|      
Želiš da odustaneš od takmičenja?
Pre nego što potvrdiš svoju odluku, upoznaj se sa detaljima.
Ukoliko potvrdiš odustajanje, na tvoj računar ćemo automatski ubaciti cookie, koji će nam omogućiti da te tokom takmičenja (26.04 -30.04.2021) prilikom dolaska na portal prepoznamo i omogućimo ti neometano korišćenje portala, bez prikazivanja ikona Ringerajinog sponzora, odnosno kontrole uz desni rub ekrana.

Istovremeno, oduzećemo ti sve prikupljene bodove, čime se na žalost gubi pravo za osvajanje nagrade.

Da li još uvek želiš da odustaneš od takmičenja?
Ringeraja.rs koristi "kolačiće" u cilju pružanja boljeg korisničkog iskustva, praćenja posećenosti i prikaza oglasa. Postavke prihvatanja kolačića podesite u vašem internet pretraživaču.
Nastavkom korišćenja smatra se da se slažete sa korišćenjem kolačića u navedene svrhe. Za nastavak kliknite "U redu".   Saznajte više.

"MOJOJ DECI JE POTREBNA PSIHIČKI ZDRAVA MAJKA!" Internetom se širi peticija BOJKOT ONLAJN NASTAVE, evo šta kažu roditelji - zašto su protiv

Uredništvo portala Ringeraja.rs, 25.7.2020
Nastava od kuće je jedna od opcija koja se priprema od 1. septembra, ukoliko se ne poboljša epidemiološka situacija, a sve je izvesnije da neće, a roditelje, koji su kroz to prošli na početku epidemije, već boli glava.

image
/11


 

Sada se internetom širi i onlajn peticija koju su pokrenuli roditelji nezadovoljni što postoji mogućnost da od jeseni đaci u Srbiji ponovo uče na ovaj način.

"Mi dole potpisani roditelji protivimo se dosadašnjem modelu učenja putem online nastave, smatramo da je dosadašnja organizacija i realizacija iste bila kontraproduktivna. Spremni smo da se borimo svim sredstvima zarad očuvanja kako fizičkog tako i psihičkog zdravlja celih porodica", poručuju pokretači onlajn peticije.

Kao problem ističe se i nedostatak opreme, kao i teže usklađivanje poslovnih obaveza sa nastavom.

"Takođe veliki problem je i nedostatak empatije za decu i roditelje koji nisu u finansijskoj mogućnosti da sve ovo realizuju, roditelja sa decom sa smetanjama u razvoju i poteškoćama u učenju, roditelja sa više dece, a bez dovoljno adekvatne opreme da isprate online nastavu, zaposlenih roditelja koji zbog kolektivnog ugovora nisu u mogućnosti da uzimaju bolovanja da bi učili sa decom što i nije u njihovom domenu. Nedostatak direktnog kontakta sa školom i nastavnicama predstavlja ozbiljan problem", navodi se dalje u ovoj onlajn peticiji.

 

PROČITAJ JOŠ: 8 preporuka "Batuta" ZA PONAŠANJE DECE u parkovima

 

Oni imaju nekoliko zahteva, a između ostalog traže i da im se vrati uplaćeni novac za udžbenike koje deca ne koriste tokom onlajn nastave, kao ida se svakom u čeniku obezbede potrebna tehnička sredstva za praćenje iste.


Njihovi zahtevi su:

1) da se omogući normalna nastava u školama i da se obezbede svi uslovi u skladu sa merama zaštite od Covid 19: da se naprave manje grupe dece u istoj učionici uz postavljanje da se postave pleksiglas zaštite na klupama, obezbeđivanje dezinfekcionih sredstava za ličnu higijenu na klupama i redovnu dezinfekciju školskog prostora;

2) ukoliko se insistira na online nastavi zahtevamo da se sistem funkcionisanja iste unapredi u smislu:

a) da se svakom učeniku obezbede potrebna tehnička sredstva za praćenje online nastave;

b) da se objedini slanje lekcija i zadataka na jedan portal ili grupu gde bi svi đaci mogli da prate što bi i nastavnicima znatno olakšalo (da se ne pravi 30 različitih grupa na različitim mestima);

c) da se koriste programi i aplikacije koji su jednostavni za rukovanje i dostupni za rad i onima koji nisu vični radu na računarima;

d) da se omoguće odlasci u školu i konsultacije sa nastavnicima/predavačima;

e) da nam se vrati uplaćeni novac za udžbenike koje deca ne koriste tokom online nastave;

f) da se roditeljima obezbedi novčana nadoknada u visini prosečne plate jer vrše posao nastavnika kod kuće zbog čega su mnogi primorani da napuste svoj posao.

Peticija je pokrenuta 11. jula, a do sada je potpisalo 1.021 roditelja, najviše iz Beograda.

"Nisam pedagog, ja to ne umem..."


Mnogi potpisnici ankete ostavili su i komentare:

Imam dvoje dece. Od septembra su prvi i peti razred. Zaposleni smo i ja i suprug. Ko će učiti sa mojom decom? Prvaćići ce ostati uskraćeni u startu za obrazovanje.
...jer je mojoj deci potrebna psihički zdrava majka! To nikako neću ostati prateci online nastavu!
Mislim da deca moraju da imaju uživo interakciju sa nastavnicima i drugovima. Roditelj nije i ne mora biti nastavnik. Verujem da znanje koje online nastava pruža nije ni 50% znanja koje se u školi stiče. Na ovaj načim stvaraju se otuđena i neobrazovana deca. Možda Kovid preživimo ali glupost nećemo.
Zato što ne želim da budem nastavnik, učitelj i pedagog kod kuće! Da sam to htela, završila bih za učitelja/vaspitača/profesora!
Nisam prosvetni radnik, ni pedagog da mogu na odgovarajući način da obrazujem dete od kuće. Drugi razlog je socijalizacija, dete treba da bude sa svojim vršnjacima u školi.
Dete mi krece u prvi razred i smatram da je tah pocetak jako bitan. Kompjuter ne moze da zameni zivu rec, ucionicu i radnu naviku.

 

PROČITAJ JOŠ: Roditelji traže naknade ako bude online nastava

 

Ipak, ako tako mora...

Za sada je onlajn nastava jedna od mogućnosti, ukoliko ne bude drugog rešenja. Postoji naravno mogućnost da se sve vrati na staro, odnosno da đaci normalno krenu u školu, ali to pod uslovom da nam korona virus ne preti na jesen, što je malo verovatno, kao i druga opcija da đaci malo budu u školi, malo do kod kuće, ali...

Ako se divljanje korone nastavi ovim tempom, i roditelji i deca moraće da se pripreme za nastavu od kuće, jer će to tako biti najbezbednije za naše zdravlje, stav je epidemiologa.


Izvor: Blic.rs

Klikni “Like” i dodaj svoj komentar na članak:

Ide zmija - VIDEO!!!
Malo zabave za najmlađe
11
Šljive za đubre
Bajke i pripovetke za decu na Ringeraja.rs
8
IMA LI VAŠE DETE RAVNA STOPALA?
Problemi ravnih stopala mogu biti izuzetno neprijatni, zbog njih mogu nastati bolovi u nogama i leđima, kao i smetnje pr...
7
Sanke Deda Mraza
Preko brda, preko brega i debelog snega jure neke čudne sankesrebrne i tanke!
5





Učenici Prve beogradske gimnazije izneli s...
Učenici Prve beogradske gimnazije izneli su svoje predloge rešenja situacije u kojoj se nalazimo posle događaja koji se ...
Zašto na Kubi nema nepismenih a deca vole ...
Đaci ne ponavljaju razrede, nema nediscipline, obroci su besplatni, 20 đaka u učionici, časovi traju pola sata – neki su...



image
MamaNecaVo
CortinaT krema je postala obavezan deo naše kućne apoteke!
Porodično smo atopičari i mesečno potrošimo jednu, a mažemo je svuda. Sin mi ima oset_ljivu kožu i generalno je sklon pojavi ekcema čim imunitet ode ka dole ili ako ne namažemo lice cak i kada vetric pirka. Ja imam užasne ekceme često po rukama od pranja sudova, pa izlazak napolje i tako u krug. Stoga slobodno mogu reći da ko god ima sličan problem ili AD da uzme CortinaT kremu, neće se pokajati. U moru krema slične namene, jedino nam se ova pokazala delotvorno i jedino ona održi duže vreme stanje remisije. Miris je sasvim ok, možda malo jači za moj ukus, ali ima efekta i samo to je na kraju bitno. Takođe, krema nije ni gusta a ni retka pa nema problema sa mazanjem. Moj sin se privikao sam na mazanje kože lica konkretno, pa smo tu da nazovem svakodnevnu "terapiju" i nešto bez čega se ne može, pretvorili u zabavu.  Više >>
image

Anketa

Трудноћа.
пеперутка16

Који део трудноће вам се највише допао или Најлакши?

Click Here