|      
Želiš da odustaneš od takmičenja?
Pre nego što potvrdiš svoju odluku, upoznaj se sa detaljima.
Ukoliko potvrdiš odustajanje, na tvoj računar ćemo automatski ubaciti cookie, koji će nam omogućiti da te tokom takmičenja (26.04 -30.04.2021) prilikom dolaska na portal prepoznamo i omogućimo ti neometano korišćenje portala, bez prikazivanja ikona Ringerajinog sponzora, odnosno kontrole uz desni rub ekrana.

Istovremeno, oduzećemo ti sve prikupljene bodove, čime se na žalost gubi pravo za osvajanje nagrade.

Da li još uvek želiš da odustaneš od takmičenja?
Ringeraja.rs koristi "kolačiće" u cilju pružanja boljeg korisničkog iskustva, praćenja posećenosti i prikaza oglasa. Postavke prihvatanja kolačića podesite u vašem internet pretraživaču.
Nastavkom korišćenja smatra se da se slažete sa korišćenjem kolačića u navedene svrhe. Za nastavak kliknite "U redu".   Saznajte više.

Patrijarh: Veronauka da bude obavezna u školama

Uredništvo portala Ringeraja.rs, 3.11.2015
Vraćanje veronauke u obrazovni sistem je veliki dogadjaj, izjavio je patrijarh srpski Irinej na promociji knjige ''Vraćanje verske nastave u obrazovni sistem Srbije'' protojereja - stavrofora Milana D. Jankovića ocenjujući da je sada vreme za drugi korak - da se veronauka učini obaveznim predmetom.

image
/11


Vraćanje veronauke u obrazovni sistem je veliki dogadjaj, izjavio je patrijarh srpski Irinej na promociji knjige ''Vraćanje verske nastave u obrazovni sistem Srbije'' protojereja - stavrofora Milana D. Jankovića ocenjujući da je sada vreme za drugi korak - da se veronauka učini obaveznim predmetom.

 

- To je bio veliki datum, događaj, isto kao što je bio veliki događaj i onda kada je veronauka ukinuta - rekao je patrijarh dodajući da je knjiga vredna jer se kroz nju vidi kako je veronauka posle mnogo godina, jednoumlja, vraćena u naše škole.


Patrijarh je istakao i da otac Janković ima veliku zaslugu jer je osvetlio trenutke kada je to pitanje rešeno ''u korist crkve i vaspitanja naše dece''.

 

Kako je naveo, Janković je u vidu jedne knjige dokazao taj odlučujući, veliki korak koji i sada uživamo.

- Otac Mića ima smisla da radi sa arhivom i taj smisao je došao do potpunog izražaja. Sve ono što je vezano u tom vremenu za veronauku odlično je izloženo u ovoj knjizi - rekao je patrijarh.


On je, međutim, istakao da sada pred državnom vlasću i vrhom Srbije stoji drugi deo koraka, a to je da se veronauka učini obaveznim predmetom.

- Mislim da je nastalo vreme da se o tome danas i sada može govoriti, da se učini redovnim predmetom, da se ocenjuje kao nekada - rekao je patrijarh dodajući da će se time poboljšati kvalitet nastave, a katihete obavezati da taj predmet ozbiljnije shvate.


Vladika bački Irinej, kome je uručena ikona za trud uložen u vraćanje veronauke u škole, rekao da je čin vraćanja verske nastave od višestrukog značaja jer je ona nezakonito i antidemokratski izbačena.


On je ukazao i na značaj pokojnog premijera Zorana Đinđića na uvodjenje verske nastave u škole navodeći da je veronauka donela samo dobro društvo u celini.


Navodeći da je Pedagoški muzej, muzej srpskog obrazovanja koji će iduće godine obeližiti 120 godina postojanja i rada na čuvanju i prezentovanju pedagoških svedocanstava, direktor muzeja Božidar Zejak ocenio je da smo se ''vratili korenima, našoj reči''.


- Naša školska mladež danas zna da rec beše od Boga i da Bog beše reč i da je ta reč ljubav, svetlost, znanje, pravednost, lepota i da svi tragamo za tom moćnom rečju. To traganje nikada neće prestati - rekao je Zejak.


Na konferenciji je rečeno da je veronauka uvedena u osnovne i srednje škole 2001/2002 školske godine.

 

Izvor: Blic.rs

Klikni “Like” i dodaj svoj komentar na članak:

Bolovi rasta - šta svaki roditelj treba da...
Nekada se javljaju nekoliko dana u nizu, a nekada samo ponekad. Velika je individualna različitost bolova rasta kod dece...
67
Mačke usrećuju
Ako se dvoumite da li da vašem mališanu ispunite želju i udomite macu, trebalo bi da znate da ona zaista može da mu učin...
10
PRONAĐI ME! Nestala 2-godišnja devojčica u...
Dvogodišnja Danka Ilić nestala je danas u prigradskom naselju Banjsko polje kod Bora. Prvi put u Srbiji pokrenut sistem ...
9
5 važnih stvari za roditelje autistične dece
Alex Lawery ima 21 godinu, a sa 4 mu je dijagnostikovan klasični autizam. Danas, 17 godina kasnije, on je strastveno pos...
6





Šta je potrebno da dete zna pred polazak u...
Polazak u školu kod velikog broja roditelja stvara uzbuđenje i nervozu koja se jako lako prenosi na decu. Roditelje muče...
Labkovski: Kako ne dozvoliti školi da slom...
Mihail Labkovski, popularni ruski psiholog, poručuje roditeljima kako odabrati školu, treba li raspravljati s učiteljima...



Anketa

Да сазнате...
пеперутка16

...да носите тројке, шта бисте радили?

Click Here