|      
Želiš da odustaneš od takmičenja?
Pre nego što potvrdiš svoju odluku, upoznaj se sa detaljima.
Ukoliko potvrdiš odustajanje, na tvoj računar ćemo automatski ubaciti cookie, koji će nam omogućiti da te tokom takmičenja (26.04 -30.04.2021) prilikom dolaska na portal prepoznamo i omogućimo ti neometano korišćenje portala, bez prikazivanja ikona Ringerajinog sponzora, odnosno kontrole uz desni rub ekrana.

Istovremeno, oduzećemo ti sve prikupljene bodove, čime se na žalost gubi pravo za osvajanje nagrade.

Da li još uvek želiš da odustaneš od takmičenja?
Ringeraja.rs koristi "kolačiće" u cilju pružanja boljeg korisničkog iskustva, praćenja posećenosti i prikaza oglasa. Postavke prihvatanja kolačića podesite u vašem internet pretraživaču.
Nastavkom korišćenja smatra se da se slažete sa korišćenjem kolačića u navedene svrhe. Za nastavak kliknite "U redu".   Saznajte više.

Evo zašto je majčinstvo najbolja (i najgora) stvar na svetu

Uredništvo portala Ringeraja.rs, 12.5.2018
NIKO nije rekao da je biti mama lako, ali mora li zaista biti toliko teško, pitaju se mnoge mame. Ipak, koliko god bilo teško, na kraju dana znaju da se isplati jer ljubav dece je neprocenjiva.
Ključne reči:

image
/11


Donosimo vam priče pet mama koje su realno progovorile o tome kako je majčinstvo promenilo njihove živote. Bez oklevanja ispričale su o svakodnevnim problemima s kojima se susreću, a o kojima je mnogim mamama neugodno pričati, piše thekit.ca. 

"Nedostaje mi mogućnost da se na brzinu spremim i odem kod prijatelja"

"Ono što vam niko ne kaže je činjenica da ćete se ponekad osećati jako usamljeno. Sad imate ovo prekrasno malo ljudsko biće i plačete jer ste tužni što nemate nikoga osim svog partnera za svakodnevni razgovor. Nedostaju vam tračevi, nedostaje vam priča o vestima, o filmovima, omiljenoj seriji...

Kao da ste mesecima bili u nekoj magli i život je tekao bez vas. Kolega s posla se oženio, drugi je dao otkaz, prošla je cela sezona TV serije, izašao je novi nastavak omiljenog filma, a vi stojite zbunjeni i pomalo povređeni što se to sve zbilo mimo vas. Malo ste se udaljili od prijatelja koji nemaju decu. Ne žele vas gnjaviti jer znaju da imate pune ruke posla s detetom, a vi se osećate usamljeno i izolovano. Nedostaje mi mogućnost da se samo spremim i odem kod prijatelja. Sad sve trebam planirati s decom. Kada moram nazad kući? Kada će deca na spavanje? Kada se sutra moram probuditi? Sve su to pitanja na koja moram imati odgovor pre nego što izađem. I umorni ste. Stalno ste umorni. Ne znate više kad ste zadnji put odspavali noć u komadu. Deca idu po noći u WC, imaju noćne more, kašlju, kišu, plaču, zovu mamu, bude se jer im je vruće, hladno ili su izgubili omiljenu igračku ili je mačka ušla u sobu ili..." Catherine, 42

"Ja sam nervozna licemerka predozirana kofeinom s ispucalim vrhovima i krhkim brakom"

"Danas sam se na sav glas izdrala 'SVI PRESTANITE VIKATI' na sina i muža. Opet. Postala sam nervozna licemerka predozirana kofeinom s ispucalim vrhovima i krhkim brakom. To su trenuci u kojima se pitam zašto su deca morala uništiti moj savršeno uredan život. A onda su tu i ti drugi trenuci u kojima se osećam toliko povezano s njima i volim ih toliko koliko nisam znala da se može voleti ikoga. Danas je moja debela beba prvi put samostalno stajala i pogledala me kao da mi govori: 'Useli smo, mama!' A moj predškolac je prestao gledati TV i počeo pljeskati od oduševljenja, poljubio bebu i šapnuo joj na uho: 'Bravo. Brzo učiš.' Još se učim kako biti dobra majka, ali svaki put kad me ta debeljuškasta ruka pomazi po obrazu ili nasloni glavu na moje grudi motivirana sam da se i dalje trudim. Jer koliko god majčinstvo uključivalo vike, buke i pogrešaka, ipak je biti mama jedna velika čast."
Kate, 35

 

"Tu je velika doza ljubavi, ali i strah, umor i grižnja savesti"

"Ljudi vas pokušaju upozoriti pre majčinstva. Otišla sam na sastanak s mladim mamama dan pre nego što sam rodila sina Charlieja. Slušala sam te neispavane, umorne i nervozne mame kako pričaju kako će mi se život iz temelja promeniti. Kod mene će biti drugačije, rekla sam veselo i ne sluteći da ću samo dva dana kasnije izgledati kao Brad Pit na kraju filma Legenda o jeseni, tumarati i jecati. Osim što ja nisam šetala naokolo nego sam bila prikovana za kauč. Sećam se da sam gledala Sluškinju s Manhattana i pokušavala dojiti (i samo pokušavala). Bila sam preplavljena osećajima ljubavi za to malo klupko na mojim grudima, boli i straha. Iz tog period postoji fotografija na kojoj u jednoj ruci držim bebu, u drugoj pivo i plačem. Ta fotografija je pravi odraz toga kako ja doživljavam majčinstvo. Tu je velika doza ljubavi, ali i strah, umor i grižnja savesti. Charlie sada ima tri godine i razigran je dečak, voli kopati nos i slagati puzzle. Volim ga sve više i više, ali majčinstvo nije postalo lakše, samo je s vremenom drugačije."
Laura, 38

"To je najteži zadatak na svetu koji ne možete razumeti dok ne postanete mama" 

"Biti mama je najlepša stvar na svetu, ljubav kao nijedna dosad, bla bla. Stvarno jest. Ali ujedno te i celu proguta, zajedno s tvojom slobodom. To je najteži zadatak na svetu koji ne možete potpuno razumeti dok ne postanete roditelj. Kad čujem 'mama' 47. put u satu samo se trgnem. Kad čujem 'mama' 67. put zavrti mi se u glavi i zavičem: 'MOOOOOLIM??!!!!' Ponekad i tiho kažem 'Da, ljubavi?' i pogledam tog malog čoveka za čije potrebe živim. To je jedan veliki vrtlog emocija."
Dana, 43



"Ovaj osećaj krivice je teži nego što sam mislila da će biti"

"Ja sam mama jednogodišnjakinje. Prošla sam sve najgore nakon porođaja: nedostatak sna, bebine grčeve, baby blues... Ipak, jer sam prošla sve to u početku, kasnije mi je bilo lakše podneti neke faze, kao na primer plakanje tokom vožnje automobilom. Majčinstvo je srozalo moj društveni život. I to ne zato što sam prezaposlena ili umorna nego jer prijatelji žele videti moju kćer pa je moram povesti. Ali meni treba vremena samo za sebe. Zvuči plitko, zar ne? Treba mi to za moje psihičko zdravlje. I onda se osećam loše i osećam grižnju savesti. Kad se zaderem na nju, grizem se. Isto kao i kad je ne mogu uspavati pa postanem nervozna. Već se osećam loše jer ću je morati poslati u jaslice kad se vratim na posao. Nisam izašla nasamo s mužem otkako se ona rodila. Jer ću osećati krivicu. Ovaj osećaj je teži nego što sam mislila da će biti. Ali koliko god majčinstvo bilo teško, imam kćer koja će se ugledati na mene i koja misli da su moje grimase najsmešnija stvar na svetu."

Klikni “Like” i dodaj svoj komentar na članak:

Kako se Srpkinje svađaju sa muževima na moru
Svakoj ženi događa se da se svađa sama sa sobom, kada se svađa sa svojim mužem! I Moma je to lepo primetio
4
Izvini što sam galamila na tebe
Izvini što sam galamila na tebe iz svih onih razloga kojih se više ni sjetiti ne mogu, a ti ih se sigurno sjećaš, jer ka...
3
O babama, jednoj davno izumrloj vrsti…
Da to je baba koja je živela za decu, život o kojem mi maštamo i slasti života koje priželjkujemo njoj nisu padale na ...
3
Zašto su mame stalno ljute?
Ljutnja… Osećaš da kreće, od stopala. Neko je ostavio cipele na sred hodnika i zamalo si se saplela preko njih dok si no...
3





MOJ MUŽ NE VOLI JAVNO
Ljubav ne mora da bude glasna i javna da bi je svi videli, iako je u redu ako jeste.
Kada mi noge pokleknu, ne stidi me se...
Donosimo vam pismo majke njenoj ćerki, koje svaki put izaziva iste emocije kod svih koji ga pročitaju.



Anketa

Трудноћа.
пеперутка16

Који део трудноће вам се највише допао или Најлакши?

Click Here