|      
Želiš da odustaneš od takmičenja?
Pre nego što potvrdiš svoju odluku, upoznaj se sa detaljima.
Ukoliko potvrdiš odustajanje, na tvoj računar ćemo automatski ubaciti cookie, koji će nam omogućiti da te tokom takmičenja (26.04 -30.04.2021) prilikom dolaska na portal prepoznamo i omogućimo ti neometano korišćenje portala, bez prikazivanja ikona Ringerajinog sponzora, odnosno kontrole uz desni rub ekrana.

Istovremeno, oduzećemo ti sve prikupljene bodove, čime se na žalost gubi pravo za osvajanje nagrade.

Da li još uvek želiš da odustaneš od takmičenja?
Ringeraja.rs koristi "kolačiće" u cilju pružanja boljeg korisničkog iskustva, praćenja posećenosti i prikaza oglasa. Postavke prihvatanja kolačića podesite u vašem internet pretraživaču.
Nastavkom korišćenja smatra se da se slažete sa korišćenjem kolačića u navedene svrhe. Za nastavak kliknite "U redu".   Saznajte više.

Kako razgovarati sa detetom sa govornim tegobama

Dragana Filipović, diplomirani defektolog - logoped , 19.9.2014
Priprema deteta za pregled kod logopeda i obznanjivanje problema u govoru je podjednako važno kao i logopedski tretman

image
/11


Ukoliko smatrate da vaše dete pokazuje simptome mucanja, zastaje i zapinje u govoru ili ima neki drugi govorno-jezički problem verovatno će vaš sledeći korak biti zakazavinje pregleda kod logopeda. Šta reći detetu i kako ga pripremiti za pregled kod logopeda? Nemojte previše brinuti ukoliko niste sigurni kako da se ponašate prema detetu koje zamuckuje ili pokazuje neke druge poteškoće u govoru jer ste verovatno dobijali različite informacije kako od prijatelja i rodbine, tako i od stručnjaka.Većina dece, posebno starija od pet godina, jeste svesno činjenice da postoje periodi kada se suočava sa teškoćama prilikom govora. Međutim, ukoliko dete nije svesno poteškoća, onda ono neće biti zabrinuto zbog odlaska kod logopeda.

 

Razgovor sa detetom o problemima u govoru

 

Kada prilikom pada povredi koleno verovatno tešite dete objašnjavajući mu da se to svima ponekad dešava. Ukoliko ono ima poteškoće da pravilno napiše svoje ime vi ga ohrabrite sa objašnjenjem da kada učimo nešto novo svi grešimo. Sa druge strane ukolko se dete suočava sa poteškoćama u govoru, a vi o tome ćutite, dete će se zapitati zašto je to tako. O problemima u govoru neophodno je razgovarati, i ujedno objasniti detetu da je za vas mnogo važnije šta će dete reći, dok je način na koji će nešto saopštiti manje važan.  

Detetu uvek možete objasniti da učenje kako se govori nije lako i da je teško izgovoriti pojedine reči, kao i da svi često grešimo kada govorimo. Ukoliko ne razumete govor deteta zbog, na primer, učestalog zamuckivanja možete reći da ga niste dobro čuli, te da ga zamolite da ponovi ono što je reklo.  

 

Kontrola mimike lica i neverbalne komunikacije

 

Pored konverzacije sa detetom o razvoju njegovog govora i poteškoćama sa kojima se susreće, neophodno je uskladiti i vaš govor tela kako ne biste poslali pogrešnu poruku detetu. Vrlo je važno da kada razgovarate sa detetom ne pokazujete da vam je slušanje njegovog govora “mučno” i da ne pravite grimase. Pokažite detetu da ste zainteresovani da čijete šta će reći, a ne način na koji će nešto iskazati. Budite strpljivi, sačekajte da završi započetu misao i ostvarite kontakt očima kada razgovarate sa detetom.

 

Razgovor o mucanju

 

Predpostvaljamo da kada dete dobije grip planirate posetu pedijatru. O ovome razgovarate sa njim i unapred ga pripremite govoreći mu da će posetiti doktora jer kašlje, te da će mu doktor pomoći da ozdravi. Iskoristite isti princip pripreme deteta za posetu logopedu. Možete reći detetu da će ići da poseti logopeda jer vam se čini da ima poteškoće u izgovoru glasova ili reči. Ukolko je dete zabrinuto kako će izgledati sastanak sa logopedom možete mu reći da će se verovatno igrati, imenovati neke slike i pričati priče. Razgovor sa detetom i obznanjivanje problema mucanja je uobičajen nakon izvesnog perioda detetovog zamuckivanja i predstavlja normalnu fazu u tretmanu ovog poremećaja.

 

 

Dragana Filipović, diplomirani defektolog - logoped ,   Edukativni centar LexisPro

Klikni “Like” i dodaj svoj komentar na članak:

Zašto UMORNE MAME ostaju BUDNE DO KASNO?
Volela bih da vam kažem da majke ovo vreme provode radeći one stvari u kojima uživaju, ali to ne bi bilo sasvim tačno. N...
46
MAJKE i SINOVI - to je jedna nežna i neras...
Ali postoji ta mekoća i nekomplikovana nežnost u odnosu majka-sin, nešto što postaje sve snažnije kako moji sinovi rastu...
22
HOROSKOP: Kako se slaže tvoj, sa znakom tv...
Može li kompatibilnost znakova zodijaka odrediti odnos majke i deteta? Kažu da su ovo kombinacije koje se najbolje slažu...
9
Sedam sati dnevno je dete gledalo crtani
Dete je postalo zavisnik jer je sedam sati dnevno gledalo omiljeni crtać
6





Nije prijatno postavljati granice, ali je ...
Biti roditelj jeste zabavan, najlepši, ali i svakako najteži i najodgovorniji zadatak koji osoba ima u svom životu. Svak...
Lepo ste vaspitali decu-da li vam je žao p...
Nijedno dete nije nepomična slika koja se konstantno vlada onako kako roditelji zamišljaju da bi trebalo. Zdrava deca bi...



Click Here