|      
Želiš da odustaneš od takmičenja?
Pre nego što potvrdiš svoju odluku, upoznaj se sa detaljima.
Ukoliko potvrdiš odustajanje, na tvoj računar ćemo automatski ubaciti cookie, koji će nam omogućiti da te tokom takmičenja (26.04 -30.04.2021) prilikom dolaska na portal prepoznamo i omogućimo ti neometano korišćenje portala, bez prikazivanja ikona Ringerajinog sponzora, odnosno kontrole uz desni rub ekrana.

Istovremeno, oduzećemo ti sve prikupljene bodove, čime se na žalost gubi pravo za osvajanje nagrade.

Da li još uvek želiš da odustaneš od takmičenja?
Ringeraja.rs koristi "kolačiće" u cilju pružanja boljeg korisničkog iskustva, praćenja posećenosti i prikaza oglasa. Postavke prihvatanja kolačića podesite u vašem internet pretraživaču.
Nastavkom korišćenja smatra se da se slažete sa korišćenjem kolačića u navedene svrhe. Za nastavak kliknite "U redu".   Saznajte više.

Mama, tako mi je dosadno!

Uredništvo portala Ringeraja.rs, 2.5.2022
Na vreme zapazite prve znakove dosade kod mališana, i onda blagovremeno reagujte.

image
Ako su deca veća, roditelj se ne mora uključiti u igru, biće dovoljno samo da da ideju, podstakne maštu, dete će se već snaći i samo dalje izmišljati. Foto: Freepik.com
/11


Lepo vreme već neko vreme traje, a to najbolje osećaju klinci - koji sada imaju puno slobodnog vremena. Na početku praznika vaše dete sigurno zna hiljadu stvari kojima želi popuniti svoje vreme, ali sa vremenom ideja zna ponestati a ako niste osmislili letnje aktivnosti postoji mogućnost da vašem detetu bude dosadno.


Kada dete kaže "Tako mi je dosadno. Mama, šta da radim?", roditelji često tome ne pridaju dovoljno pažnje. Međutim ova izjava daleko je od toga da bude nevažna. Vrlo je važno da na vreme zapazite prve znakove dosade kako biste mogli pravovremeno reagovati, to jest naći načina da dete zabavite ili zaposlite kako ne biste došli u situaciju da ga grdite i vičete i pritom se iznervirate do krajnjih granica.


Dosađivanje se može javiti kod dece svih uzrasta, pa čak i kod beba, koje je izražavaju jedinim načinom koji znaju - plačem. No, roditelji nemaju mnogo smisla za dečiju dosadu. Naprotiv, što je dete veće, skloniji su mu zameriti: "Ima tolike igračke, šta bi još hteo?" šta dete misli kad kaže da mu je dosadno?


Po definiciji dosada predstavlja stanje zasićenosti, uzrokovano jednoličnošću, ponavljanjem ili zamaranjem. Ako pitate dete šta misli kad vam kaže da mu je dosadno, verovatno će vam reći kako nema šta zabavno ili interesantno za raditi. Ključ rešavanja problema sa dosadom je pomoći detetu, kako postati dosetljiv. Deci je često teško prepoznati i izraziti osećanja.


Deci je ponekad lakše nazvati neodređene osećanja dosadom, nego se suočiti s pravim emocionalnim potrebama. Pritužba može značiti „Potrebno mi je društvo“ ili „Posvađao sam se s najboljim prijateljem“. Ali može značiti „Potreban mi je izazov“ ili „Nisam spreman za nešto ovakvo“. 


Isto tako njihova dosada može označavati i bojažljivost, ljutnju ili razočaranje. U ekstremnim situacijama dosada može biti simptom depresije. Ako posumnjate da se radi o depresiji, potražite profesionalnu pomoć. Kako pomoći detetu? Ako je dete zasićeno jednom aktivnošću i nesposobno da odabere sledeću (neću više crtati, šta da sada radim), najbolje je da mu nešto predložite. "Dosadio ti je crtati? Odlično, idemo u prodavnicu!" ili "Dođi, zajedno ćemo oprati suđe". Odgovori tipa "Zar ne vidiš koliko imam posla, nemoj me sada gnjaviti, skrasi se, uzmi knjigu", potpuno su bezuspešni i kod odrasle dece, a kamoli kod mališana.


Ako su deca veća, roditelj se ne mora uključiti u igru, biće dovoljno samo da da ideju, podstakne maštu, dete će se već snaći i samo dalje izmišljati.


Odolite iskušenju da predložite detetu neku skupu aktivnost ili mu date poklon kako bi se rešili detetove dosade. I ako ovo može na kratko vreme zaokupiti njegovu pažnju, zapravo odmaže kod rešavanja ovog problema. Dete postaje zavisno o vašim odgovorima, umesto da samo pronađe zanimljive aktivnosti. Objasnite mu da se zapravo radi o njegovom izboru. Pomozite mu da se doseti svih mogućih aktivnosti koje bi mogao raditi i odabere jednu, jer tako preuzima kontrolu nad načinom na koji koristi svoje vreme te mu njegov izbor nije dosadan.

 

Izvor: net.hr

Klikni “Like” i dodaj svoj komentar na članak:

Ko su deca koja nemaju alergije i nisu bol...
Većina nas se sa radošću seća odrastanja, u kojem je igra u blatu i pesku bila svakodenvna aktivnost, a često i vrhunac ...
20
"NE vakcinišite" decu! Zar ste tol...
Kada žena začne, a potom i rodi dete, celokupno ljudsko znanje, sveobuhvatna nauka kroz istoriju predočena se prosto upi...
6
Trči sine, trči kad god možeš, trči za svo...
Saslušah mirno sve te argumente zašto dečak od sedam godina ne sme da trči na odmoru, probah da objasnim da nemaju fizič...
5
Moje dete ima vaške!
Kada se spomenu vaške svi prevrnemo očima. Vrlo lako se prenose sa glave na glavu, pa se može desiti da ih dobijemo i vi...
5





Dvogodišnjakinja pati jer tata ne da da im...
video
Dvogodišnja Kennedy Kirkland objavljuje da ima dečka, a njeni roditelji postaju svesni da će razgovor o momcima i izlasc...
Livadsko cveće, likovna aktivnost
Iz detinjstva ponesemo samo ono što smo doživeli svim svojim čulima.



Anketa

Трудноћа.
пеперутка16

Који део трудноће вам се највише допао или Најлакши?

Click Here