lola78
|
Evo i mene kratko samo da se javim posle 15 dana od carskog reza. Rodila sam djevojcicu Anju, resku 3370 i dugacku 55 cm. Obozavam je bukvalno!!! E sad samo cu kratko napisati svoje utiske sa cr. Prednost cr je sto se ne mucite ni vi ni beba tokom samog porodjaja, jer ste pod anestezijom, jos ako imate divnog doktora-icu, koja vas mazi po kosi dok vam ne djeluje anestezija, onda je tek puno lakse. Beba nije izmucena, i puno je bezbjednije za nju. U mom slucaju prije porodjaja sam imala dvije indikacije za cr, neotvaranje grlica (s tim sto nisu ni pokusavali da me porode prirodno i hvala im na tome), i uska karlica, da bi pri operaciji jos vidjeli da je bebi dva puta pupcana bila oko vrata, pa zamislite sta bi bilo da su pokusavali sa uskom karlicom, jos neotvorena da me porode prirodno, sa sve pupcanom vrpcom oko njenog vrata. Tako da je cr nekad jedina i najbolja opcija. Medjutim, meni se desilo nesto jako cudno, a to je da mi anestezija nije dovoljno dugo trajala, tako da mi se mozak probudio prije nego tijelo, i osjetila sam zadnjih 10ak minuta operacija, cak i bol. Sigurna sam da nisam sanjala, jer se bola odlicno sjecam, i sjecam se kako sam pokusavala da svojom svijescu pomjerim mali prst na ruci da im dam znak da sam budna da mi daju jos anestezije, ali to je bilo nemoguce. Ovo vam ne pisem da bih vas zaplasila, vec da kazete svom anesteziologu mozda da vam prije operacije da mrvicu vecu dozu, cisto da vam se ne bi desilo sto i meni. Ja sam se inace bojala bas toga, i to mi se desilo, i kad sam rekla dr da cu da kazem anest. da mi daju malo vecu dozu, ona je rekla ma nema potrebe, a i oni ne vole da im se to govori. Tako da bih znala za sledeci put kako i sta. Jer ipak je ovo narusilo moj citav utisak o cr. Zato poslusajte moj savjet. Ja sam se vjerovatno anest. ucinjela bas mrsava, mada oni inace ne daju preveliku dozu zbog bebe. Jer ja cak nisam odspavala ni sekund 10 sati poslije operacije, mozda nekih pola sata odmah poslije, ali vise ne. Drugo, sto se oporavka tice, najteze je prvo ustajanje iz kreveta, mislite da ce sve da vam ispadne, ali s obzirom da ja nisam nikad u zivotu osjetila veci fizicki bol od onog kad dobijem ciklus, moj prag bola je vjerovatno bio nizi nego kod nekih. Svako ustajanje je sve lakse, kao sto su svi ovdje vec napisali. Mene je na pr, najvise pekla rana, cak i bol nije bio toliki koliko me pekla rana. Mozda je sve to individualno. I da, prvo vece su vec krenula crijeva da mi rade, i nisu prestajala 10 sati, to su bila takva desavanja kroz stomak, da sam imala utisak da je ostala jos jedna beba koja se konstantno pomjera u stomaku. Ono sto je najvaznije pri oporavku je, da vam je osoblje na usluzi da vam podizu i spustaju krevet, i naslon, da bi vi mogli lakse da ustajete, ili da dobijete sobu u kojoj imaju krevete na daljinski, sto sam ja vidjela tek kad sam krenula kuci. Puno bih se brze oporavila, da sam sve to imala. Jer moj krevet je imao tockove, i nije bilo sanse da sam mogla po pola sata da ustanem iz kreveta, jer nisam imala cvrst oslonac da se ustanem, jer se krevet sam setao. Sebe sam podsjetila na Dragana Bjelogrlica iz filma Lepa sela, lepo gore kad se vuce po podu bolnice. Sve u svemu, ja sam zaboravila cr, pri problemu sa grudima koju su mi stvorile med. sestre, jer mi je sve bilo ok, dok me one nisu dohvatile, e onda su nastale muke, zamalo sam mastitis dobila, i dobila sam inekciju za omeksavanje grudi. Ali o tome na nekoj drugoj temi. Kad se sjetim jos nekih prakticnih savjeta koji su meni pomogli pr cr, pisacu, jer je meni jedan savjet odavde bas pomogao, a to su septolete, jer ustajanje i kasalj su def najgori. Ali na pr moja cimerica do mene koja je takodje bila na cr, ona uopste nije imala kasalj, isto je nepusac kao ja, tako da bi dobro bilo, kad biste nekako mogli da iscistite pluca prije same operacije, inhaliranje, iskasljavanje, jer sve sto imate nakupljeno, bili prehladjeni ili ne, ce vam se pokrenuti tada, eto to je jedan moj savjet. Javicu se opet, ovo je samo kratko, da vam prenesem utiske. I za kraj ovog posta, stvarno je NEVJEROVATNO, kako se sve brzo zaboravi, ja sam mislila u zivotu vise necu nikad ovo moci vise, vec evo poslije 15 dana skoro da sam sve zaboravila (naravno dok me opet kasalj ne uhvati koji me podsjeti na ranu, koja jos uvijek bolucka). Poljubac za RR girls, i sad se gledamo na forumu za bebe
|