|      
Želiš da odustaneš od takmičenja?
Pre nego što potvrdiš svoju odluku, upoznaj se sa detaljima.
Ukoliko potvrdiš odustajanje, na tvoj računar ćemo automatski ubaciti cookie, koji će nam omogućiti da te tokom takmičenja (26.04 -30.04.2021) prilikom dolaska na portal prepoznamo i omogućimo ti neometano korišćenje portala, bez prikazivanja ikona Ringerajinog sponzora, odnosno kontrole uz desni rub ekrana.

Istovremeno, oduzećemo ti sve prikupljene bodove, čime se na žalost gubi pravo za osvajanje nagrade.

Da li još uvek želiš da odustaneš od takmičenja?
Ringeraja.rs koristi "kolačiće" u cilju pružanja boljeg korisničkog iskustva, praćenja posećenosti i prikaza oglasa. Postavke prihvatanja kolačića podesite u vašem internet pretraživaču.
Nastavkom korišćenja smatra se da se slažete sa korišćenjem kolačića u navedene svrhe. Za nastavak kliknite "U redu".   Saznajte više.
Korisnici na ovoj temi: niko
  Odštampaj
Stranica: [1] 2 3 4   Sledeća stranica >   >>
Korisnik
Poruka << Starija tema   Novija tema >>
   Koksaki virus kod dece
28.6.2013 7:28:33   
pandina
Pre tri dana mom detetu od 13 meseci je ustanovljen virus Koksaki. Tacnije, Hand, foot and mouth disease izazvan koksakijem.
"Svestan, orjentisan,eupnoican,aktivno pokretan. Gusa je hiperemicna, sa nekoliko vezikula na bukalnoj sluzokozi, lgl vrata sitne. Po kozi ekstremiteta, saka,trupa,tabana ritematozne makule-papule-vezikule, ostali kl. nalaz je neupadljiv. Savet kupanje i mirovanje" Osip je sve gori, izgleda kao brdo bradavica razlicitih velicina. Dobili smo da mazemo gentamicin i sirup Pressing, odnosno odgovarajuca zamena jer je dete mladje od dve godine.
Ja, iskreno, prvi put cujem da se dete zarazilo ovim virusom i veoma sam uspanicena.
Dve noci dete samo place, nema temperaturu, ali su mu ospe u ustima izgleda jako bolne. Odbija i hranu, vodu dajem kad uspem da ga prevarim na spric.

Molim vas, pomozite, svaki savet je dobrodosao.
Direktna veza do poruke: 1
   RE: Koksaki virus kod dece
28.6.2013 7:38:59   
Trcosava
Pandina, ja stvarno ne znam ništa o virusu. Jedina osoba koja ga je imala je moja koleginica sa posla. Ona ga je pokupila pojma nemam gde. Neko ti već reče da postoje razni tipovi virusa i bezbeze mi je da pišem koje ona posledice ima jer ne znam koji je tip ona imala.

_____________________________

I flunked anger management! }:->



(odgovor članu pandina)
Direktna veza do poruke: 2
   RE: Koksaki virus kod dece
28.6.2013 9:23:42   
Ivence
Ja sam pitala moju sestru, i ona to prvi put čuje, ne znam gde ste bili, jedino da odete do nekog privatnika da opet proverite... meni su rekli da Milica sme i pressing i aerius, bez obzira što nema dve godine, pa proveri i to... Pa jesu li ti rekli kako je to mogao da dobije??

_____________________________

Proći ćeš kroz neke krize... proći ćeš kroz analize.... al' verovati moraš da si rođeni superstar :)

(odgovor članu Trcosava)
Direktna veza do poruke: 3
   RE: Koksaki virus kod dece
28.6.2013 9:43:24   
Dani.kv
Jako mi je zao. Moj bivsi momak je bolovao. Mora strogo da se miruje i da se radi na jacanju imuniteta

(odgovor članu pandina)
Direktna veza do poruke: 4
   RE: Koksaki virus kod dece
28.6.2013 10:10:47   
cockic
pandina moj savet potrazite drugo misljenje lekara.meni su za sina sumnjali da ima mononukleozu pa na kraju je bio obican virus,njemu su zlezde na vratu bile jako natecene.isto bez ture,sa malo povecanim limfocitima.i na kraju limf.spali posle dve nedelje i onda jos nekih 4 nedelje je bio natecen.i skroz se sve smanjilo iz ks.

(odgovor članu Dani.kv)
Direktna veza do poruke: 5
   RE: Koksaki virus kod dece
28.6.2013 10:22:56   
Dani.kv
Ne bi bilo lose da na Torlaku odradite analizu krvi na koksaki. Mislim da ide na uput

(odgovor članu pandina)
Direktna veza do poruke: 6
   RE: Koksaki virus kod dece
28.6.2013 10:32:19   
Sanchy
Ja tek sad vidim ovo,bas mi je zao Pandina..,proci ce,i ako nisi cula za decu koja dobiju ovaj tip koksakija,desava se,prenosi se direktnim kontaktom sa zarazenom osobom,najduze se virus zadrzava u stolici zato vodi racuna da se i ti ne zarazis kada mu menjas pelene...inace simptoi se javljaju do pet dana nakon izlozenosti virusu....na zalost nema spoecificne terapije i to sto su ti dali je za svaki slucaj da se jos dodatno ne razvije bakterijska infekcijabitno je da pije vodu,ako nece da jede daj mu mleko makar nesto da unese....proci ce,nema uglavnom nikakvih komplikacija kod ove vrste koksakija...zato ne brini,mada znam da ti nije lako...veliki pozdrav i brzo ozdravljenje

(odgovor članu Dani.kv)
Direktna veza do poruke: 7
   RE: Koksaki virus kod dece
28.6.2013 10:33:42   
cockic
ma da za analize znam da ima na sve,ima i na mono,meni su vadili.jer sam ga imala valjda sam bila 6 razred.ali te viruse pre 4 godine tesko mogu dobiti.tj. jako je retko.

(odgovor članu Dani.kv)
Direktna veza do poruke: 8
   RE: Koksaki virus kod dece
28.6.2013 10:36:31   
cockic
pandina cula sam i da ima dece,sa tim virusom tih cidnih plikovima i da prolazi za par dana,a naravno nije koksaki.desava se i u ustima.necu se praviti puno pametna,ali ja sumnjam da je koksaki.

(odgovor članu cockic)
Direktna veza do poruke: 9
   RE: Koksaki virus kod dece
28.6.2013 11:02:19   
Lilla
Draga, jako mi je zao mrvice user posted image Ne vjerujem puno forumima kad su bolesti u pitanju, jer svako svasta pise, pogledala sam sta kod nas institut za zastitu od zaraznih bolesti pise, i evo prevela sam ti uz pomoc google translate funkcije, pa se nadam da ce te bar malo umiriti.

"Bolest Informacije o slinavke i šapa

Drugo ime: ruka, noga i munsjuka, vesikulös stomatitisa

Slinavke i šapa je obično dobroćudan i bezopasna virusna infekcija koja se najčešće javljaju u manjim epidemijama svakih nekoliko godina intervala. To uglavnom pogađa djecu mlađu od deset godina, i imaju tendenciju da se pojavljuju u dnevnim centrima i sličnim institucijama. Bolest se najčešće vidi u kasno ljeto ili ranu jesen.

Što uzrokuje slinavke i šapa i kako se širi?

Bolest je uzrokovana virusima pripadnosti enterovirusgruppen. Čovjek postaje zaražen bliskom kontaktu sa ovom bolešću, koja luče virus preko nosa i grla. Moguće infekcije također javiti via fekalije. Infekcija nastaje ne putem hrane ili vode.

Period inkubacije je navedeno da se tri do pet dana.
Simptomi i komplikacije

Bolest obično pružaju umjereno groznica, 38-39 º C. Tipično, bolest je vezikularne. U ustima, usne, obraze, jezik i nepce, a posebno na stražnjem dijelu grla, može se vidjeti mala mjesta i plikove koje obično upali i formiraju površinskih rana. Također na ruku i nogu plikovi se mogu javiti, iako su ovi često rupture, malih rana. Privremeno odvajanje noktiju od prstiju nakon završetka infekcije je opisan, ali je rijetkost. Bolest je obično prilično benigno i većina su se oporavili u roku od tjedan. Vrlo rijetko bolest može dati ozbiljnije efekte, uključujući meningitis.

Dijagnoza i liječenje

Dijagnoza se temelji na tipičnim simptomima i mogućim virus izolaciji. Specifičnog tretmana nije dostupan.
prevencija

Ne postoji vakcina protiv bolesti i teško je spriječiti.
Mjere za stvarne slučajeve ili izbijanja

Bolest se ne treba prijavljuju pod infektivne bolesti Zakona i posebne mjere biološke sigurnosti nisu opravdani."

orginal tekst na svedskom Smittskyddsinstitutet

_____________________________

"Divno je biti nekome nesto, divno je biti tebi sve...Sve dok te drzim cvrsto za ruku, nikog na svijetu ja se ne bojim!"

(odgovor članu cockic)
Direktna veza do poruke: 10
   RE: Koksaki virus kod dece
28.6.2013 11:17:48   
pandina

IZVORNA PORUKA: Ivence

ne znam gde ste bili, jedino da odete do nekog privatnika da opet proverite...



Ja sam najpre sumnjala na boginje i odvedem ga direktno bez uputa na Institut za infektivne i tropske bolesti. Dr odmah rece koksaki kako ga je videla, a ja jedino sto znam o tome je da je jedna desotogodisnja devojcica umrla od koksakija. Ja to rekoh, a ona meni "Ne brinite, nece umreti"
Da li je to trebalo da me utesi!

Sutradan kod pedijatra uzmem uput za Institut za dermatologiju i namerno im nisam rekla da su mi vec pomenuli koksaki, bas da vidim sa ce mi reci. Tamo su nam rekli da je u pitanju Bolest lezija usta, ruku i nogu. Kad dodjoh kuci ukucam na netu ovu bolest i svi izvori mi kazu da je najcesci izazivac virus Koksaki!!! Ma, umrla bih od tuge, verujte mi! Gde je i kako mogao to da zaradi, ne znam.


(odgovor članu Ivence)
Direktna veza do poruke: 11
   RE: Koksaki virus kod dece
28.6.2013 11:19:15   
pandina

IZVORNA PORUKA: Dani.kv

Jako mi je zao. Moj bivsi momak je bolovao. Mora strogo da se miruje i da se radi na jacanju imuniteta


Mirovanje su i nama rekli, ali ajde da objasnim to bebi. On nece skoro nista da jede, to me jos dodatno brine, kako ce prevazici virus bez vitamina.

(odgovor članu Dani.kv)
Direktna veza do poruke: 12
   RE: Koksaki virus kod dece
28.6.2013 11:21:16   
pandina

IZVORNA PORUKA: Dani.kv

Ne bi bilo lose da na Torlaku odradite analizu krvi na koksaki. Mislim da ide na uput


Uzela danas uput. Vec treci dan ohbilazimo institute, ali ja sam skoro sigurna na osnovu svega da je to koksaki.
Samo hocu da izludim sto ne znam kako da mu pomognem. Place on, placem ja sa njim. A on kaonikad do sada samo ponavlja MAMA MAMA MAMA...Ma...strasno....

(odgovor članu Dani.kv)
Direktna veza do poruke: 13
   RE: Koksaki virus kod dece
28.6.2013 11:22:27   
pandina

IZVORNA PORUKA: cockic
ali ja sumnjam da je koksaki.


Volela bih da si u pravu.

(odgovor članu cockic)
Direktna veza do poruke: 14
   RE: Koksaki virus kod dece
28.6.2013 11:25:45   
pandina
Hvala vam svima na podrsci. user posted image

Lila. ja sam sinoc bas citala isti taj clanak i jos pedeset_ pored njega. Najlakse bi mi bilo kada bih znala da je bar jos neko dete imalo to. Moja pedijatrica kaze da u praksi jos nije imala ovakav slucaj.

Izvinjavam se moderatorima, znam da ne sme ovliko postova jedan za drugim u istoj temi, ali eto...oprostite.

< Poruku je uredio pandina -- 28.6.2013 11:26:43 >

(odgovor članu pandina)
Direktna veza do poruke: 15
   RE: Koksaki virus kod dece
28.6.2013 11:36:34   
Torbica
Ja za taj oblik znam iz teorije, i uclili su nas da najcesce prolazi bez komplikacija. Pandina, glavu gore, saljem tebi i Vukanu user posted image user posted image user posted image

_____________________________

Možda je na ovom svetu neistine, nepravde i mržnje više, ali su istina, pravda i ljubav moćnije.
Patrijarh Pavle


(odgovor članu pandina)
Direktna veza do poruke: 16
   RE: Koksaki virus kod dece
28.6.2013 11:51:13   
cockic
i nama na infektivnoj rekose mononukleoza pa nije bila,dok neodrade i druge pretrage nemaju pojma.ja danasnjim lekarima ne verujem nista.to je moj stav o lekarima.ne kazam da bas nijedan nema pojma.ima izuzetaka.zato idi kod drugog lekara.verujem ja da nisu vidoviti i da tek posle nekih pretraga mogu reci dijagnozu,ali onda nemoj da pricaju napamet ako nisu sigurni.

(odgovor članu Torbica)
Direktna veza do poruke: 17
   RE: Koksaki virus kod dece
28.6.2013 11:54:09   
Ivence
Ma ja ne znam kako je to samo on zaradio, zato sumnjam da je to... odradi sve... I da ti kažem, koksaki je jak virus, i može svašta da izazove, pa devojčica koju si pomenula je verovatno iamala problem sa srcem, ili nešto gore, a Vule nam je zdrav i jak, i to će da prođe, samo polako, jeste da ne može da miruje, ali recimo, drži ga u kući, ne izlazite napolje, da ne dolazi u dodir sa prljavštinom i svakakvim bakterijama... Zovi kada god ti nešto treba.... čak i ako ti treba samo da ćutiš user posted image user posted image user posted image

_____________________________

Proći ćeš kroz neke krize... proći ćeš kroz analize.... al' verovati moraš da si rođeni superstar :)

(odgovor članu Torbica)
Direktna veza do poruke: 18
   RE: Koksaki virus kod dece
28.6.2013 11:57:57   
cockic
Bolest ruku, nogu i usta
Ova virusna infekcija se naj~e{}e pojavquje kod male dece tokom
leta i jeseni. To nije ista virusna infekcija koja izaziva {ap kod
doma}ih `ivotiwa. Simptomi su obi~no blagi i traju oko sedam
dana sa malom po~etnom temperaturom. Na ustima se pojave mali
plikovi koji ~esto puknu i pretvore se u ~ireve. Mali, okrugli,
sivkasti plikovi sa uskim crvenim prstenima mogu se pojaviti na
prstima ruku i nogu, kao i po strani peta. Broj malih plikova
varira i is~eznu tokom 2-3 dana. Ne svrbe, niti bole. Le~ewe nije
p

(odgovor članu Ivence)
Direktna veza do poruke: 19
   RE: Koksaki virus kod dece
28.6.2013 11:59:33   
cockic
ne znam zasto slova ne mogu lepo da se vide,na tom sajtu se vide super.ali ja mogu i ovako da procitam.za ovu sam cula da ima par slucajeva male dece proteklih par nedelja.

(odgovor članu cockic)
Direktna veza do poruke: 20
   RE: Koksaki virus kod dece
28.6.2013 12:00:31   
cockic
a fali nastavak da lecenje nije potrebno.

(odgovor članu cockic)
Direktna veza do poruke: 21
   RE: Koksaki virus kod dece
28.6.2013 12:04:26   
sandrina 85
user posted image joj zeno. Nista ne uzimaj zdravo za gotovo dok ne izvrsite analizu krvi.

(odgovor članu cockic)
Direktna veza do poruke: 22
   RE: Koksaki virus kod dece
28.6.2013 12:12:10   
pandina

IZVORNA PORUKA: cockic
onda nemoj da pricaju napamet ako nisu sigurni.


Slazem se, cockic, ali ova doktorka je bas bila ubedljiva, nije pokazala ni trenutak da nije sigurna.

(odgovor članu cockic)
Direktna veza do poruke: 23
   RE: Koksaki virus kod dece
28.6.2013 12:15:15   
pandina

IZVORNA PORUKA: cockic
za ovu sam cula da ima par slucajeva male dece proteklih par nedelja.


A gde si cula, cockic?

(odgovor članu cockic)
Direktna veza do poruke: 24
   RE: Koksaki virus kod dece
28.6.2013 12:27:46   
caca81
Joj, pandina, tako mi je žao malog švrćeuser posted image Lično nemam iskustva sa koksaki virusom, ali moj sin je pre dve godine odjednom tako dobio plikove po dlanovima, stopalima i unutrašnjoj strani podlaktice i podkolenice, bili su tvrdi, kao žuljevi. Naša dr je tada rekla da prvi put vidi tako nešto i prvo je posumnjala na reakciju na hranu i kada smo izvadili krv, sve je bilo u granicama normala, pa nam je samo rekla da stavljamo puder i ako ne prođe za tri dana da radi dodatne analize, ali to se povuklo. Temperaturu nije imao. Nadam se da je i kod vas ovako nešto bezazleno.user posted image

(odgovor članu pandina)
Direktna veza do poruke: 25
Stranica:   [1] 2 3 4   Sledeća stranica >   >>
Stranica: [1] 2 3 4   Sledeća stranica >   >>
Idi na:







Moje putovanje kroz vantelesnu oplodnju
Zaista ne znam odakle da počnem. Vraćam se u mislima godinu dana unazad...bila sam ljuta, frustrirana, beznadežna. Nikak...
Jelena S.: Moja porođajna priča
Termin 12.12., odem na pregled (nećeš ti skoro, hajde kući)... i tako svaki dan do petka 21.12. Probudim se ja, bolovi k...
Majka, ovo ništa ne valja. Shvatite ozbilj...
I onda prestanem da pitam ili bar manje to činim. I onda i za najmanju sitnicu pokušavam sama da nađem odgovor.
Prof. dr Bojanin o razmaženoj deci
Dr Svetomir Bojanin, profesor i dečji psihijatar, govorio je mnogo puta o dečjem razvoju i pravom putu vaspitanja koji t...
HOTEL "FONTANA" - na raskrsnici lj...
photo
Dođite i doživite nezaboravne trenutke i kreirajte najlepše porodične uspomene koje će vas uvek podsećati na ljubav, sre...



Anketa

Да сазнате...
пеперутка16

...да носите тројке, шта бисте радили?

Click Here