|      
Želiš da odustaneš od takmičenja?
Pre nego što potvrdiš svoju odluku, upoznaj se sa detaljima.
Ukoliko potvrdiš odustajanje, na tvoj računar ćemo automatski ubaciti cookie, koji će nam omogućiti da te tokom takmičenja (26.04 -30.04.2021) prilikom dolaska na portal prepoznamo i omogućimo ti neometano korišćenje portala, bez prikazivanja ikona Ringerajinog sponzora, odnosno kontrole uz desni rub ekrana.

Istovremeno, oduzećemo ti sve prikupljene bodove, čime se na žalost gubi pravo za osvajanje nagrade.

Da li još uvek želiš da odustaneš od takmičenja?
Ringeraja.rs koristi "kolačiće" u cilju pružanja boljeg korisničkog iskustva, praćenja posećenosti i prikaza oglasa. Postavke prihvatanja kolačića podesite u vašem internet pretraživaču.
Nastavkom korišćenja smatra se da se slažete sa korišćenjem kolačića u navedene svrhe. Za nastavak kliknite "U redu".   Saznajte više.

10 korisnih saveta za RAZGOVOR SA SINOM - TINEJDŽEROM

Uredništvo portala Ringeraja.rs, 17.5.2023
Čak i ako se ne slažete sa onim što on govori, pokušajte da ostanete neutralni na određenu temu i ne obezvređujte njegovo mišljenje.

image
Pokažite da ste voljni da sagledate njegov ugao posmatranja i saslušate šta ima da kaže. Foto: Freepik.com
/11


Od malih nogu dečake uče da potiskuju svoje emocije: 'budi muško', ili 'ne plači kao devojčica' - i mnogi mladi muškarci se tome prilagođavaju, iz straha da će biti označeni kao 'gej' ili 'ženskaći' - pridevima koji su postali biti sinonim za slabost.  

Nažalost, zahvaljujući ovoj čvrsto ukorenjenoj 'stoičkoj' kulturi, postavlja se pitanje kako da razgovaramo o osetljivim temama sa svojim sinom tinejdžerom, ohrabrujući ga da bude otvoren u vezi sa svojim iskustvima ili emocijama, a da pritom ne izazovemo negativnu reakciju ili ga postidimo. Nemoguć zadatak?

Imajući sve to na umu, a uz pomoć istraživanja sprovedenog od strane Ditch the Label, dobrotvorne organizacije koja pomaže mladima, donosimo deset saveta koji će vam pomoći da komunicirate sa svojim tinejdžerom.



1. ODABERITE PRAVI TRENUTAK I OKRUŽENJE

Od vitalnog je značaja odabrati pravi trenutak i okruženje u kojem ćete razgovarati sa svojim tinejdžerom. Oduprite se porivu da izaberete formalan način za 'diskusiju', ili nasrnete na njega čim se vrati iz škole (kada se možda oseća umorno ili razdražljivo).  

Savetujemo vam da mu priđete na ležeran, spontaniji način – na primer, dok zajedno gledate TV posle večere ili možda neka to bude tokom vožnje. Veća je verovatnoća da će se otvoriti ako ne oseća da je pod pritiskom ili kada primeti da od toga ne pravite „važnu stvar“. Istraživanja takođe pokazuju da izbegavanje kontakta očima, dok razgovarate o ozbiljnim situacijama sa svojim sinom, može zapravo povećati njegovu emocionalnu otvorenost i prijemčivost. Iskoristite trenutke u kojima se oboje osećate opušteno i tako i pristupite temi, kao i svakom drugom razgovoru.  

2. NEMOJTE MU DRŽATI PREDAVANJA

Uverite se da mu je prijatno dok razgovara sa vama o svojim iskustvima i uverite ga da vam se može poveriti bez straha od kazne. Ako vam se otvori, a vi zapretite kaznom, verovatno mu neće biti prijatno da bude iskren prema vama u budućnosti. Ovo će ga takođe aktivno obeshrabriti da traži preko potrebnu podršku. Razgovarajte sa njim, nemojte samo govoriti njemu.  

Pokušajte da budete što proaktivniji i unesite potencijalno osetljiva pitanja u svakodnevni razgovor – redovno pitajte kako napreduje u njegovoj omiljenoj aktivnosti, na primer.

3. NE POSTAVLJAJTE SE SUPERIORNO

Budite pažljivi tokom razgovora, uverite se da on oseća kao da je moć u njegovim rukama i da ste tu da ga pratite i podržavate na svakom koraku. Dobar način da to uradite je da ga pitate kako mu možete pomoći, ili koje korake želi da preduzme sledeće.
Takođe je važno da ne zaključujete brzopleto ili ne oslanjate se na svoje pretpostavke. Na primer, umesto da ga pitate da li je Ana njegova devojka, pitajte ga da li mu se dopada neka devojka, jer to će mu olakšati da se sam otvori i postepeno podeli sa vama emocije koje gaji.


4. SLUŠAJTE ŠTA IMA DA KAŽE

Pre nego što pokušate da ga posavetujete, uverite se da ste saslušali sve što ima da kaže, bez osuđivanja ili nametanja svojih anegdota. Saslušajte ga, pažljivo razmotrite šta vam je rekao i predložite da zajedno nađete produktivan i pozitivan način na koji možete da rešite situaciju i krenete napred.

5. POKUŠAJTE DA SHVATITE NJEGOV STAV

Čak i ako se ne slažete sa onim što on govori, pokušajte da ostanete neutralni na određenu temu i ne obezvređujte njegovo mišljenje. Ako idete protiv onoga što on govori ili kritikujete njegove postupke, verovatno ćete se susresti sa frazom „Ti me ne razumeš!“  

Pokažite da ste voljni da sagledate njegov ugao posmatranja i saslušate šta ima da kaže – veća je verovatnoća da će vam odgovoriti sa istim poštovanjem kada dođe vaš red da govorite. Možete pokušati da kažete nešto poput „Razumem zašto bi to uradio, ali da li misliš da bi recimo *ubacite svoj predlog* mogao da bude dobar način?“

6. BUDITE SMIRENI

Uverite se da ste u stanju da kontrolišete svoje emocije kada razgovarate sa svojim sinom, jer će reagovanje agresijom ili suzama verovatno izazvati jednako eksplozivnu reakciju i nepotrebnu brigu, ili zabrinutost.  

Mnogo je lakše rešiti problem ako o njemu pričate mirno, a ne podižući ton. Vikanje će ga verovatno naterati na odbrambeni stav i njegova reakcija može biti uzvraćanje vikanja ili bežanje od vas, što stavlja tačku na razgovor.

7. OBJASNITE DA ŽELITE DA POMOGNETE

Podsećajte ga redovno da ste tu da mu pomognete i podržite i stavljajte do znanja da je vaša ljubav bezuslovna. Možda neće odreagovati, ali ovi podsetnici neće ostati neprimećeni, i neće 'ući na jedno, a izaći na drugo uvo'.

8. NE SHVATAJTE LIČNO

Kada su ljudi ljuti, frustrirani ili uznemireni, ponekad kažu stvari koje ne misle. Pokušajte da loše raspoloženje vašeg tinejdžera ne shvatate lično, ili pak ono što kaže u afektu. Ponekad kada smo pod stresom gubimo jasnoću vizije i govorimo stvari koje zapravo ne želimo, samo da bismo povredili drugu osobu – reči koje bismo voleli da možemo da povučemo. Imajte to na umu ako kaže nešto uvredljivo i ne reagujte na njegove komentare. Umesto toga, predložite da nastavite razgovor kada se on smiri i bude spreman za razgovor.

9. PRIHVATITE AKO NE ŽELI DA RAZGOVARA SA VAMA

Ako je siguran da ne želi da se upusti u razgovor sa vama, nemojte navaljivati jer ćete ga samo udaljiti od sebe. Prihvatite da možda nije pravo vreme da se bavite problemom. Uverite ga da ćete biti tu za njega kada bude spreman za razgovor i da su mu vrata uvek otvorena.  

Ponekad može biti korisno i da potražite spoljnu podršku – možda bi vašem tinejdžeru bilo prijatnije da se otvori nekome koga ne poznaje. Možete kontaktirati terapeuta, psihologa ili savetnika.

10. TRUDITE SE DA U DOMU VLADA MIR I DOBRA ATMOSFERA

Važno je da u vašem domu stvorite atmosferu koja je otvorena, bez osuđivanja i u kojoj se redovno podstiče dijalog i izražavanje emocija. Ako vidite svog sina kako plače, nemojte ga obeshrabriti i reći mu da 'bude muško' ili ga kritikovati što je osetljiv. Umesto toga, uverite ga da je njegova reakcija potpuno prirodna, normalna i izuzetno zdrava.  


Što mu je lakše da otvoreno izrazi svoja osećanja, to će vam biti manje strano da razgovarate sa njim o njegovim emocijama i iskustvima.

Klikni “Like” i dodaj svoj komentar na članak:

Bolovi rasta - šta svaki roditelj treba da...
Nekada se javljaju nekoliko dana u nizu, a nekada samo ponekad. Velika je individualna različitost bolova rasta kod dece...
20
Da li su zasebne sobe najbolje rešenje za ...
Mnogi roditelji misle da je najbolje da svako dete ima svoju sobu. Nije, međutim, uvek tako. Često se dešava da roditelj...
7
Mačke usrećuju
Ako se dvoumite da li da vašem mališanu ispunite želju i udomite macu, trebalo bi da znate da ona zaista može da mu učin...
6
Zakleo se bumbar
Autor: M. Šouc, Peva: Branko Milićević – Branko Kockica
6





Nema jače sile na svetu od majke koja bran...
Njega nećeš tući, ni u pojam ni u naletu besa i nemoći. Moraćeš prvo preko mene, a ne dao ti Bog da se nađeš na putu maj...
DRŽITE SVOJU DECU ŠTO DUŽE ZA RUKE
Ruke vezuju srca. Šetajte zagrljeni, s rukom u ruci, neka pamte detinjstvo po bliskosti, ljubavi i pažnji, naučite ih is...



Anketa

Да сазнате...
пеперутка16

...да носите тројке, шта бисте радили?

Click Here