|      
Želiš da odustaneš od takmičenja?
Pre nego što potvrdiš svoju odluku, upoznaj se sa detaljima.
Ukoliko potvrdiš odustajanje, na tvoj računar ćemo automatski ubaciti cookie, koji će nam omogućiti da te tokom takmičenja (26.04 -30.04.2021) prilikom dolaska na portal prepoznamo i omogućimo ti neometano korišćenje portala, bez prikazivanja ikona Ringerajinog sponzora, odnosno kontrole uz desni rub ekrana.

Istovremeno, oduzećemo ti sve prikupljene bodove, čime se na žalost gubi pravo za osvajanje nagrade.

Da li još uvek želiš da odustaneš od takmičenja?
Ringeraja.rs koristi "kolačiće" u cilju pružanja boljeg korisničkog iskustva, praćenja posećenosti i prikaza oglasa. Postavke prihvatanja kolačića podesite u vašem internet pretraživaču.
Nastavkom korišćenja smatra se da se slažete sa korišćenjem kolačića u navedene svrhe. Za nastavak kliknite "U redu".   Saznajte više.

Ishrana u trudnoći – kada, šta i koliko?

Marina Odalović, 16.11.2011
Možda ste upravo shvatili da ste trudni! Vaša beba tek što postoji! Odluka šta ćete jesti danas i u buduće, dok ste trudni i kada budete dojili, uticaće na Vaše zdravlje i zdravlje Vaše bebe.

image
/11


 

Nikada nije kasno da se napravi prava odluka! Trudnoća je pravo vreme kada bi trebalo razmisliti o usvajanju zdravih životnih navika korisnih i za mamu i za bebu.

 

Zdrava ishrana – Šta to znači?

 

Ono što se nekada može čuti, a što je sasvim neispravno jeste da u trudnoći treba jesti za dvoje. Tek od trećeg meseca trudnoće organizmu trudnice je potrebno malo više energije, SVEGA 200-300 kcal dnevno više u odnosu na period pre trudnoće. Ovaj mali dodatni unos kalorija možete postići sa 2-3 dodatna parčeta hleba (ili jednom čašom mleka i 1-2 parčeta hleba).

 

Zdrava ishrane jeste ishrana koja se sastoji uglavnom od biljne hrane. Zbog toga je važno da jedete puno povrća, voća, krompir, testenine, cerelije, mahunarke uz manju količinu obranog mleka, sira i jogurta, zatim ribu, posno crveno meso i živinske proizvode. Kad god ste u mogućnosti jedite domaće povrće i voće, posebno kad im je sezona.

 

U odnosu na hranljive satojke koje poseduju, sve namirnicama možemo podeliti u sledećih 5 grupa:

 

1. grupa: hleb, cerealije, testenine, pirinač i krompir: 6-11 porcija dnevno

 

Jedna porcija:

  • jedno veće parče hleba (oko 30-40 g)
  • pola šolje kuvane testenine (makarone, špagete i sl.)
  • pola šolje cerealija (pirinač, heljda, ovsene pahuljice)
  • ¾ šolje (oko 30 g) pahuljica
  • 1 srednji krompir

 

Hrana iz ove grupe odličan je izvor energije, a sadrži i neke važne sastojke kao što su kalcijum, gvožđe, cink i vitamine B. Krompir je dobar izvor vitamina C. Cerealije sadrže vlakna koja sprečavaju konstipaciju (zatvor), čest problem kod trudnica.

 

2. grupa: povrće i voće – najmanje 5 porcija dnevno (više od 400 g)

 

Jedna porcija:

  • ½ šolje (oko 100 g) povrća (npr. šargarepa, luk, praziluk, paškanat, peršun –sveži i kada su u supi ili čorbi)
  • 1 šolja zelenog lisnatog povrća (kupus, zelena salata, spanać, brokoli, i slično)
  • 1 srednji paradajz
  • 1 srednja voćka (1 jabuka ili 1 krušla ili 2 šljive)
  • Čaša svežeg soka od voća ili povrća (npr. ceđena pomorandža i šargarepa)

 

Povrće i voće su najbolji izvor mnogih vitamina i minerala, uključujući folate i gvožđe, koji sprečavaju anemiju u trudnoći, i vitamin C neophodan i Vama i bebi. Koristite sveže sezonsko povće i voće. Ne zaboravite da se vitamin C gubi kada namirnice duže stoje ili kada ih kuvamo ili pečemo. Zbog toga ih treba pripremati što kraće i jesti samo probarene sa minimalno masti, ulja i soli.

 

3. grupa: mleko i mlečni proizvodi  - 3 porcije dnevno

 

Jedna porciju:

  • 1 šolja (oko 200 ml) jogurta
  • 45 g tvrdog sira
  • 1,5 šolja (oko 300 g) mleka

 

Mlečni proizvodi su najbogatiji izvor kalcijuma koji je neophodan za razvoj zdravih kostiju i zuba kod bebe, a tokom dojenja neophodan je za odgovarajući kvalitet Vašeg mleka. Ukoliko ne unosite dovoljno kalcijuma, Vaš organizam će ga crpeti iz Vaši kostiju, i to morate nadoknaditi. Mlečni proizvodi su i dobar izvor vitamina B i A. Birajte obrano mleko i nisko-masne mlečne proizvode.

 

4. grupa: riba, jaja, meso, pasulj     -2 porcije dnevno

 

Jedna porcija:

  • 1 šolja  (oko 150-200 g) kuvanog pasulja
  • 2 jaja
  • 70-80 g kuvane posne ribe, ćivinskog ili crvenog mesa

 

Ova grupa proizvoda odličan je izvor proteina, a čine je i ostalo mahunasto povrće i jezgrasto povrće (npr. orasi, lešnici, badem). Jedete što različitije mahunarke i jezgrasto povrće, kao i što posnije meso, a razmislite i o smanjenju količine dimljenog mesa ukoliko ga jedete u većim količinama.

 

5. grupa: mast, maslac, margarin, ulje, šećer, slatkiši, so – jedite umereno!

 

Ova grupa namirnica sadrži visoku količinu masti, soli i/ili šećera. Zbog toga sadrži veliku količinu kalorija, a minimalno hranljivih sastojaka. Nemojte povlađivati sebi sa ovim namirnicama, već radije konzumirajte namirnice iz prethodnih grupa.

 

Dipl. farm. spec. Marina Odalović

Klikni “Like” i dodaj svoj komentar na članak:

Tumačenje ultrazvučnih nalaza u trudnoći
EDD, BPD, TCD, GS... pomažemo vam da razumete šta znače sve te skraćenice koje ginekolozi koriste za tumačenje razvoja v...
11
Uobičajeni pregledi i analize u trudnoći
Pred vama je spisak svih uobičajenih pregleda i analiza koje se rade u trudnoći i približni period kada se oni rade.
7
Gubitak bebe - Kako se osećaju mame anđela?
Bol zbog gubitka bebe je ogromna, čak i kad se radi o gubitku bebe u prvim nedeljama trudnoće. Svaka žena se sa ovim gub...
5
Najbolji zdrav doručak u trudnoći
Ono što je svakoj trudnici potrebno je izbalansirana zdrava ishrana.
4





Trudnice da li jedete slaninu?
Leti slanina možda ne prija ali naučnici sa fakulteta Severna Karolina su došli do interesantnih otkrića.
Šta je dijastaza i zašto se javlja u trudn...
Šta je dijastaza? Zašto se javlja u trudnoći? Kako, na koji način i kojim vežbama ojačati trbušne mišiće?



image
Aleksandra*
Definitivno ih preporučujem svakoj trudnici i porodilji.
Pre dve godine i tri meseca na svet je došla moja devojčica, prvo dete. Dojenje je bilo nešto oko čega se uopšte nisam razmišljala. Težak porođaj, zbunjenost, bol su doveli do toga da uopšte nisam sigurna da li i koliko imam mleka. Beba je plakala, a ja sam došla u iskušenje da posegnem za adaptiranim mlekom. Drugarica koja je za Fitolat saznala na ovom forumu mi je poslala link. Iskreno, bila sam skeptična, ali bih sve uradila da imam što više mleka. Suprug je kupio isti dan ove divne tablete. Nisam verovala, ali sam uredno pila. Posle par dana sam imala osećaj da beba manje plače i da mleko više ide! Od tog trenutka kreće i uživanje u dojenju. Mogu slobodno napisati da od tog trenutka sam i ja mnogo srećnija i zadovoljnija bila. Nekoliko meseci sam ih redovno pila. A moja bebica je sisala punih godinu dana. Sada to više nije bebica nego devojčica koja će uskoro dobiti batu, a mama ovog puta ne ide u porodilište bez ovih fantastičnih tableta.  Više >>
image

Anketa

Да сазнате...
пеперутка16

...да носите тројке, шта бисте радили?

Click Here