|      
Želiš da odustaneš od takmičenja?
Pre nego što potvrdiš svoju odluku, upoznaj se sa detaljima.
Ukoliko potvrdiš odustajanje, na tvoj računar ćemo automatski ubaciti cookie, koji će nam omogućiti da te tokom takmičenja (26.04 -30.04.2021) prilikom dolaska na portal prepoznamo i omogućimo ti neometano korišćenje portala, bez prikazivanja ikona Ringerajinog sponzora, odnosno kontrole uz desni rub ekrana.

Istovremeno, oduzećemo ti sve prikupljene bodove, čime se na žalost gubi pravo za osvajanje nagrade.

Da li još uvek želiš da odustaneš od takmičenja?
Ringeraja.rs koristi "kolačiće" u cilju pružanja boljeg korisničkog iskustva, praćenja posećenosti i prikaza oglasa. Postavke prihvatanja kolačića podesite u vašem internet pretraživaču.
Nastavkom korišćenja smatra se da se slažete sa korišćenjem kolačića u navedene svrhe. Za nastavak kliknite "U redu".   Saznajte više.

Deca i rizik od depresije

Uredništvo portala Ringeraja.rs, 25.3.2018
Deca koja žive pod stalnim stresom trpe strukturalne promene u mozgu, zbog čega su u odraslom dobu podložnija depresiji
Ključne reči:

image
/11


Deca koja žive pod stalnim stresom trpe strukturalne promene u mozgu, zbog čega su u odraslom dobu podložnija depresiji. Ovom riziku su naročito izloženi mališani koji žive u porodici u kojoj je prisutno nasilje i zanemarivanje, a postoji i genetska sklonost za navedenu bolest, ustanovili su irski istraživači iz Triniti instituta za neurologiju.


Zaštita dece od porodičnog nasilja i zanemarivanja suštinski je važna u očuvanju njihovog psihičkog i fizičkog zdravlja, kao i za prevenciju ranog nastanka depresije, smatraju stručnjaci. To je upravo pokazalo istraživanje kojim su obuhvaćeni ispitanici od 18 do 65 godina.


Kod njih je analizirana istorija psihičkih poremećaja u detinjstvu, uslovi života, a rađen je i pregled određenih delova mozga magnetnom rezonancom. Dobijeni rezultati pokazali su da je stres u detinjstvu doprineo ozbiljnim promenama u mozgu, te da je u korelaciji sa razvojem hronične depresije u odraslom dobu.


Ovo otkriće je vrlo važno s obzirom na to da SZO upozorava da će u ovom veku depresija po učestalosti biti drugi uzrok radne nesposobnosti.

 

Izvor: novosti

Klikni “Like” i dodaj svoj komentar na članak:

Ko su deca koja nemaju alergije i nisu bol...
Većina nas se sa radošću seća odrastanja, u kojem je igra u blatu i pesku bila svakodenvna aktivnost, a često i vrhunac ...
32
Roditelji su prvi učitelji
Kada mama i tata često, svakog dana bar sat vremena, kvalitetno razgovaraju sa decom, oni zapravo treniraju njihove neve...
6
IMA LI VAŠE DETE RAVNA STOPALA?
Problemi ravnih stopala mogu biti izuzetno neprijatni, zbog njih mogu nastati bolovi u nogama i leđima, kao i smetnje pr...
6
Bolesnik na tri sprata
Autor: Branko Ćopić, Peva: Dragan Laković
6





HOROSKOP: Kako se slaže tvoj, sa znakom tv...
Može li kompatibilnost znakova zodijaka odrediti odnos majke i deteta? Kažu da su ovo kombinacije koje se najbolje slažu...
Dirljiva ispovest: Kako me je mama vodila ...
Svaki roditelj se u životu suoči sa problemom dete – posao, ali dovoljna je samo mala pomoć i sve stvari dođu na mesto.



Anketa

Трудноћа.
пеперутка16

Који део трудноће вам се највише допао или Најлакши?

Click Here