|      
Želiš da odustaneš od takmičenja?
Pre nego što potvrdiš svoju odluku, upoznaj se sa detaljima.
Ukoliko potvrdiš odustajanje, na tvoj računar ćemo automatski ubaciti cookie, koji će nam omogućiti da te tokom takmičenja (26.04 -30.04.2021) prilikom dolaska na portal prepoznamo i omogućimo ti neometano korišćenje portala, bez prikazivanja ikona Ringerajinog sponzora, odnosno kontrole uz desni rub ekrana.

Istovremeno, oduzećemo ti sve prikupljene bodove, čime se na žalost gubi pravo za osvajanje nagrade.

Da li još uvek želiš da odustaneš od takmičenja?
Ringeraja.rs koristi "kolačiće" u cilju pružanja boljeg korisničkog iskustva, praćenja posećenosti i prikaza oglasa. Postavke prihvatanja kolačića podesite u vašem internet pretraživaču.
Nastavkom korišćenja smatra se da se slažete sa korišćenjem kolačića u navedene svrhe. Za nastavak kliknite "U redu".   Saznajte više.

Kad je najbolje vreme za rađanje prvog deteta?

Blic online (www.blic.rs), 24.1.2013
Odgovor naučnika, baziran na raznim istraživanjima, zavisi od toga šta vi sami smatrate pod najboljim godinama. Po rečima Džona Mirovskog, sociologa na Univerzitetu Teksas, po pitanju biologije najbolje su kasne tinejdžerske godine i rane dvadesete

image
/11


 

Prema njegovim rečima, u tom dobu jajne ćelije su najsvežije, a reproduktivni sistem nalazi se na svom vrhuncu. Žene u dvadesetim godinama imaju najmanje šanse razvijanja hroničnih zdravstvenih problema koji bi mogli biti rizični za njih ili bebu, u tim godina je i najmanji postotak rizika od spontanog pobačaja, vanmaterične trudnoće, mrtvorođene dece i neplodnosti.


Međutim, biološki najbolje doba za rađanje često nije u skladu s društvenom najboljim dobom za rađanje, posebno u društvu koje je organizovano oko porodice s manjim brojem članova te ženama koje rade puno radno vreme. Tako se većina osoba u kasnim tinejdžerskim godinama ili ranim dvadesetima ne oseća spremno za roditeljstvo. Ukoliko se trudnoća dogodi u tom ranijem dobu, često je prate društvene poteškoće, a prema rečima sociologa Mirovskog, trudnoća u ranim dvadesetima najčešće se događa van braka i vrlo često ometa nastavak obrazovanja.

- Ljudi reproduktivno sazrevaju jednu deceniju pre nego što Amerikanci sazrevaju društveno- rekao je Mirovski, a s njim se slažu i mladi od dvadeset i nekoliko godina koje tvrde da se u tom dobu još uvek osećaju neodgovorno i nezrelo da bi postali roditelji.

Najbolje godine za rađanje moglo bi da bude doba u kojoj žena ima najveću šansu za rođenje zdravog deteta. Tako jedna kalifornijska studija zaključuje da je najbolje vreme za prvi porođaj 26 godina jer su tada najmanje šanse za rođenje deteta s nekim poremećajem. Druga studija pak, bazirana na nacionalnim podacima, u obzir je uzimala druge faktore, tačnije stopu smrtnosti novorođenčadi te se kao najbolje doba za rađanje pokazala 32. godina života.

Treće istraživanje pokazalo je pak kako je najbolje doba za rađanje, što se tiče dugoročnog zdravlja majke, 31. godina. Pokazalo je to telefonsko istraživanje sprovedeno na ženama u dobu 45 do 95 godina. U proseku su žene najmanje postporođajne psihičke poremećaje imale ako su prvo dete rodile sa 29 godina. Najbolje opšte zdravlje bilo je kod žena koje su prvo dete rodile sa 30 godina. Dugoročno fizičko dobrozdravljeimale su one koje su rodile sa 31 godinom.

Ukoliko se najbolja doba za rađenje definiše u okvirima najdužeg očekivanog životnog veka za majku, onda ona iznosi 34 godine. Mirovski je tokom tog istraživanja razgovarao sa 1.890 majki, pitao ih za njihovo trenutno zdravstveno stanje, uključujući hronične bolesti, probleme s kretanjem te još nekih drugih problema. Nakon toga je proverio podatke o mortalitetu žena koje su imale slične životne uslove kao i one s kojima je razgovarao te napravio zaključak o najboljim godinama za rađanje prvog deteta u okvirima dugoročnog zdravlja i mortaliteta za majke.

- Žena koja je rodila prvo dete sa 34 godine verovatno će biti, u zdravstvenom smislu, 14 godina mlađa od žene koja je rodila sa 18 godina- izjavio je Mirovski, a ženama u dvadesetima koji razmišljaju o tome kako da usklade školovanje, rad na karijeri i porodični život, ponudio je savet: one mogu očekivati optimalne zdravstvene ishode i ako odlože majčinstvo za svoje tridesete godine.

Ipak, ako žena želi da ima više dece, trebalo bi prvo dete da rodi i pre 34 godine jer za zdravlje majke i deteta najbolje je da se poslednje dete rodi pre 35 godine majke. Upravo je to zaključak istraživanje koje je 2002. godine sproveo Anđelo Alonzo, sociolog na Univerzitetu Ohajo.

U tom istraživanju otkriveno je kako su žene koje su rađale nakon 35. godine imale veći sistolički krvni pritisak, veće nivoe glukoze u krvi, bile su slabijeg opšteg zdravlja te su bile lošije pokretljive kasnije u životu za razliku od žena koje su rodile pre 35 godina.

 

15. januar 2013.
Kompletan tekst pročitajte na www.blic.rs

Klikni “Like” i dodaj svoj komentar na članak:

VIDEO: Šta se događa u telu majke tokom po...
Grlić materice treba da bude 10 cm otvoren pre nego što beba može da prođe. Tokom završne faze dilatacije kontrakcije su...
6
Može li tvoja kuca da "nanjuši" da...
Neki stručnjaci veruju da psi mogu postati zaštitnički nastrojeni kada primete suptilne signale koji pokazuju da je njih...
4
Tumačenje ultrazvučnih nalaza u trudnoći
EDD, BPD, TCD, GS... pomažemo vam da razumete šta znače sve te skraćenice koje ginekolozi koriste za tumačenje razvoja v...
4
LillyT: Moja porođajna priča
Tresem se od uzbuđenja, jao, ovaj porođaj je baš jedno lepo iskustvo, jedva čekam da ga ponovim…. U glavi mi odjekuje je...
4





Tumačenje ultrazvučnih nalaza u trudnoći
EDD, BPD, TCD, GS... pomažemo vam da razumete šta znače sve te skraćenice koje ginekolozi koriste za tumačenje razvoja v...
Rh negativna krvna grupa - rizik za majku ...
Ukoliko u krvi imate Rezus protein onda ste Rh pozitivni (+), kao i većina ljudi, a ako ga nema onda ste Rh negativni (-...



image
Aleksandra*
Definitivno ih preporučujem svakoj trudnici i porodilji.
Pre dve godine i tri meseca na svet je došla moja devojčica, prvo dete. Dojenje je bilo nešto oko čega se uopšte nisam razmišljala. Težak porođaj, zbunjenost, bol su doveli do toga da uopšte nisam sigurna da li i koliko imam mleka. Beba je plakala, a ja sam došla u iskušenje da posegnem za adaptiranim mlekom. Drugarica koja je za Fitolat saznala na ovom forumu mi je poslala link. Iskreno, bila sam skeptična, ali bih sve uradila da imam što više mleka. Suprug je kupio isti dan ove divne tablete. Nisam verovala, ali sam uredno pila. Posle par dana sam imala osećaj da beba manje plače i da mleko više ide! Od tog trenutka kreće i uživanje u dojenju. Mogu slobodno napisati da od tog trenutka sam i ja mnogo srećnija i zadovoljnija bila. Nekoliko meseci sam ih redovno pila. A moja bebica je sisala punih godinu dana. Sada to više nije bebica nego devojčica koja će uskoro dobiti batu, a mama ovog puta ne ide u porodilište bez ovih fantastičnih tableta.  Više >>
image

Anketa

Да сазнате...
пеперутка16

...да носите тројке, шта бисте радили?

Click Here