vam se dogodilo da pomešate imena svoje dece i da zovete jedno misleći na drugo?
5
I virusi kod dece izazivaju osip
Alergijsku reakciju kod najmlađih treba ispitati ukoliko je praćena temperaturom ili glavoboljom
5





BUDUĆE VOĐE: 7 osobina prolećnih beba
Zima, proleće, leto ili jesen ... Da li znate da godišnje doba utiče na našu ličnost? Mnoga istraživanja pokazala su kak...
NE DIRAJ MI MAJKU
Neka me je ona premlada ili prestara rodila, neka ne postavlja bogate trpeze, ne oblači se po tvom ukusu, neka je premrš...



Anketa

Нос.
пеперутка16

Како чистите нос мале деце?

Click Here