|      
Želiš da odustaneš od takmičenja?
Pre nego što potvrdiš svoju odluku, upoznaj se sa detaljima.
Ukoliko potvrdiš odustajanje, na tvoj računar ćemo automatski ubaciti cookie, koji će nam omogućiti da te tokom takmičenja (26.04 -30.04.2021) prilikom dolaska na portal prepoznamo i omogućimo ti neometano korišćenje portala, bez prikazivanja ikona Ringerajinog sponzora, odnosno kontrole uz desni rub ekrana.

Istovremeno, oduzećemo ti sve prikupljene bodove, čime se na žalost gubi pravo za osvajanje nagrade.

Da li još uvek želiš da odustaneš od takmičenja?
Ringeraja.rs koristi "kolačiće" u cilju pružanja boljeg korisničkog iskustva, praćenja posećenosti i prikaza oglasa. Postavke prihvatanja kolačića podesite u vašem internet pretraživaču.
Nastavkom korišćenja smatra se da se slažete sa korišćenjem kolačića u navedene svrhe. Za nastavak kliknite "U redu".   Saznajte više.

HRONIKE SLUĐENOG OCA: Vrtići ništa ne valjaju ili smo mi roditelji ustvari izgubili razum?

Uredništvo portala Ringeraja.rs, 26.6.2022
Vaspitačice se zaista svega naslušaju - od toga da su samo glorificirane dadilje čija je dužnost da hrane tuđu decu i menjaju im pelene, da su duže na praznicima nego na radnom mestu ili da rade u smenama od “samo pet sati”.

image
Ne šaljete dete u zatvor, preživeće čak i ako mu otmu igračku, dobije ćušku od prijatelja ili pojede malo plastelina. Teaching kids photo created by freepik - www.freepik.com
/11


Sećate li se još uvek svojih vrtićkih dana?

Moji su prošli krajem osamdesetih i kad vidim kako danas stoje stvari, preživeo sam “Igre gladi” a da nisam to ni znao.

Dođem ujutro, kuvarica mi u metalni lončić pljusne griz, do ručka su mi patike pune vode, a džepovi peska i kamenja. Triput nedeljno, svake nedelje, na meniju je bolonjez, sa dva lista zelene salate u kojima kasnije švercujem pikule i menjam ih za mesto na jedinoj rđavoj ljuljaški u dvorištu.

Tamo negde u Voltinom na tadašnjoj periferiji Zagreba, u vrtiću nazvanom po nekom narodnom heroju, na livadi sam ostavio i dva mlečna zuba, a neki stariji klipan odmah drugi dan ukrao mi je novi ping-pong reket. Adaptacija? Ako mislite na decu koja satima na ogradi plaču za majkama, onda je postojala i tada.

Izranjavana kolena, obuća iz Borova, i He-Man pre spavanja. Bili su to divni dani. I svi smo ih preživeli.


PROČITAJ JOŠ: Kako je Bog stvorio vaspitačicu


U međuvremenu stvari su se, čini se, promenile.

Pre neki dan čitam dramatični tekst na jednom domaćem news portalu o roditeljima koji dižu bunu nakon što je u jednom gradskom vrtiću nestalo papirnatih čaša za vodu.

Jedno dete bilo je “toliko” malaksalo da je kad je stiglo kući, citiram: “Popilo pola litre vode”. Drugog su pak roditelji u panici prvo nafilovali inhalacijom, a onda je mali uspeo objasniti da je samo žedan.

- Na rubu dehidratacije - pojasnio je otac, dodavši da je vaspitačica deci rekla da piju vodu iz ruku, što neka od njih nisu znala. Škandal.

Dogodi li nam se stvarno invazija onih gigantskih metalnih čudovišta iz “Rata svetova”, neće nam pomoći ni Tom Cruise. Sudeći po ovim ispovestima, zagrebački klinci će prvi umreti, i to od žeđi, jer ne znaju čemu služi slavina.

Dan kasnije raspitujem se kod vaspitačica iz nekoliko gradskih vrtića. Na šta se sve žalimo i kako se sa time nose? Jesmo li mi roditelji ustvari izgubili razum?

Roditeljska knjiga žalbi debela je i dobro bi došla ekipi sa News.net-a, šteta samo što su svi prigovori istiniti. Evo izabranih:

- Molim vas ne puštajte mi dete toliko često u pesak, svaki put kad idemo kući uprlja nam ceo auto.

- Možete li malo bolje da pripazite na patike od sina? Stare su tek dva dana i već su izgrebane.

- Otkad je moj sin krenuo u vrtić, kod kuće me stalno grize za ruku. Pa čemu ga to ovde učite?

- Mom ste detetu prekjuče skinuli potkošulju jer mu je kao bilo vruće i sad se prehladilo. Nisam znala da vrtić plaćam da bi kući dolazilo bolesno. Danas joj niste promenili uprljanu majicu, a taman smo hteli do grada.

 

PROČITAJ JOŠ: Koje mame ćete upoznati u vrtiću?


Mislite da ne može gore? Idemo dalje.

- Dođi, Marko, da ti zavežem patike, vidim da ti ova zločesta teta ne želi pomoći.

- Zašto svake godine menjate vaspitačice? Moje dete sad ne želi u vrtić jer više nema one od ranije. Istraumatizirano je.

- Čitala sam kako je gojaznost među decom uzela maha. Predlažem da se deci zabrani da na svoj rođendan u vrtić donose tortu.

- Molio bih da mom sinu ne poslužujete piletinu. Alergija? Ne. Jednostavno ne podržavamo nehumani uzgoj peradi na svetu.

- Moje dete je zakinuto jer u grupi ima i mlađe dece. Bojim se da zbog toga neće dovoljno brzo da napreduje.

- Juče sam slučajno opsovao pred kćerkom i ona sad to stalno ponavlja. Molim vas da to ispravite, ja sam po struci inženjer i ne razumem se u te stvari.

- Sin je juče izgubio svoju igračku u vrtiću, mi ćemo da posudimo ovu tuđu koja mu se sviđa. Ne brinite, vratićemo je kad mu dosadi.

Vaspitačice se zaista svega naslušaju - od toga da su samo glorificirane dadilje čija je dužnost da hrane tuđu decu i menjaju im pelene, da su duže na praznicima nego na radnom mestu ili da rade u smenama od “samo pet sati”. Međutim, ako niste Angelina Jolie i Brad Pitt, teško da ste ikad imali priliku brinuti se odjednom za grupu od 20-ero dece. I svako je gladno, žedno, mora na WC i penje se preko ograde, a jedva je naučilo hodati.

I zato nemojte da se brukate, ne šaljete dete u zatvor, preživeće čak i ako mu otmu igračku, dobije ćušku od prijatelja ili pojede malo plastelina.

Za ovo zadnje kažu da je zdravo za varenje.

  • Tomislav Novak

Izvor: www.jutarnji.hr

 

PROČITAJ JOŠ: Kako je biti dete u vrtićima u Srbiji


Sjećate li se još uvijek svojih vrtićkih dana?

Moji su prošli krajem osamdesetih i kad vidim kako danas stoje stvari, preživio sam “Igre gladi” a da nisam to ni znao.

Dođem ujutro, kuharica mi u metalni lončić pljusne griz, do ručka su mi tenisice pune vode, a džepovi pijeska i kamenja. Triput tjedno, svaki tjedan, na meniju je bolonjez, s dva lista zelene salate u kojima kasnije švercam pikule i mijenjam ih za mjesto na jedinoj hrđavoj ljuljački u dvorištu.

Tamo negdje u Voltinom na tadašnjoj periferiji Zagreba, u vrtiću nazvanom po nekom narodnom heroju, na livadi sam ostavio i dva mliječna zuba, a neki stariji klipan odmah drugi dan ukrao mi je novi ping-pong reket. Adaptacija? Ako mislite na djecu koja satima na ogradi plaču za majkama, onda je postojala i tada.

Izranjavana koljena, obuća iz Borova, i He-Man prije spavanja. Bili su to divni dani. I svi smo ih preživjeli.

U međuvremenu stvari su se, čini se, promijenile.

Prije koji dan čitam dramatični tekst na jednom domaćem news portalu o roditeljima koji dižu bunu nakon što je u jednom gradskom vrtiću nestalo papirnatih čaša za vodu.

Jedno dijete bilo je “toliko” malaksalo da kad je stiglo kući je, citiram: “Popilo pola litre vode”. Drugog su pak roditelji u panici prvo nafilali Ventolinom, a onda je mali uspio objasniti da je samo žedan.

- Na rubu dehidracije - pojasnio je otac, dodavši da je odgajateljica djeci rekla da piju vodu iz ruku, što neka od njih nisu znala. Škandal.

Dogodi li nam se stvarno invazija onih gigantskih metalnih štokrla iz “Rata svjetova”, neće nam pomoći ni Tom Cruise. Sudeći po ovim ispovijestima, zagrebački će klinci prvi umrijeti, i to od žeđi, jer ne znaju čemu služi slavina.

Dan kasnije raspitujem se kod odgajateljica iz nekoliko gradskih vrtića. Na što se sve žalimo i kako se s time nose? Jesmo li mi roditelji ustvari izgubili razum?

Roditeljska knjiga žalbi debela je i dobro bi došla ekipi s News bara, šteta samo što su svi prigovori istiniti. Evo probranih:

- Molim vas ne puštajte mi dijete toliko često u pješčanik, svaki put kad idemo kući uprlja nam cijeli auto.

- Možete li malo bolje pripaziti na tenisice od sina? Stare su tek dva dana i već su izgrebane.

- Otkad je moj sin krenuo u vrtić, kod kuće me stalno grize za ruku. Pa čemu ga to ovdje učite?

- Mom ste djetetu prekjučer skinuli potkošulju jer mu je kao bilo vruće i sad se prehladilo. Nisam znala da vrtić plaćam da bi doma dolazilo bolesno. Danas joj niste promijenili uprljanu majicu, a taman smo htjeli do grada.

Mislite da ne može gore? Idemo dalje.

- Dođi, Marko, da ti zavežem tenisicu, vidim da ti ova zločesta teta ne želi pomoći.

- Zašto svake godine mijenjate tete? Moje dijete sad ne želi u vrtić jer više nema one od lani. Istraumatizirano je.

- Čitala sam kako je pretilost među djecom uzelo maha. Predlažem da se djeci zabrani da na svoj rođendan u vrtić donose tortu.

- Molio bih da mom sinu ne poslužujete piletinu. Alergija? Ne. Jednostavno ne podržavamo nehumani uzgoj peradi na svijetu.

- Moje dijete zakinuto jer u grupi ima i mlađe djece. Bojim se da zbog toga neće dovoljno brzo napredovati.

- Jučer sam slučajno opsovao pred kćerkom i ona sad to stalno ponavlja. Molim vas da to ispravite, ja sam po struci inženjer i ne razumijem se u te stvari.

- Sin je jučer izgubio svoju igračku u vrtiću, mi ćemo posuditi ovu tuđu koja mu se sviđa. Ne brinite, vratimo je kad mu dosadi.

Odgajateljice se doista svega naslušaju - od toga da su samo glorificirane dadilje čija je dužnost da hrane tuđu djecu i mijenjaju im pelene, da su dulje na praznicima nego na radnom mjestu ili da rade u smjenama od “samo pet sati”. Međutim, ako niste Angelina Jolie i Brad Pitt, teško da ste ikad imali priliku brinuti se odjednom za grupu od 20-ero djece. I svako je gladno, žedno, mora na WC i penje se preko ograde, a jedva je naučilo hodati.

I zato nemojte se brukati, ne šaljete dijete u kaznionicu u Lepoglavi, preživjet će čak i ako mu strgaju igračku, dobije trisku od prijatelja ili pojede malo glinamola.

Za ovo zadnje kažu da je zdravo za probavu.

(imate horor priču iz vrtića ili škole? Javite se na tnovak66@gmail.com. Lakše je kad nas je više)

Klikni “Like” i dodaj svoj komentar na članak:

Ko su deca koja nemaju alergije i nisu bol...
Većina nas se sa radošću seća odrastanja, u kojem je igra u blatu i pesku bila svakodenvna aktivnost, a često i vrhunac ...
14
Moja mama divno priča svake noći
Autor: Svetislav Sveta Vuković, Peva: Dečiji hor Kolibri
8
Prelepa GRČKA imena ZA DEČAKE
Grčka je zemlja sa drevnom kulturom, bogovima i mitološkim bićama, koja nam je dala i prelepa ženska i muška grčka imena...
6
Koji obrok mališani smažu BRZO, BRŽE ILI Z...
Nutrino Junior kaša u zip pakovanju je savršen izbor za doručak, užinu ali i laganu večeru jer ne samo da zadovoljava de...
6





Otvara se novi vrtić u Beogradu na vodi – ...
Nova predškolska ustanova u Beogradu na vodi otvara svoja vrata za roditelje sa decom u utorak, 5. septembra, u 18 časov...
6 ideja za najlepši završetak škole i vrtića
Proverite šest ideja na koji način da svom detetu organizujete poseban završetak vrtića/školske godine, kako biste mu ol...



image
MamaNecaVo
CortinaT krema je postala obavezan deo naše kućne apoteke!
Porodično smo atopičari i mesečno potrošimo jednu, a mažemo je svuda. Sin mi ima oset_ljivu kožu i generalno je sklon pojavi ekcema čim imunitet ode ka dole ili ako ne namažemo lice cak i kada vetric pirka. Ja imam užasne ekceme često po rukama od pranja sudova, pa izlazak napolje i tako u krug. Stoga slobodno mogu reći da ko god ima sličan problem ili AD da uzme CortinaT kremu, neće se pokajati. U moru krema slične namene, jedino nam se ova pokazala delotvorno i jedino ona održi duže vreme stanje remisije. Miris je sasvim ok, možda malo jači za moj ukus, ali ima efekta i samo to je na kraju bitno. Takođe, krema nije ni gusta a ni retka pa nema problema sa mazanjem. Moj sin se privikao sam na mazanje kože lica konkretno, pa smo tu da nazovem svakodnevnu "terapiju" i nešto bez čega se ne može, pretvorili u zabavu.  Više >>
image

Anketa

Трудноћа.
пеперутка16

Који део трудноће вам се највише допао или Најлакши?

Click Here