|      
Želiš da odustaneš od takmičenja?
Pre nego što potvrdiš svoju odluku, upoznaj se sa detaljima.
Ukoliko potvrdiš odustajanje, na tvoj računar ćemo automatski ubaciti cookie, koji će nam omogućiti da te tokom takmičenja (26.04 -30.04.2021) prilikom dolaska na portal prepoznamo i omogućimo ti neometano korišćenje portala, bez prikazivanja ikona Ringerajinog sponzora, odnosno kontrole uz desni rub ekrana.

Istovremeno, oduzećemo ti sve prikupljene bodove, čime se na žalost gubi pravo za osvajanje nagrade.

Da li još uvek želiš da odustaneš od takmičenja?
Ringeraja.rs koristi "kolačiće" u cilju pružanja boljeg korisničkog iskustva, praćenja posećenosti i prikaza oglasa. Postavke prihvatanja kolačića podesite u vašem internet pretraživaču.
Nastavkom korišćenja smatra se da se slažete sa korišćenjem kolačića u navedene svrhe. Za nastavak kliknite "U redu".   Saznajte više.

Od 1. marta obavezna vakcinacija dece protiv pneumokoka

Uredništvo portala Ringeraja.rs, 2.1.2018
Vakcinacija dece protiv bakterije streptokokus pneumonija (pneumokoka) biće obavezna od 1. marta, predviđeno je Pravilnikom o imunizaciji
Ključne reči:

image
/11


Vakcinacija dece protiv bakterije streptokokus pneumonija (pneumokoka) biće obavezna od 1. marta, predviđeno je Pravilnikom o imunizaciji.

Za 2018. godinu planirano je 165.000 doza pneumokokne polisaharidne konjugovane vakcine, rečeno je agenciji Beta u Institut za javno zdravlje Srbije "Doktor Milan Jovanović Batut".

"Aktivna imunizacija protiv oboljenja izazvanih pneumokokom sprovodiće se dostupnom vakcinom kod dece sa navršena dva meseca života primenom tri doze, a revakcinacija u drugoj godini života jednom dozom", rekli su u Batutu.

Prema procenama Svetske zdravstvene organizacije (SZO) više od 1,6 miliona osoba umre godišnje od oboljenja izazvanih bakterijom pneumokok, a gotovo polovinu čine deca ispod pet godina života.

Kako su naveli u Batutu, ova oboljenja predstavljaju vodeći uzrok smrtnosti dece do pet godina života u grupi bolesti koje se mogu prevenirati vakcinama. 

Najčešće kliničke manifestacije su zapaljenje sinusa ili srednjeg uha i pneumonija (zapaljenje pluća) a najteže meningitis, sepsa i oblici pneumonije praćeni prisustvom bakterija u krvi koji se nazivaju invazivna pneumokokna bolest.

"Moguće su ozbiljne posledice nakon preležane bolesti. Deca do pet godina su u najvećem riziku, potom osobe sa oslabljenim imunitetom i stariji. Uprkos učestalosti i težini kliničke slike bolest se uspešno može prevenirati imunizacijom", kazali su Batutu.

SZO je 2012. godine preporučila uvođenje vakcine protiv ovih oboljenja u nacionalne programe, bilo za grupe u riziku (što se od 2013. godine sprovodi u Srbiji), bilo kao deo obavezne imunizacije za određene uzraste.

Vakcina koja štiti decu od upale uva i pluća, meningitisa, sepse i bronhitisa, biće obezbedjena o trošku Republičkog fonda za zdravstveno osiguranje.

Novim Pravilnikom i Programom imunizacije predviđena je i obavezna imunizacija osoba u posebnom riziku od oboljenja izazvanih respiratornim sincicijelnim virusom (prevremeno rođena deca, deca sa odrdjenim srčanim manama i slabostima imunog sistema) od oktobra 2018, kao i u riziku od varičele od 1. januara 2019. godine. 

redviđeno je i da imunizacija ljudi izloženih odredjenim zaraznim bolestima, protiv hepatitisa A i trbušnog tifusa počne 1. januara 2019. godine, dok bi obavezna imunizacija zaposlenih u zdravstvenim ustanovama protiv određenih zaraznih bolesti trebalo da počne 1. januara 2020. godine.

Preporučena imunizacija za određene uzraste protiv varičele, oboljenja izazvanih humanim papiloma virusima (HPV), rota virusne infekcije i drugih zaraznih bolesti treba da bude u primeni najkasnije do 1. aprila 2019. godine.

Izvor: www.novosti.rs

Klikni “Like” i dodaj svoj komentar na članak:

Kolagen: Mamino tajno oružje!
Kolagen je najzastupljeniji protein koji se nalazi u našim kostima, mišićima, tetivama, ligamentima, koži i hrskavici. M...
8
Nadutost – prolazna pojava ili ozbiljan pr...
Da li ste ikada osetili neprijatnu nadutost ili imali problema sa viškom gasova u stomaku?
7
Hrana i lekovi
Pojedine namirnice ne idu uz određene lekove, zato obratite pažnju na to šta bi trebalo da isključite i kada.
4
Obradujte ukućane domaćinskim ručkom „na k...
Svi se tokom nedelje umorimo od brzih ili suvih obroka na poslu. Zato vam predlažemo tri recepta za čorbaste gastronomsk...
3





Lubenica
Prema istraživanju italijanskih naučnika aminokiselina citrulin koju sadrži lubenica poboljšava cirkulaciju i može ublaž...
Biti majka vrtlog je ljubavi, radosti, ali...
U skladu sa svime što roditeljstvo neminovno donosi, kada su klinci krenuli u vrtić, pa zatim u školu, upoznala sam se s...



Anketa

Да сазнате...
пеперутка16

...да носите тројке, шта бисте радили?

Click Here