|      
Želiš da odustaneš od takmičenja?
Pre nego što potvrdiš svoju odluku, upoznaj se sa detaljima.
Ukoliko potvrdiš odustajanje, na tvoj računar ćemo automatski ubaciti cookie, koji će nam omogućiti da te tokom takmičenja (26.04 -30.04.2021) prilikom dolaska na portal prepoznamo i omogućimo ti neometano korišćenje portala, bez prikazivanja ikona Ringerajinog sponzora, odnosno kontrole uz desni rub ekrana.

Istovremeno, oduzećemo ti sve prikupljene bodove, čime se na žalost gubi pravo za osvajanje nagrade.

Da li još uvek želiš da odustaneš od takmičenja?
Ringeraja.rs koristi "kolačiće" u cilju pružanja boljeg korisničkog iskustva, praćenja posećenosti i prikaza oglasa. Postavke prihvatanja kolačića podesite u vašem internet pretraživaču.
Nastavkom korišćenja smatra se da se slažete sa korišćenjem kolačića u navedene svrhe. Za nastavak kliknite "U redu".   Saznajte više.

Žvakaća guma ubrzava oporavak nakon carskog reza

Uredništvo portala Ringeraja.rs, 15.10.2022
Buduće mame prilikom pakovanja torbe za porodilište razmišljaju o potrepštinama za bebinu i ličnu higijenu, ali retko im padne na pamet da ponesu žvakaće gume.

image
Ženama su žvakaće gume date odmah po porođaju, a žvakale su ih tri puta dnevno po 30 minuta.
/11


Istraživanje objavljeno u časopisu "Journal od Maternal-Fetal and Neonatal Medicine" ispitalo je dejstvo koje žvakaća guma ima na oporavak nakon carskog reza.


Analizom 17 slučajeva kojima je okupljeno više od 3.000 žena istraživači su pokušali da dođu do zaključka može li žvaka da olakša porođaj.
 
Ženama su žvakaće gume date odmah po porođaju, a žvakale su ih tri puta dnevno po 30 minuta.


Rezultati su pokazali da je žvakanje žvake doprinelo bržem oporavku sistema za varenje. Žene su brže počele da ispuštaju gasove i bilo im je podstaknuto brže kretanje creva nego kod onih koje nisu koristile žvakaće gume.

 

PROČITAJ JOŠ: Koliko carskih rezova možete imati i koliko čekati?

 

Ne samo da je tako smanjeno vreme oporavka creva nego je bilo i manje slučajeva mučnina i povraćanja.
 
Žene koje su žvakale žvakaće gume su znatno brže dobile apetit.
 
Nakon analize rezultata, istraživači su zaključili da "žvakanje žvakaće gume treba da počne odmah nakon carskog reza i praktikuje se tri puta dnevno po pola sata dok se ne pojave gasovi koji su znak početka oporavka sistema za varenje". Preporučili su i bolnicama da počnu da razmatraju korišćenje žvakaće gume u postoperativnoj nezi.
 
Dr Đino Pekoraro rekao je kako jednostavan, a jeftin tretman poput ovoga zaista može pomoći ženama u bržem oporavku.
 
"Uštede zdravstvenog sistema zbog kraćeg boravka porodilja u bolnicama dok čekaju da im se oporavi digestivni trakt bi takođe mogle biti značajne", rekao je dr Pekoraro. "Takve uštede mogle bi da ostave prostora da se novac uloži u neke druge stvari koje trenutno nisu osigurane poput postporođajne brige o mentalnom zdravlju."

 

Izvor: Index.hr/021.rs


PROČITAJ JOŠ: VIDEO - Za vas mame, koje ste se porodile carskim rezom

Klikni “Like” i dodaj svoj komentar na članak:

Prirodan izbor za miran san vaših mališana
Odabir pravilne i kvalitetne ishrane kojom ćete omogućiti da vaši mališani utonu u miran san predstavlja izazov za svako...
7
Kako ostati normalan kada vaša beba ne žel...
Vaša beba već danima plače i nervozna je, a vi pucate po šavovima. Evo kako da ostanete pri zdravoj pameti kada vaša beb...
7
Hajde da stvaramo uspomene sa Lilly Junior...
Uzbuđenje je u vazduhu - Lilly Junior Radosnica je stigla!
5
Ne možete ih prevariti: Bebe znaju kad st...
Od odraslih možda možete da sakrijete kada ste ljuti, ali od beba - ne!
4





Kako ostati normalan kada vaša beba ne žel...
Vaša beba već danima plače i nervozna je, a vi pucate po šavovima. Evo kako da ostanete pri zdravoj pameti kada vaša beb...
TRENUTAK KADA SE MAJKA RODI!
Sve postaje drugačije. Može biti uzbuđenja, radosti, straha, ljutnje i svega ostalog između. Možda se mama plaši da napu...



Anketa

Трудноћа.
пеперутка16

Који део трудноће вам се највише допао или Најлакши?

Click Here