|      
Želiš da odustaneš od takmičenja?
Pre nego što potvrdiš svoju odluku, upoznaj se sa detaljima.
Ukoliko potvrdiš odustajanje, na tvoj računar ćemo automatski ubaciti cookie, koji će nam omogućiti da te tokom takmičenja (26.04 -30.04.2021) prilikom dolaska na portal prepoznamo i omogućimo ti neometano korišćenje portala, bez prikazivanja ikona Ringerajinog sponzora, odnosno kontrole uz desni rub ekrana.

Istovremeno, oduzećemo ti sve prikupljene bodove, čime se na žalost gubi pravo za osvajanje nagrade.

Da li još uvek želiš da odustaneš od takmičenja?
Ringeraja.rs koristi "kolačiće" u cilju pružanja boljeg korisničkog iskustva, praćenja posećenosti i prikaza oglasa. Postavke prihvatanja kolačića podesite u vašem internet pretraživaču.
Nastavkom korišćenja smatra se da se slažete sa korišćenjem kolačića u navedene svrhe. Za nastavak kliknite "U redu".   Saznajte više.

Kako da vam deca zavole čitanje

Silvana Gardere, 6.7.2019
Želite da podstaknete dete da čita i neguje tu aktivnost? To je vredan cilj koji će mu pomoći u profesionalnom i privatnom životu. Evo nekoliko saveta sa francuskog sajta posvećenog roditeljstvu:
Ključne reči:

image
/11


Počnite već od kolevke!

Nikad nije prerano da detetu kupite prvu knjigu. Može da bude od tkanine ili od mekane plastike, koju će beba moći da drži u ruci i igra se sa njom. Pročitaćete joj tih nekoliko reči ilustrovane slikama, a taj prvi kontakt sa knjigom će biti dragocen za bebu. Slobodno kupite knjige za kupanje, i dajte ih detetu prilikom svakog kupanja!

Od 10 meseci do 3 godine

Uskoro će ritual pripreme za odlazak na spavanje podrazumevati i čitanje knjige u skladu sa uzrastom. Taj trenutak pun nežnosti i zajedništva dete više neće hteti da propusti, i povezivaće čitanje sa velikim užitkom. U tom uzrastu, detetu treba prvenstveno birati knjige:
  • Sa slikama životinja
  • Kratkih priča
  • Sa brojalicama i pesmicama koje ćete više pevati nego čitati, na detetovo veliko zadovoljstvo.Ne brinite, nije neophodno da imate pevački talenat, dovoljno je da to poletno radite. 


Od 3 do 5 godina

Dete koje ide u vrtić počinje da prepoznaje neke reči u knjigama koje mu čitate. Za vas, čitanje detetu treba da bude trenutak u kojem ćete oboje uživati.

Između 5 i 7 godina

Onda nastupi trenutak kada dete nauči da čita. Dok mu čitate pred spavanje, dete uspeva da prepozna poznate reči. Često se dešava, i pre nego što dete nauči da čita, da dete zna napamet odlomke iz svojih omiljenih knjiga. To je dokaz da mu memorija dobro radi! Pokažite mu koliko ste ponosni na to i izrazite svoje divljenje pred takvim podvigom.

Čak i kada dete nauči da čita, savetuje se da još neko vreme čitate knjige zajedno. Detetu će biti potrebno još vremena da se liši vaše pomoći, a ako to odbijete, može se desiti i da se obeshrabri. 

Samostalno čitanje

Kada dete postane potpuno autonomno, i počne da čita bez ičije pomoći, tada se vaša uloga menja: počnite da mu nabavljate knjige sa temama koje ga zanimaju, kako biste utolili njegovu glad za novitetima. Tada često treba detetu da nudite različite knjige. Zato je apsolutno neizostavno da upravo u tom periodu dete učlanite u biblioteku. Pustite ga da bira šta želi – stripove, časopise… koliko god to vama možda delovalo nezanimljivo ili površno, dovoljno je da mu uz dozvolu da čita takav sadržaj skrenete pažnju da treba naizmenično da čita knjige. Obratite se bibliotekaru za savet jer on najbolje poznaje ukus dece i tinejdžera, kao i to kakav sadržaj odgovara kom uzrastu.


Nema gledanja u ekran posle 20 sati!

Ako ste od malena ustanovili ritual čitanja knjiga, to će podstaći i tinejdžera da se uspava pošto pročita jedno ili dva poglavlja. Na taj način ćete ograničiti pristup televiziji i ekranima koji zaokupljaju pažnju najmlađih. Možete i da ustanovite pravilo: „Nema gledanja u ekran posle 20h!“ Bilo da je u pitanju računar, video igre, televizor ili mobilni telefon, insistirajte da se sve isključi u određeno vreme. Istrajte u tom pravilu i tokom vikenda, kao i tokom raspusta.

Vreme za spavanje

U uzrastu u kojem će deca početi da traže da kasnije odlaze na spavanje, reagujte tako što će upravo čitanje odložiti taj trenutak. To znači da kad zateknete dete kako čita u krevetu, a vreme za spavanje je prošlo, ne reagujte na isti način kao da igra igricu ili bulji u ekran. Pokažite mu da ćete više tolerisati to što ide kasnije na spavanje da bi završio poglavlje koje čita, nego bilo koju drugu aktivnost koja ga navodi na kršenje pravila. 

Filmovi i knjige

Postoje mnoge uspešne adaptacije književnih dela (od Harija Potera, preko Persija Džeksona i mnogih drugih). Evo jednog malog trika za preadolescente i tinejdžere: naterajte ih da pre nego što pogledaju film pročitaju knjigu. To će za njih biti stimulans da je pročitaju, a i dobra prilika da porede dva ostvarenja.

I da zaključimo: pokažite na svom primeru da je čitanje prijatna aktivnost. Diskutujte o knjigama pred decom – to je najbolji način da deca zavole knjigu u okrilju porodice.  

 

Izvor: laguna.rs

Klikni “Like” i dodaj svoj komentar na članak:

Jedna škola u Srbiji je ZABRANILA MOBILNE ...
Francuska je potpuno zabranila upotrebu mobilnih telefona, tableta i drugih elektronskih uređaja povezanih sa internetom...
6
Učenici Prve beogradske gimnazije izneli s...
Učenici Prve beogradske gimnazije izneli su svoje predloge rešenja situacije u kojoj se nalazimo posle događaja koji se ...
6
Pismo roditeljima koje je nasmejalo ceo Ba...
Ovo je post za sve roditelje, saborce, bratstvo bez sna...Ovo je kratka borba protiv onog čipa za zaboravljanje, koji na...
4
VIDEO: Kako beba doživljava lice sa maskom?
Pogledajte poznati eksperiment "Smrznuto lice" iz 1975. godine, koji se danas koristi kao standardni test za različite...
4





6 načina da učinite da se vaše dete oseća ...
Ovi jednostavni, ali efikasni načini učiniće da se vaše dete (ili sva vaša deca) oseća posebno i veoma voljeno.
Kako naučiti dete da vozi bicikl bez pomoć...
Dete će naučiti da vozi bicikl bez pomoćnih točkića tek kad to samo poželi...



Anketa

Трудноћа.
пеперутка16

Који део трудноће вам се највише допао или Најлакши?

Click Here