|      
Želiš da odustaneš od takmičenja?
Pre nego što potvrdiš svoju odluku, upoznaj se sa detaljima.
Ukoliko potvrdiš odustajanje, na tvoj računar ćemo automatski ubaciti cookie, koji će nam omogućiti da te tokom takmičenja (26.04 -30.04.2021) prilikom dolaska na portal prepoznamo i omogućimo ti neometano korišćenje portala, bez prikazivanja ikona Ringerajinog sponzora, odnosno kontrole uz desni rub ekrana.

Istovremeno, oduzećemo ti sve prikupljene bodove, čime se na žalost gubi pravo za osvajanje nagrade.

Da li još uvek želiš da odustaneš od takmičenja?
Ringeraja.rs koristi "kolačiće" u cilju pružanja boljeg korisničkog iskustva, praćenja posećenosti i prikaza oglasa. Postavke prihvatanja kolačića podesite u vašem internet pretraživaču.
Nastavkom korišćenja smatra se da se slažete sa korišćenjem kolačića u navedene svrhe. Za nastavak kliknite "U redu".   Saznajte više.

Bez izgovora kod zubara

Baby Planeta, 11.7.2012
Tokom trudnoće žena posebno mora da vodi računa o svom zdravlju, jer je odgovorna i za život koji nosi.
Ključne reči:

image
/11


 

Ipak, uprkos trudu stomatologa, i dalje opstaju neke  predrasude vezane za zdravlje i negu zuba tokom trudnoće, jer se još smatra da je propadanje zuba u tom periodu prirodan proces i da se oni tada ne mogu popravljati.

-  Za vreme trudnoće dolazi do velikih sistemskih promena u organizmu trudnice - pojašnjava stomatolog dr Milan Kuljača. - Najveći uticaj na to ima hormonalni disbalans i odlivanje hranjivih materija i vitamina iz organizma majke u plod. Tada dolazi i do transfera kalcijuma i kalijuma iz kostiju i zuba majke u plod pa i kod žena koje pre toga nisu imale čak ni plombu, često dolazi do pojave viseštrukih „karioznih lezija“. To se dešava zbog znatne dekalcifikacije zubne supstance - pojašnjava naš stručni saradnik. Takođe, žene koje imaju mučninu i povraćaju posle toga treba dobro da isperu usnu duplju vodom, da bi se neutralisao kiseli sadržaj. Nije dobro odmah posle toga oprati zube, da se po njima ne bi četkicom raznela kiselina iz želuca koja i izaziva oštećenja. Ako trudnica zbog četkice ima nagon za povraćanjem, treba da koristi neku manju, mekšu i prikladniju. A ako joj je muka od paste, na neko vreme može da je zameni dečijom pastom sa fluorom.

- Takođe, u trudnoći se često javljaju problemi sa desnima. Naime, dolazi do zapaljenja desni, i to najviše na donjim prednjim zubima, a to se može manifestovati i veoma burno i naziva se Gingivitis gravidarum.

Kako navodi dr Kuljača, da bi se ovi i slični problemi sprečili, najvažnija je veoma pojačana higijena usta i zuba, to jest pranje zuba i do 4 - 5 puta dnevno.Takođe je bitno održavati i higijenu veoma osetljivih desni, najčešće ispiranjem usta čajem od žalfije.

- Svi problemi mogu na vreme da se saniraju, zato je najvažnija preventivna metoda, redovno posećivaje stomatologa, čak i do samog kraja trudnoće, kako bi se blagovremeno popravili karijesom zahvaćeni zubi -  napominje naš sagovornik. - Trudnice ne bi trebalo da oklevaju sa posetom stomatologu. Ni eventualni strah od zubara ne sme da bude opravdanje, jer u savremenoj stomatologiji postoje i specijalne anestezije, koje ni na koji način nisu štetne za trudnice. A od uobičajenih intervencija i procedura potrebno je samo izbegavati snimanje zuba, i to na početku trudnoće.

Veoma je bitno da vodite računa o zdravlju usta, naročito ako treba da eliminišete bakterije iz usne duplje, koje možete da prenesete bebi. Bitno je znati da su davno prošla vremena kada su naše majke i bake gubile zube u trudnoći. Sada se svaki zub mora i može sačuvati, kaže dr Kuljača.

 

  

Preporuke:

-          Pre trudnoće obaviti preventivni stomatoški pregled i popraviti eventualne kvarove

-          Tokom mučnina pojačati higijenu usne duplje i zuba

-          Češće prati zube tokom cele trudnoće

-          Izbegavati snimanje zuba

-          Redovno posećivati stomatologa

 

 

Više o TRUDNOĆI, BEBAMA, RODITELJSTVU pročitajte na sajtu Baby planeta!

Klikni “Like” i dodaj svoj komentar na članak:

Pol deteta na osnovu oblika stomaka i drugog?
Može li se na osnovu oblika trudničkog stomaka ili nečeg drugog odrediti pol deteta? Imate stomak u obliku lopte, gadne ...
4
Značaj gvožđa tokom trudnoće
Tokom trudnoće, potrebe za gvožđem se povećavaju jer se volumen krvi povećava radi podrške rastućoj bebi. Takođe, gvožđe...
4
Ne postoji trofej za prirodni porođaj ili ...
To su najbolje riječi koje mi je suprug mogao reći u rađaoni.
4
Božiji dar: Moja porođajna priča
Doktorka je savetovala strogo mirovanje, napolju se budila priroda, ja sam se radovala i vrištala u sebi istovremeno zbo...
4





Sve što treba da znate o gestacionom dijab...
Gestacioni dijabetes je privremeni oblik dijabetesa koji se može javiti u trudnoći. To je stanje koje nastaje kada zbog ...
Da li je sigurno uzimati aspirin tokom tru...
Da li je uzimanje lekova u trudnoći sigurno jedno je od najčešćih postavljanih pitanja među trudnicama, a danas vam odgo...



image
AnaTamara
Preporuka budućim mamama!
Porođaj je sve bliže, pripremaju se stvarčice, između ostalog i Fitolat, koji mi je mnogo pomogao sa prvim detetom, uspeli smo da uspostavimo laktaciju!  Više >>
image

Anketa

Трудноћа.
пеперутка16

Који део трудноће вам се највише допао или Најлакши?

Click Here