Ringeraja.rs je specijalizovani portal, namenjen budućim roditeljima, trudnicama i roditeljima predškolske dece.
Copyright 2008-2025
Danu media d.o.o. Beograd
Med
je gusta slatka sirupasta materija i proizvod je medonosnih pčela. Dobijen je od sabranih voćnih i drugih sokova prerađenih u pčelinjem želucu. Izlučeni sok odložen u poklopljenom saću, hemijskim reakcijama pretvara se u med.
Med ima visok sadržaj vitamina, minerala, ugljenih hidrata, proteina i masti, pa je u mogućnosti da nadoknadi svaki nedostatak koji se može javiti u našoj svakodnevnoj ishrani.
Med se u narodnoj medicini smatra lekom. Poznato je da pomaže kod bolesti disajnih puteva, nazeba, kašlja, anemije, smanjenja krvnog pritiska, lečenja opekotina, noćnog mokrenja kod dece i slično.
Med treba držati u staklenim ili plastičnim posudama (nikako metalnim), a prilikom jela koristiti drvenu, plastičnu, keramičku ili staklenu kašičicu. U dodiru sa metalom dolazi do oksidacije i stvaranja štetnih materija.
Matični mleč
je pčelinji proizvod. Luče ga mlade pčele tek izležene koje još ne lete. Jednu vrstu mleča luče za ishranu larvi pčela radilica, a drugu vrstu za ishranu matice (matični mleč). Matica se hrani matičnim mlečom prilikom polaganja jajašca u saćne ćelije. Matični mleč je gusta neprozirna masa bele do bledožućkaste boje, ima karakterističnu aromu, oštar i kiseo ukus sa slatkim akcentom, složenog je sastava. Posebno svojstvo matičnog mleča je u tome što on ulazi u ćeliju, vrši detoksikaciju, stimuliše funkciju ćelije i njenu deobu, regeneriše ćeliju, obnavlja je i podmlađuje što se odnosi ne samo na zdrave i nove, već i na oštećene i bolesne ćelije, pa stimuliše rast i razvoj i usporava starenje organizma.
Matični mleč je veoma teško sačuvati: kada se izvadi iz košnice traje svega 48 sati, ako se odmah stavi u med može se sačuvati do 7 dana, a nakon toga se glavna svojstva gube. Ruska akademija nauka početkom devedesetih godina uspela da posebnom metodom liofilizacije izdvoji i sačuva matični mleč u obliku granula sa rokom upotrebe do 2 godine.
Malteks
je prirodni proizvod dobijen ekstrakcijom celog zrna ječmenog slada, odnosno, u pitanju je poseban tehnološki postupak, kojim su maksimalno sačuvana hranljiva svojstva zrna ječma. Ima izuzetnu nutritivnu vrednost, jer pored prostih i složenih šećera sadrži belančevine i ugljene hidrate, bogat je mineralima i vitamina, te se preporučuje deci, sportistima, trudnicama. Bogat je maltozom i predstavlja odličnu, zdravu zamenu za beli šećer. Deluje umirujuće na suv kašalj, olakšava iskašljavanje. Malteks je takođe osnova za pripremanje piva u domaćinstvu i mini pivarama. Odlična je zamena za med i šećer.
Jabukovo sirće
smatra se izvanrednim lekom. Stručnjaci smatraju da bi ono trebalo postati deo svakodnevne ishrane.
Optimalna doza jabukovog sirćeta koja bi se trebala uzeti svaki dan je 2 kašike sirćeta, a trebalo bi ih razmutiti u mlakoj, prethodno prokuvanoj vodi uz dodatak dve kašike meda. Uzimanjem optimalne doze jabukovog sirćeta mogli biste izbeći probleme sa grlom, neurednom probavom, slabom cirkulacijom. Preporučuje se i kod bolesti srca, bubrega i krvnih sudova. Dobro se pokazao u povećanju plodnosti - kako kod ljudi tako i kod životinja, i u lečenju noćnog mokrenja kod dece. Dokazano je i da jabukovo sirce snižava povišeni krvni pritisak i da je odlican saveznik u očuvanju vitke linije. Ovakav rastvor može se koristiti i za spoljnu upotrebu, u slučaju svraba. Čak i bez indikacija možete ga koristiti na koži, i ona će biti sveža, hidratizirana i meka. Bitno je napomenuti da jabukovo sirće ima visok sadržaj kalijuma, koji je neophodan telesnim tkivima.
Hladno ceđena ulja i namazi
Oni predstavljaju važan deo ishrane, jer masnoće i proteini u ishrani treba da budu zastupljeni do 20%. Veoma je važno na koji način su proizvedena ulja i namazi, jer se konvencionalnim načinom proizvodnje, gde je temperatura preko 500°C, svi hranljivi sastojci koji se nalaze u semenkama unište. Kod hladno ceđenih (nerafinisanih) ulja temperatura ne prelazi 110°C, što omogućava očuvanje nutritivnih i lekovitih svojstava semenki od kojih se proizvodi.
Preradom ulja promenjena je i naša ishrana. Ulja sa malo esencijalnih masnih kiselina dovela su do porasta kardiovaskularnih i drugih teških oboljenja.
Šta se dešava sa uljem pri rafinisanju?
U rafinisanim jestivim uljima, koja koristi najveći broj ljudi, ima i neprirodnih antioksidanata, koji produžavaju rok trajanja ulja, ali istovremeno smanjuju našu energiju, negativno utiču na ćelijski metabolizam i disanje.
Proces rafinisanja ulju oduzima i slobodne masne kiseline, fosfolipide (supstance slične proteinima), kao i minerale. Rafinisanje se vrši na temperaturi od 75 stepeni. Ulje i dalje zadržava pigmente i obično je crveno ili žuto u toj fazi prerade. Pri izbeljivanju ulju se oduzimaju hlorofil i beta-karoten, kao i neke prirodne policiklične i aromatične supstance. Izbeljivanje se vrši na 110 stepeni, oko 15 do 30 minuta.
Dezodorizacija ulju oduzima aromu i slobodne masne kiseline, kao i jake mirise i neprijatan ukus, koji nije bio prisutan u prirodnom ulju u semenu pre početka prerade. Dezodorizacija se vrši na izuzetno visokim temperaturama: od 240 do 270 stepeni, i to u trajanju od 30 do 60 minuta. Istina je da se na ovaj način uništavaju neki ostaci pesticida i toksina, ali usput stradaju i tokoferoli (vitamin E) i fitosteroli. Time se proces rafinacije privodi kraju, i industrija jestivog ulja je dobila svoj "savršen" proizvod, koji se, iz ugla zdrave ishrane, može poistovetiti sa belim šećerom i belim brašnom.
Ghi (Gi) - prečišćeni puter
To je puter oslobođen vode, proteina, zasićenih masnih kiselina, laktoze i ostalih čvrstih komponenti mleka, tako da se Gi smatra posnim namazom. Koristi se kao zamena za ulja i ostale masnoće u svakodnevnom kuvanju, kao namaz umesto putera, margarina.
Ghi balansira višak stomačne kiseline, poboljšava probavu, utiče na kvalitet pamćenja i učenja, usporava starenje organizma, podiže celokupan imunološki sistem organizma.
Kod spoljne upotrebe smiruje iritirane sinuse, pomešan sa medom zaceljuje rane i smiruje upalne procese i plikove, pomešan sa biljkama kao što su ruzmarin, kamilica blagotvoran je prilikom masaže osetljive kože.
Gi spada u lako svarljive masnoće i naš organizam ga koristi kao izvor energije, sporo sagoreva i tako snabdeva organizam energijom tokom čitavog dana. Jedna kašičica Gi - a (5g) sadrži 45 kalorija, 0,0g proteina, 0,0g ugljenih hidrata, 0,0g vlakana.
Smatra se da je rok trajanja Gi -a neograničen ukoliko se čuva na hladnom mestu, a da sa godinama njegova nutritivna svojstva rastu.
Alge
čiste organizam vezujući za sebe kisela dejstva savremenih prehrambenih proizvoda i pomažu uspostavljanju bazne sredine. One jačaju probavni sistem, creva, bubrege i reproduktivne organe, takođe snižavaju krvni pritisak i pridonose ozdravljenju od tumora, pomažu pri uklanjanju radijacije i radioaktivne prašine iz tela. Alge pomažu razgradnju masti i nakupljene sluzi uzrokovane prevelikim unosom mesa, mlečnih proizvoda i šećera.
One su plodovi mora izuzetno bogati mineralima i vitaminima, proteinima i lako svarljivim ugljenim hidratima. Od minerala najviše imaju kalcijum, fosfor, gvožđe, jod, magnezijum, natrijum, a od vitamina A, B1, B12 i C.
Alge se prema boji dele u četiri grupe:
Tamne i ljubičaste alge daju jedinstven ukus i boju pa su tradicionalno korišćene za jačanje bubrega, creva, digestivnog trakta, reproduktivnih organa, za rastvaranje masti i holesterola. Kod nas su zastupljene u makrobiotičkoj i vegeterijanskoj ishrani.
Najpoznatije alge koje možete naći na našem tržištu su: kombu, vakame, arame, nori, hidziki.
Pripremaju se na razne načine: kuvane u vodi, pržene na ulju, pečene u pećnici ili se dodaju jelima kao začin u prahu. Za početnike se preporučuju arame i kombu alge jer imaju blag i neutralan ukus. Alge se jedu povremeno, nekoliko puta u nedelji ili svakog dana u vrlo malim količinama. Vakame, kombu i hidziki alge koriste se u malim količinama, uglavnom u domaćoj supi i u kombinaciji sa korenastim povrćem ili sa celim zrnima soje. Kombu, nori i vakame alge obično se koriste sa žitaricama, mahunarkama i u supama. Hidžiki i arame alge se koriste u kombinaciji sa korenastim, glavičastim i lisnatim povrćem. Dugo kuvanje menja njihovu boju, miris i ukus polako iščezavaju, ali to ih pravi mekšim i lakše svarljivim. Preporučuju se anemičnim osobama, dijabetičarima, ljudima sa lošom cirkulacijom i sa reumatičnim tegobama.
Pročitajte više o drugim posebno važnim naminicama:
Мажење беба.
пеперутка16
Да ли ваше бебе (6-12 месеци) воле да се мазе? Моја чак ни не слуша, само ме одгурује, пење се по мени, вуче,... чак ни не жели да се носи, само гледа да побегне. То ми је стварно чудно.. Какве су ваше?