|      
Želiš da odustaneš od takmičenja?
Pre nego što potvrdiš svoju odluku, upoznaj se sa detaljima.
Ukoliko potvrdiš odustajanje, na tvoj računar ćemo automatski ubaciti cookie, koji će nam omogućiti da te tokom takmičenja (26.04 -30.04.2021) prilikom dolaska na portal prepoznamo i omogućimo ti neometano korišćenje portala, bez prikazivanja ikona Ringerajinog sponzora, odnosno kontrole uz desni rub ekrana.

Istovremeno, oduzećemo ti sve prikupljene bodove, čime se na žalost gubi pravo za osvajanje nagrade.

Da li još uvek želiš da odustaneš od takmičenja?
Ringeraja.rs koristi "kolačiće" u cilju pružanja boljeg korisničkog iskustva, praćenja posećenosti i prikaza oglasa. Postavke prihvatanja kolačića podesite u vašem internet pretraživaču.
Nastavkom korišćenja smatra se da se slažete sa korišćenjem kolačića u navedene svrhe. Za nastavak kliknite "U redu".   Saznajte više.

Dule, snažna podrška i pomoć na porođaju

Baby Planeta, 18.1.2017
O ulozi dule na porođaju razgovarali smo sa Jovanom Filipović, jednom od dvadesetak aktivnih dula u Srbiji.

image
/11


Za mnoge žene u Srbiji porođaj je, umesto divnog iskustva koje se pamti ceo život, nešto čega se nerado sećaju. Kada njih pitate šta im je najviše nedostajalo na porođaju, najčešće ćete čuti “podrška, razumevanje i tretman dostojan ljudskog bića koje rađa novi život”. 

Poslednjih godina sve je jači glas o potrebi da se trudnicama pruži pomoć i podrška tokom porođaja kako bi se osećale prihvaćeno i sigurno. Jedna od novina, koja se pokazala veoma pozitivnom i ohrabrujućom za buduće mame, jeste mogućnost da se porode uz podršku i pomoć dule.  One nisu ni babice, ni medicinsko osoblje, niti su zamena za njih ili člana porodice, one su specijalno obučene žene čija je uloga da sve vreme pre i tokom samog porođaja pružaju  emocionalnu, fizičku i informativnu podršku porodilji.


O ulozi dule na porođaju razgovarali smo sa Jovanom Filipović, jednom od dvadesetak aktivnih dula u Srbiji.


- Dula je tu da buduću majku ohrabri, osnaži i podrži je u skladu sa njenim potrebama. A kako je svaka žena posebna, posebne su i njene potrebe na porođaju: dok nekima najviše znače tehnike za ublažavanje porođajnih senzacija i sama fizička podrška (masaža, obloge, disanje, zauzimanje određenih položaja), drugim su potrebne reči ohrabrenja u pravom momentu, mogućnost da kroz razgovor same donesu najbolju odluku ili prihvate promenu u toku porođaja, da imaju podršku osobe koja je uz njih i razume potrebe žene koja rađa – kaže sagovornica Baby planete.


Ali to nikako ne znači da prisustvo dule isključuje mogućnost da otac deteta ili neki drugi član porodice bude na porođaju. Dula pruža podršku i tati koji se može uključiti onoliko koliko je spreman, a pre samog porođaja ona ga može usmeriti i objasniti mu tehnike za relaksaciju i masažu, kako bi ženi olakšao kontrakcije. Dula je tu da iskustvo rađanja učini boljim, ugodnijim, da se žena oseti sigurno, prihvaćeno. Ona poznaje tok porođaja, sve njegove faze i promene kroz koje žena prolazi. Treba naglasiti da dula nije medicinski radnik i da ne pruža medicinsku podršku na porođaju (ne radi preglede, ne daje dijagnoze, ne prati rad bebinog srca i sl.) i da nije zamena za babicu, dodaje Jovana Filipović.


Ipak, da bi neko postao dula, mora da prođe ozbiljnu obuku. Sve dule u Srbiji završile su DONA International obuku i to je, kako one kažu, tek prvi korak u edukaciji.


- U svetu postoje različiti programi za edukaciju i uobičajeno je da dula završi obuku, dobije sertifikat i nastavi da se kontinuirano edukuje. Nije potrebno biti medicinski obrazovan, odnosno to nije preduslov. Sam program obuke obuhvata sve potrebne informacije i praktični deo, pa buduća dula dobija adekvatno znanje – pojašnjava Jovana Filipović. - Neke od tema koje se obrađuju tokom obuke jesu fiziologija trudnoće i porođaja, postporođajni period, procedure, različiti porođaji  i uloga dule (prirodni, uz epidural, carski, VBAC-vaginalni porođaj nakon carskog), tehnike obezboljavanja, osnove dojenja, komunikacija i sve što je potrebno znati da biste trudnici pružili najbolju moguću pomoć i podršku. Pre svega treba naglasiti da dula pruža majčinsku podršku majkama, ona mora da bude otvorena, puna entuzijazma, da voli, poštuje i ima veru u ženu i njenu sposobnost da rodi svoju bebu.


Iako na porođaju zna da bude prilična gužva, jer osim lekara i babica sve češće porođaju prisustvuju i očevi ili drugi članovi porodice, dula je potpuno usmerena na majku i njene potrebe. Ona uživa u svom pozivu, ali svoj lični stav ostavlja po strani. Ovo nije njen porođaj, ona je tu samo da znanjem, iskustvom i ljubavlju podrži glavnu zvezdu, a to je, naravno, majka koja rađa, objašnjavaju nam dule svoja načela.


- Zato je, ako treba, dula potpuno neprimetna, osluškuje i pomno prati, uključuje se samo kada treba i koliko treba. Ona je potpuno angažovana i usmerena da kroz porođaj prođe zajedno sa majkom, da je dostupna na svakom nivou, kako fizički tako i emotivno. Beskrajna radost u trenutku rađanja, beskrajno prihvatanje i stalna prisutnost tokom celog čina rađanja, to je ukratko uloga dule - u dahu kaže Jovana i dodaje:

- Većina dula je inspirisana svojim lepim doživljajem rađanja, pa kad smo od pomoći drugim majkama da i one dobiju što lepše iskustvo, satisfakcija nam je neprocenjiva, jer znamo koliko to znači. Naravno, najveći benefit je zadovoljna i srećna majka osnažena iskustvom rađanja, mnogo samouverenija i spremnija za izazove majčinstva nakon lepog porođaja tokom koga su sve njene potrebe bile primećene i podržane. Dula će joj biti dostupna i tokom prvih mesec dana  posle porođaja da pruži savet, oslušne kako joj ide, dive se zajedno bebi i pomogne joj da integriše iskustvo porođaja. Dobrobiti od dula ima i beba, a i tata koji je imao priliku da se uključi koliko je mogao a da se ne oseća sam i nedorastao zadatku, jer se i on tokom porođaja može osloniti na dulu.

 


Obuka

 

Prva obuka za dule u Srbiji održana je 2012. u Beogradu. Od tada je više desetina žena prošlo obuku, a organizovane su četiri DONA International obuke za porođajnu dulu. Udruženje Dule Srbije planira obuku za nove dule, različite seminare i radionice za njihovu kontinuiranu edukaciju. Termine obuka najbolje ćete ispratiti preko sajta www.dula.rs, a možete se prijaviti i na e-mail adresu dulesrbije@gmail.com za dodatne informacije.

 

 

Olakšavaju porođaj

 

Iako se veruje da su dule češće pordška mamama koje se porađaju kod kuće, Jovana Filipović kaže da podjednako prisustvuju porođajima u porodilištu i kod kuće.

-  Tamo smo gde je majkama potrebna podrška kao deo porođajnog tima uz babicu, akušera - zaključuje Jovana.

A istraživanja pokazuju da se uz kontinuiranu podršku dule: 

- povećava verovatnoća da porođaj bude prirodan (12%)

- smanjuje verovatnoća za medicinskim intervencijama, na primer mogućnost carskog reza je manja za 28%, indukcija 40%, a znatno se smanjuje i potreba za epiduralnom anestezijom, korišćenjem vakum ekstraktora ili forcepsa

- porođaj se ubrzava i skraćuje za po nekoliko sati

- povećava se zadovoljstvo iskustvom rađanja

- povećava se broj mama koje uspešno doje svoje bebe

- smanjuje se verovatnoća oboljevanja od postporođajne depresije.

 

 

Više o TRUDNOĆI, BEBAMA, RODITELJSTVU pročitajte na shop.aksa.rs

Klikni “Like” i dodaj svoj komentar na članak:

Tumačenje ultrazvučnih nalaza u trudnoći
EDD, BPD, TCD, GS... pomažemo vam da razumete šta znače sve te skraćenice koje ginekolozi koriste za tumačenje razvoja v...
12
13 znakova da očekujete dečaka
Da li je moguće da postoje očigledni znaci koji nam mogu reći da ćemo biti ponosni roditelji malog dečaka? Čitajte dalje...
7
Uobičajeni pregledi i analize u trudnoći
Pred vama je spisak svih uobičajenih pregleda i analiza koje se rade u trudnoći i približni period kada se oni rade.
5
Prvih 1.000 dana: ishrana u trudnoći
Tokom trudnoće ishrana majke mora da sadrži dovoljnu količinu energije i hranljivih materija kako bi se zadovoljile potr...
4





Koliko carskih rezova možete imati i kolik...
Svaka žena je drugačija. Neke se oporavljaju na sličan način nakon svakog carskog reza, dok drugim ženama treba više vre...
ODLUČILA JE DA RODI DETE, IAKO ONO NEĆE MO...
Ona je uspela u jednoj minuti da shvati da će njeno dete umreti, ali i da oseti potrebu da drugoj deci pomogne. To je bi...



Anketa

Да сазнате...
пеперутка16

...да носите тројке, шта бисте радили?

Click Here