|      
Želiš da odustaneš od takmičenja?
Pre nego što potvrdiš svoju odluku, upoznaj se sa detaljima.
Ukoliko potvrdiš odustajanje, na tvoj računar ćemo automatski ubaciti cookie, koji će nam omogućiti da te tokom takmičenja (26.04 -30.04.2021) prilikom dolaska na portal prepoznamo i omogućimo ti neometano korišćenje portala, bez prikazivanja ikona Ringerajinog sponzora, odnosno kontrole uz desni rub ekrana.

Istovremeno, oduzećemo ti sve prikupljene bodove, čime se na žalost gubi pravo za osvajanje nagrade.

Da li još uvek želiš da odustaneš od takmičenja?
Korisnici na ovoj temi: niko
  Odštampaj
Stranica: [1] 2   Sledeća stranica >   >>
Korisnik
Poruka << Starija tema   Novija tema >>
   Sistemski eritemski lupus
4.6.2010 16:33:39   
Anoniman

Sistemski eritemski lupus predstavlja autoimunu bolest čije su glavne odlike zahvaćenost više organskih sistema, prisustvo mnogobrojnih autoantitela, od kojih neka učestvuju u imunološkom oštećenju tkiva. Iako ova bolest može zahvatiti mnoge organe, najčešće su napdnuti koža, bubrezi, zglobovi, hematopoezno tkivo, centralni nervni sistem. 
Učestalost
Istraživanja pokazuju da prosečno 1 od 2000 osoba oboli od lupusa. Sistemski eritemski lupus je primarno bolest mladih žena, a starosna dob u kojoj najčešće obolevaju je između 15. i 40. godine života. Žene čak 6 -10 puta češće obolevaju u odnosu na muškarce.
Uzrok nastanka
Dosadašnja istraživanja nisu mogla u potpunosti da otkriju koji je uzrok nastanka ove bolesti, ali se lekari slažu u jednom, a to je da je za nastanak lupusa odgovorno udruženo dejstvo više faktora. Sve njih možemo podeliti u dve grupe: egzogene (spoljašne) i endogene (unutrašnje). Među spoljašnim činiocima najšečće se apostrofira dejstvo infektivnih agenasa, dok kod unutrašnjih faktora najzapaženiju ulogu igraju genetska predispozicija i hormonski status. Takođe, dejstvo ultravioletnih zraka podstiče i pogoršava kožne manifestacije bolesti. 
Klinička slika
Sistemski eritemski lupus (Lupus erythematosus systemicus) je bolest čija klinička slika izuzetno varira. Početak bolesti je praćen nespecifičnim simptomima, povišenom temperaturom i malaksalošću, bolovima u zglobovima i mišićima, promenama na koži, anemijom i smanjenjem broja belih krvnih zrnaca. Obično bolest zahvata samo jedan organ da bi se kasnije javile i druge kliničke manifestacije. Klinički tok olakšava prisustvo specifičnih antitela još na početku bolesti, tako da je moguće na vreme započeti lečenje. Zglobno - mišićni simptomi se javljaju kod većine bolesnika i obično se ispoljavaju bolom u zglobu (artralgija) ili u obliku prolaznog artritisa velikih zglobova. Kožne promene se sreću kod 80% bolesnika i manifestuju se kao eritem obraza ( u obliku leptira) i kao eritemska ili makulopapulozna ospa koja zahvata šire površine kože izložene suncu. 

Razni oblici kožnog vaskulitisa javljaju se u oko 20% pacijenata. Ranice na sluzokoži usta i nosa su tipične za akutni tok bolesti. Suvi ili eksudativni pleuritis su najčešća plućna manifestacija bolesti. Ovo oboljenje zahvata i srce dovodeći u najvećem broju slučajeva do perikarditisa. Kod oko polovine bolesnika prisutne su i bubrežne promene koje mogu dovesti i do hronične bubrežne insuficijencije. Autoimuni proces kod lupusa može oštetiti i nervne strukture, tako da kod pojedinih pacijenata može doći do napada epilepsije ili psihoza. Hematološki poremećaji su, takođe, vrlo učestali i karakterišu se prisustvom anemija i smanjenjem broja leukocita. Oštećenje endotela u okviru vaskulitisa indukuje nastanak tromboza malih krvnih sudova.
Dijagnoza
Osnovu za postavljanje dijagnoze predstavlja bogata i karakteristična  klinička slika, a pouzdan način predstavlja i prisustvo specifičnih antitela u krvi bolesnika. Pri postavljanju dijagnoze, potrebno je obratiti pažnju na mlade pacijentkinje koje imaju povišenu telesnu temperaturu. Ipak po najnovijem kriterijumu za dijagnostikovanje bolesti, neophodno je da su prisutna najmanje četri vrlo jasna simptoma iz već opisane kliničke slike.
Lečenje
Savremene metode lečenja uključuju:

  • nefarmakološko lečenje
  • farmakološke mere
  • i druge standardne tretmane
Standardni terapijski protokoli za  pojedine entitete sistemskog lupusa uključuju  glikokortikoide kao prvi terapijski pristup, zatim rano uvođenje ciklofosfamida kao i uvođenje standardnih citotoksičnih lekova. Primarni cilj u lečenjeu jeste postizanje remisije i bolje kontrole bolesti kao i sprečavanje pogoršanja uz izbegavanje neželjenih dejstava lekova.  Novi eksperimentalni terapijski agensi se fokusiraju na moćniju i selektivniju imunosupresiju, povečanju efikasnosti terapijskih agenasa i smanjenju njihove štetnosti. 
Terapijske opcije u lečenju su:

  • konvencionalni imunosupresivni lekovi
  • precizno definisan režim lečenja
  • terapijska superiornost velikih pulseva ciklofosfamida (1g/m2) (1/6) 3/2g. U indikaciji i održavanju remisije DPLN u odnosu na GK ili GK+AZA
  • Kombinacija pulsnog MP i pulsnog ciklofosfamida - zlatni standard za lečenje PLN ali i drugi teških manifestacija sistemskog lupusa eritematodesa (lupus CNS, teški hematološki oblici bolesti)
Modifikacija protokola:

  • Doza (MP i CyA)
  • Interval između pulseva
  • Ukupan broj pulseva u fazi indukcije, remisije i u fazi održavanja efekta
  • Cilj izmene protokola - optimalni efekat najmanja neželjena dejstva
  • Neželjena dejstva ISL-15% SLE sa LN rezistentno, 30-45% razvija ozbiljne neželjene efekte (insuf. gonada, prevremena menopauza, hemor. cistitis, Ca bešike i maligne hemopatije)
Drugi lekovi i postupci u lečenju sistemskog lupusa:

  • Manje toksična, specifičnija imunosupresija:
    • Mikofenolat mofetil (MMF)
    • Fludarabin – HLL-
    • Kladribin – citotoksični ag. selektivni za Ly, analozi purinskih nukleozida
    • Leflunomid, Ciklosporin, Takrolimus - nefrotoksičnost
    • Monoklonska antitela (anti CD 40L ili CTL A4 - Ig) - protrombotička dejstva
    • Bindarit
    • Imunoablacija sa autologom transplantacijom matične ćelije hematopoeze
Važna profilaktička mera je i izbegavanje izlaganju ultravioletnim zracima i primena zaštitnih krema u toku sunčanih dana. Trudnoća je dozvoljena kod bolesnica, ako je bolest u mirnom periodu, ali naravno uz stalni nadzor lekara.
Prognoza
Prognoza bolesti zavisi od lokalizacije oštećenja i pravovremenog lečenja. Dobro poznavanje bolesti i pravilan terapijski pristup dovode do znatnog produženja životnog veka i kvaliteta života bolesnika. Preko 70% bolesnika živi duže od 10 godina. Najčešći uzroci koji dovode do smrti bolesnika su: bubrežna insuficijencija, infekcije, neke manifestacije lupusa centralnog nervnog sistema, naročito cerebrovaskularna krvarenja. Izvor
  Direktna veza do poruke: 1
   RE: Sistemski eritemski lupus
4.6.2010 16:34:18   
Anoniman

Kakav je savet u vezi sa seksualnim životom, trudnoćom i zaštitom od trudnoće?
Većina žena sa SEL može imati bezbednu trudnoću i roditi zdravu bebu. Idealno vreme za trudnoću bi bilo kada je bolest u mirovanju i bez drugih lekova osim malih doza glikokortikosteroida (drugi lekovi mogu biti štetni za bebu). Žene sa SEL mogu da imaju teškoće da zatrudne zbog aktivnosti bolesti ili lekova. SEL je takodje povezan sa većim rizikom za novorođenački lupus (dodatak 2). Smatra se da su žene sa povećanim antifosfolipidnim antitelima (dodatak 1) izložene visokom riziku od patološke trudnoće. 
Sama trudnoća može da pogorša simptome ili da rasplamsa bolest, pa zato sve trudnice sa SEL moraju pažljivo da se prate od strane akušera koji je upoznat sa visokorizičnom trudnoćom i koji treba blisko da saradjuje sa reumatologom.
Najbezbedniji oblik kontracepcije kod bolesnika sa SEL su metode prepreke: 
(kondomi ili dijafragme) i spermicidne supstance. Kontraceptivne pilule sa estrogenom mogu da povećaju rizik od rasplamsavanja SEL.

 
DODATAK 1.
Antifosfolipidna antitela.

Antifosfolipidna antitela su autoantitetla uperena protiv sopstvenih fosfolipida (delova ćelijske membrane) ili proteina koji se nose fosfolipide. Dva najpoznatija antifosfolipidna antitela su antikardiolipinska antitela i lupusni antikoagulans. Antifosfolipidna antitela se mogu naći kod 50% dece sa SEL, ali se takođe sreću i kod nekih drugih autoimunskih bolesti.
Ova antitela pojačavaju zgrušavanje krvi u krvnim sudovima i povezuju se sa nekoliko manifestacija uključujući trombozu arterija i/ili vena, smanjen broj trombocita (trombocitopenija), migrenozne glavobolje, epilepsija i crvenkasto išarana koža (livedo reticularis). Uobičajeno mesto zgrušavanja u krvnim sudovima je mozak, što može dovesti do šloga.
Ostala uobičajena mesta zgrušavanja uključuju vene kože i bubrege. Antifosfilipidni sindrom je ime za bolest u kojoj je tromboza udružena sa pozitivnim testom na antifosfolipidna antitela. 
Antifosfolipidna antitela su posebno važna kod trudnica, jer se ona mešaju sa funkcijom placente (posteljice). Krvni ugrušci koji se rastvaraju u krvnim sudovima posteljice mogu da izazovu prevremeni pobačaj (spontani abortus), slabo razvijanje ploda, preeklampsiju (visok krvni pritisak tokom trudnoće) i mrtvorođenost. Neke žene sa antifosfolipidnim antitelima mogu imati problema da zatrudne.
Većina dece sa pozitivnim antifosfolipidnim antitelima nikada nisu imala trombozu. Trenutno se sprovode istraživanja o najboljem preventivnom lečenju za takvu decu. Danas se deci sa pozitnim antifosfolipidnim antitelima i smirenom autoimunskom bolešću daju male doze aspirina. Aspirin deluje na trombocite da smanje njihovo slepljivanje, čime smanjuje sposobnost krvi da se zgruša. Kompletno lečenje adolescenata sa antifosfolipidnim antitelima takođe uključuje izbegavanje faktora rizika kao su pušenje i oralni kontraceptivni preparati. Kada se postavi dijagnoza antifosfolipidnog sindroma (kod dece posle tromboze) osnovno lečenje je da se razredi krv. To se obično postiže tabletom koja se zove varfarin, koji je antikoagulans. Uzima se svaki dan i potrebni su redovni testovi krvi da bi se utvrdilo da varfarin proređuje krv do traženog nivoa. Dužina antikoagulacione terapije usko zavisi od ozbiljnosti poremećaja i vrste zgrušavanja krvi. 
Žene sa antifosfolipidnim antitelima koje imaju ponavljane pobačaje mogu se takođe lečiti, ali ne sa varfarinom, jer on može da izazove nenormalnosti ploda ako se daje tokom trudnoće. Lečenje za trudnice sa antifosfolipidnim antitelima je aspirinom i heparinom. Heparin treba da se daje tokom trudnoće svakodnevno u obliku injekcija pod kožu. Primenom ovih lekova i pažljivim nadzorom akušera, oko 80% žena će imati uspešnu trudnoću.

 
DODATAK 2
Novorođenački lupus

Novorođenački (neonatalni) lupus je retka bolest fetusa (ploda) ili novorođenčeta dobijena prolaskom specifičnih materinskih autoantitela kroz posteljicu (transplacentarno). Specifična autoantitela povezana sa novorođenačkim lupusom su poznata kao anti Ro i anti LA antitela. Ova antitela su prisutna kod oko jedne trećine bolesnika sa SEL, ali mnoge majke sa ovim antitelima ne rađaju decu sa novorođenačkim lupusom. Sa druge strane, novorođenački lupus se može javiti i kod dece čije majke nemaju SEL.
Novorođenački lupus je različit od SEL. U većini slučajeva bolest nestaje spontano između 3-6. meseca života, ne ostavljajući nikakve posledice. Najčešći simptom je ospa koja se pojavljuje nekoliko dana ili nedelja posle rođenja, naročito posle izlaganja suncu. Ospa kod novorođenačkog lupusa je prolazana i obično ne ostavlja ožiljke. Drugi najčešći simptom je poremećaj u broju krvnih ćelija koji je retko ozbiljan i prolazi za nekoliko nedelja bez lečenja. 
Vrlo retko se javlja poseban oblik poremećaja srčanog ritma poznat kao urođeni srčani blok. Njega odlikuje nenormalno usporen srčani rad. Ova nenormalnost je stalna i obično se dijagnoza postavlja između 15-25. nedelje trudnoće putem fetalnog ultrazvučnog pregleda srca. U nekim slučajevima moguće je ovo stanje lečeiti i kod nerođene bebe. Posle rođenja mnogo dece sa urođenim srčanim blokom zahteva ugradnju pejs mejkera. Ako je majka već imala jedno dete sa urođenim srčanim blokom postoji rizik od približno 10-15% da će i drugo dete imati isti problem.
Deca sa novorođenačkim lupusom rastu i razvijaju se normalno. Ona imaju samo malu šansu da u kasnijem životu razviju SEL.


(odgovor članu Anoniman)
  Direktna veza do poruke: 2
   RE: Sistemski eritemski lupus
4.6.2010 16:37:25   
Anoniman
O standardinim analizama koje se prve rade, mozete nesto naci i u temi Imunoloski faktori i VTO

(odgovor članu Anoniman)
  Direktna veza do poruke: 3
   RE: Sistemski eritemski lupus
4.6.2010 16:45:51   
Anoniman
Rezultati testa iz laboratorije su:

LUPUS ANTIKOAGULANS
LA screen       47.8                      ref.vred 31-44
LA potvrdni     39.2                     ref.vred  30-38
LA screen/LA potvrdni   1.2         ref.vred  0.8-1.2 negativan, 1.2-1.5 slabo pozitivan
                                                  1.5-2.0 pozitivan, >2.0 jako pozitivan                            
 

Danas sam bila na pregled na Institutu za reumatologiju. Dr me je svasta nesto pitala, proveravala da li imam vidljive kapilare po nogama, zatim kakve je boje usna duplja i boja koze na rukama.
Pitala me je da li mi se nekada dogodilo da dobijem alergiju od sunca, da li mi ruke bele ili postaju modre na hladnoci, da li me bole nekada zglobovi (ili oticu)...

Dijagnoza je da sam potpuno zdrava, bez ijednog simptoma, ali obzirom na rezultat i prethodni prekid trudnoce u 10.nedelji zbog prekida srcane radnje kod ploda i planiranje naredne trudnoce, dobila sam spisak analiza koje sada raditi.

(odgovor članu Anoniman)
  Direktna veza do poruke: 4
   RE: Sistemski eritemski lupus
4.6.2010 16:45:53   
diamond
Nejt, šta je ovo?user posted image

Zašto pišeš o tome?

(odgovor članu Anoniman)
Direktna veza do poruke: 5
   RE: Sistemski eritemski lupus
4.6.2010 16:52:26   
Anoniman
Analize koje je potrebno uraditi su:
  • Lupus antikoagulans
  • C3 i C4 (to su proteini)
  • Krioglobulin
  • ANA
  • Anti-DNK
  • Anti-Ro
  • Anti-La
  • aCLA IgM
  • aCLA IgG
  • aB2GPI IgM
  • aB2GPI IgG

Dala mi je sve ove analize, i rekla da je ovo faza analiza koja se radi posle Fosfolipidnog statusa, a pre genetskih analiza na Ins.za transfuziju krvi
U principu, kao sto rekoh, meni je dijagnoza da nemam bolest, ali se ona moze aktivirati u svakom trenutku. U slucaju da imam problem sa zatrudnjivanjem prirodnim putem, i bude potrebna inseminacija ili VTO, nesto od ovih faktora moze dovesti do neuspesnosti postupka, a sve je resivo adekvatnom terapijom. Zato sam dobila sve ovo da uradim, a ako zabebim u medjuvremenu, analize nastavljam bez obzira user posted image

(odgovor članu diamond)
  Direktna veza do poruke: 6
   RE: Sistemski eritemski lupus
4.6.2010 16:53:22   
Anoniman
IZVORNA PORUKA: diamond

Nejt, šta je ovo?user posted image

Zašto pišeš o tome?


Pa znam da nemamo temu, pa rek'o, ako nekome zatreba da ne mora da trazi po netu kao ja user posted image

(odgovor članu diamond)
  Direktna veza do poruke: 7
   RE: Sistemski eritemski lupus
4.6.2010 16:54:29   
diamond
hm...dobro je...baš si me poplašila...

(odgovor članu Anoniman)
Direktna veza do poruke: 8
   RE: Sistemski eritemski lupus
4.6.2010 16:56:48   
Mishica 77
A što si išla reumatologu? Imala si neke simptome? user posted image

_____________________________

Čovek koji nema dudu, zeca i žabu nije čovek..... :-))

(odgovor članu Anoniman)
Direktna veza do poruke: 9
   RE: Sistemski eritemski lupus
4.6.2010 16:58:04   
Anoniman
IZVORNA PORUKA: diamond

hm...dobro je...baš si me poplašila...


Ne brini, draga, sve je ok, osim tri sata cekanja kod reumatologa i toga sto se rezultati posle cekaju 3 nedelje.... i posle neko nek mi spomene drzavne ustanove. Doktorka je super, 30-ak godina, zainteresovana (valjda sam bila osvezenje pola veka starija od ostatka pacijenata), ali me smorilo kad je rekla da moram nove da radim kod njih analize, jer ne priznaju privatne rezultate user posted image

(odgovor članu diamond)
  Direktna veza do poruke: 10
   RE: Sistemski eritemski lupus
4.6.2010 16:59:45   
Anoniman
IZVORNA PORUKA: Mishica 77

A što si išla reumatologu? Imala si neke simptome? user posted image


Ginekolog me je slao da radim Fosfolipidni status, pa sam gore upisala deo koji se odnosi na lupus, a koji je na granici, pa nije zeleo da rizikuje, nego je rekao da bi najbolje bilo da odem da i reumatolog bude u toku, obzirom da planiram trudnocu.

(odgovor članu Mishica 77)
  Direktna veza do poruke: 11
   RE: Sistemski eritemski lupus
4.6.2010 18:11:12   
Mishica 77
OK, draga. Ja odmah pomislila "nešto", kad ono "ništa"... hvala Bogu. user posted image Uh, ne volim da čujem ružne stvari. 

_____________________________

Čovek koji nema dudu, zeca i žabu nije čovek..... :-))

(odgovor članu Anoniman)
Direktna veza do poruke: 12
   RE: Sistemski eritemski lupus
4.6.2010 18:41:45   
Anoniman
IZVORNA PORUKA: Mishica 77

OK, draga. Ja odmah pomislila "nešto", kad ono "ništa"... hvala Bogu. user posted image Uh, ne volim da čujem ružne stvari. 


user posted image user posted image user posted image

(odgovor članu Mishica 77)
  Direktna veza do poruke: 13
   RE: Sistemski eritemski lupus
9.6.2010 0:41:39   
Anoniman
IZVORNA PORUKA: Nejtiri

Analize koje je potrebno uraditi su:
  • Lupus antikoagulans
  • C3 i C4 (to su proteini)
  • Krioglobulin
  • ANA
  • Anti-DNK
  • Anti-Ro
  • Anti-La
  • aCLA IgM
  • aCLA IgG
  • aB2GPI IgM
  • aB2GPI IgG


Dala mi je sve ove analize, i rekla da je ovo faza analiza koja se radi posle Fosfolipidnog statusa, a pre genetskih analiza na Ins.za transfuziju krvi
U principu, kao sto rekoh, meni je dijagnoza da nemam bolest, ali se ona moze aktivirati u svakom trenutku. U slucaju da imam problem sa zatrudnjivanjem prirodnim putem, i bude potrebna inseminacija ili VTO, nesto od ovih faktora moze dovesti do neuspesnosti postupka, a sve je resivo adekvatnom terapijom. Zato sam dobila sve ovo da uradim, a ako zabebim u medjuvremenu, analize nastavljam bez obzira user posted image


Evo, Cipi!

(odgovor članu Anoniman)
  Direktna veza do poruke: 14
   RE: Sistemski eritemski lupus
9.6.2010 0:43:48   
cipiripi
Svaka mu cast user posted image user posted image user posted image user posted image
Ja sam od ovoga samo pola uradila..tako da draga..samo napred..ja drzim fige user posted image user posted image


_____________________________

saljem ti bebi prasinu draga! Nek uspe!!! ... by Verus ! :D

A sad Ivona kaze "Verus..al si mi zaprasnjavilaaaa mamuuuu" !!!!

:D :*:*:*





(odgovor članu Anoniman)
Direktna veza do poruke: 15
   RE: Sistemski eritemski lupus
9.6.2010 0:47:38   
Anoniman
IZVORNA PORUKA: cipiripi

Svaka mu cast user posted image user posted image user posted image user posted image
Ja sam od ovoga samo pola uradila..tako da draga..samo napred..ja drzim fige user posted image user posted image



user posted image user posted image user posted image

Kleo mi je zakazala i to kod te doktorke, hvala joj beskrajno! Dr je super, mlada i bas posvecena user posted image
Ako neko ide na reumatologiju - Dr Zlatanovic user posted image

(odgovor članu cipiripi)
  Direktna veza do poruke: 16
   RE: Sistemski eritemski lupus
18.6.2010 20:37:43   
Anoniman
Danas sam zvala Institut za reumatologiju, zaposleni su blago receno - ljubazni! user posted image  Medjutim, sestra mi je rekla da su rezultati gotovi, da dodjem kod doktorke (cak mi je rekla da dodjem tek u 17h da ne bi previse dugo cekalauser posted image ), ali ANALIZA NIJE KOMPLETNA, JER NEMAJU NEKE REAGENSE i nece ih imati do daljnjeg, pa da vidim sa doktorkom sta sa tim.
Pri tom, vec sam spominjala da je doktorka rekla da ne priznaju analize privatnih laboratorija. user posted image
Ko je ovde lud user posted image user posted image user posted image
Lepo meni doc opste prakse u DZ rece da ljudi sa bezazlenim problemima kod zaceca, a idu u drzavne ustanove, cesto ostaju bez dece. Sad se definitivno vise ne pitam zasto user posted image user posted image user posted image

(odgovor članu Anoniman)
  Direktna veza do poruke: 17
   RE: Sistemski eritemski lupus
19.6.2010 2:03:11   
cipiripi
poslacu te ja na neko drugo mesto user posted image
navijam da sve bude naj naj..
sad su najvazniji ti proteini...pa onda sve ostalo user posted image user posted image user posted image user posted image user posted image


_____________________________

saljem ti bebi prasinu draga! Nek uspe!!! ... by Verus ! :D

A sad Ivona kaze "Verus..al si mi zaprasnjavilaaaa mamuuuu" !!!!

:D :*:*:*





(odgovor članu Anoniman)
Direktna veza do poruke: 18
   RE: Sistemski eritemski lupus
19.6.2010 10:30:57   
Anoniman
Ma, draga, znam ja gde cu da idem. Ali hvala!
To je najmanji problem. Nego se ja gubim sa tim drzavnim ustanovama ponekad, tako mi i treba user posted image

Sad sam gledala 05.maja sam saznala da trebam kod reumatologa, znaci ovo je sve moglo da bude gotovo vec 07.maja sa sve analizama. user posted image

< Poruku je uredio Nejtiri -- 19.6.2010 10:32:38 >

(odgovor članu cipiripi)
  Direktna veza do poruke: 19
   RE: Sistemski eritemski lupus
24.6.2010 11:06:21   
Anoniman
Evo izvestaja sa reumatologije user posted image

Lupus antikoagulans
APTT        31.6                        26.0-36.0s
LA1          39.8                        <45s
LA NIJE PRISUTAN
 
Imunoloske analize:
Protein C3                   1.022                 0.9-1.8g/l
Protein C4                   0.24                   0.1-0.4g/l

Krioglobulini (K)               neg
Antinukleinska antitela    neg
Anti-nDNK antitela           neg


Anamneza:
Upucena od strane nadleznog ginekologa.U sep u 10 nedelji trudnoce ucinjen aficijalni AB zbog prestanka srcanog rada fetusa.

U imunoloskim anaizama ANA negativna, lupus antikoalgulans nije prisutan, komplement u granicama normale, bez aktuelnih koznih promena, bez enatema, bez artritisa.

user posted image user posted image user posted image

(odgovor članu Anoniman)
  Direktna veza do poruke: 20
   RE: Sistemski eritemski lupus
30.6.2010 10:02:22   
Mari86
Nejt draga ja sad citam sta si ti ovde pisala...
tebi je lupus nlago povisen..i meni je bio ali manje nego tebi !
doktorka ti je preporucila da uradis sve ove analize koje si napisala user posted image
Ja sam se pogubila vise ne znam ni sta sam radila a sta nisam...user posted image
I ti nisi pila nikakve lekove,vidim da kasnije u nalazima nema aktivnog lupusa?


_____________________________

Dobro se dobrim vraća :)

(odgovor članu Anoniman)
Direktna veza do poruke: 21
   RE: Sistemski eritemski lupus
30.6.2010 10:09:15   
Anoniman
IZVORNA PORUKA: Mari86

Nejt draga ja sad citam sta si ti ovde pisala...
tebi je lupus nlago povisen..i meni je bio ali manje nego tebi !
doktorka ti je preporucila da uradis sve ove analize koje si napisala user posted image
Ja sam se pogubila vise ne znam ni sta sam radila a sta nisam...user posted image
I ti nisi pila nikakve lekove,vidim da kasnije u nalazima nema aktivnog lupusa?



Nisam, draga, sam se smanjio. On se valjda aktivira i na nervnoj bazi, a poenta je da bude u fazi mirovanja da bi mogla da se planira trudnoca. Meni je bio na samoj granici prvi put. Negativan je do 1.2, a blago pozitivan od 1.2.... a meni je bio 1.2
Onda mi je Dr jos tada postavila bukvalno 50-ak pitanja da bi videla da li mi se negde manifestuje, ali nemam ni jedan jedini simptom. I kada sam ponovila analize, smanjen je. Tako da je i to zvanicno, reseno i ako mi se simptomi nikada i ne pojave, nema potrebe to vise da radim nikada. user posted image

(odgovor članu Mari86)
  Direktna veza do poruke: 22
   RE: Sistemski eritemski lupus
30.6.2010 10:12:44   
Mari86
Da citala sam sta te je sve pitala...ni ja nemam nista od toga sto je pitala...
Ali sumnjam zbog neuspesnog vto...razumes? user posted image
Ponovicu ga sad opet i svakako radim jos neke analize user posted image


_____________________________

Dobro se dobrim vraća :)

(odgovor članu Anoniman)
Direktna veza do poruke: 23
   RE: Sistemski eritemski lupus
30.6.2010 10:16:02   
Anoniman
IZVORNA PORUKA: Mari86

Da citala sam sta te je sve pitala...ni ja nemam nista od toga sto je pitala...
Ali sumnjam zbog neuspesnog vto...razumes? user posted image
Ponovicu ga sad opet i svakako radim jos neke analize user posted image



Idi kod reumatologa, pa nek' ti on kaze, tako ti je najbolje! Moj Dr je rekao da idem, jer on nece da preuzme odgovornost za nesto sto mu nije specijalnost, smatra da nije strasno, ali da pogleda neko strucniji. I rekao mi je da sta god da reumatolog kaze, ako bude trebala neka terapija ili bilo sta da slobodno ostavim njegov broj tel, pa ce biti u kontaktu da mi zajedno pomognu. Mada sad mi vise reumatolog ne treba, tako da nastavljam njega da proganjam. user posted image

(odgovor članu Mari86)
  Direktna veza do poruke: 24
   RE: Sistemski eritemski lupus
18.10.2010 17:59:54   
mikica sa
Moja prijateljica ima lupus od 1993.godine. U medjuvremenu je svašta prošla i sad je,hvala Bogu,dobro...bilo je situacija kad je pila i citostatike zajedno sa kortikosteroidima a i situacija kad je u remisiji potpunoj...prije šest godina je rodila zdravog sinčića i on je jako živahno i zdravo dijete,sad je krenuo u prvi razred user posted image

Ona se dobro osjeća,kontrole radi redovno jer je povremeno imala visoku proteinuriju (ostali nalazi super) ali je naučila i kako da se čuva sama od sebe, bolje rečeno od stresa jer joj je rečeno da je on glavni uzročnik lupusa a izmedju ostalog postoje sumnje da to ima dosta veze i sa krvnom grupom...naime, ona je nulta pozitivna i dosta žena (uglavnom mladih) koje je upoznala u bolnici su ta ista grupa user posted image

(odgovor članu Anoniman)
Direktna veza do poruke: 25
Stranica:   [1] 2   Sledeća stranica >   >>
Stranica: [1] 2   Sledeća stranica >   >>
Idi na:







Moje putovanje kroz vantelesnu oplodnju
Zaista ne znam odakle da počnem. Vraćam se u mislima godinu dana unazad...bila sam ljuta, frustrirana, beznadežna. Nikak...
Tumačenje ultrazvučnih nalaza u trudnoći
EDD, BPD, TCD, GS... pomažemo vam da razumete šta znače sve te skraćenice koje ginekolozi koriste za tumačenje razvoja v...
Prirodan izbor za miran san vaših mališana
Odabir pravilne i kvalitetne ishrane kojom ćete omogućiti da vaši mališani utonu u miran san predstavlja izazov za svako...
Moja mama divno priča svake noći
Autor: Svetislav Sveta Vuković, Peva: Dečiji hor Kolibri
HOTEL "FONTANA" - na raskrsnici lj...
photo
Dođite i doživite nezaboravne trenutke i kreirajte najlepše porodične uspomene koje će vas uvek podsećati na ljubav, sre...



image
tacatic
Živi i zdravi svi bili i uz Pharmalife proizvode se svi lepo izlečili, kao i mi.
Fitobalm smo kupili odmah po izlasku iz porodilišta i koristim ga i danas nakon tri godine, uvek kad je pri kraju kupujem novi da bude pri ruci. Sirup sa cinkom IMMuno smo koristili sa navršenih godinu dana, sve je tako brzo prošlo, zbog povratka na posao i polaska u vrtić želela sam da pomognem svom detetu i ojačam mu imunitet, da nas malo zaobiđu virusi, mislim da je jako dobar sirup i da nam je dosta pomogao. Da li imma veze ili ne, jako brzo smo prešli na adaptirano mleko, puno problema sa stolicom i Isilax nam je takođe bio preko potreban, takvo olakšanje, znaju mame koje su imale problema kod dece. Sve pohvale sa naše strane, a da ne zaboravim i Apis Gola sprej za grlo, najbolji i najukusniji i olakšanje nakon prvog prskanja, lakše se guta i diše! Hvala sto ste tu za nas!  Više >>
image

Anketa

Дуда.
пеперутка16

До када је ваше дете имало цуцлу?

Click Here