|      
Želiš da odustaneš od takmičenja?
Pre nego što potvrdiš svoju odluku, upoznaj se sa detaljima.
Ukoliko potvrdiš odustajanje, na tvoj računar ćemo automatski ubaciti cookie, koji će nam omogućiti da te tokom takmičenja (26.04 -30.04.2021) prilikom dolaska na portal prepoznamo i omogućimo ti neometano korišćenje portala, bez prikazivanja ikona Ringerajinog sponzora, odnosno kontrole uz desni rub ekrana.

Istovremeno, oduzećemo ti sve prikupljene bodove, čime se na žalost gubi pravo za osvajanje nagrade.

Da li još uvek želiš da odustaneš od takmičenja?
Ringeraja.rs koristi "kolačiće" u cilju pružanja boljeg korisničkog iskustva, praćenja posećenosti i prikaza oglasa. Postavke prihvatanja kolačića podesite u vašem internet pretraživaču.
Nastavkom korišćenja smatra se da se slažete sa korišćenjem kolačića u navedene svrhe. Za nastavak kliknite "U redu".   Saznajte više.

Pre pobačaja, trudnice će morati da čuju otkucaje srca fetusa

Uredništvo portala Ringeraja.rs, 15.9.2022
Vlada Mađarske pooštrila je propise o abortusu, što će proces prekida trudnoće učiniti birokratski još težim za trudnice.

image
U novoj mađarskoj uredbi navodi se da će žene pre prekida trudnoće morati da slušaju otkucaje srca svog fetusa. Foto: Freepik.com
/11


Od četvrtka, 15. septembra, trudne žene će morati da slušaju otkucaje srca fetusa pre nego što se podvrgnu pobačaju.

Lekari će morati da podnesu izveštaj nadležnima da je to urađeno.

Mađarska nacionalistička vlada nedavno je kao uzroke niže stope nataliteta i usporenog privrednog razvoja označila povećan broj žena sa visokom obrazovanjem.

U novoj uredbi, mađarsko Ministarstvo unutrašnjih poslova pozvalo je ginekologe, akušere i ostale zdravstvene radnike da od 15. septembra počnu da trudnicama na „jasan i prepoznatljiv" način pokazuju vitalne funkcije fetusa.

 

PROČITAJ JOŠ: Pismo mom detetu kojeg više nema


Prema medicinskoj praksi, znak vitalnih funkcija fetusa može biti otkucaj srca.

Dora Duro, radikalna desničarka, pozdravila je ovakvu odluku mađarske vlade i nazvala ga korakom ka „zaštiti svih fetusa od trenutka začeća".

Amnesti internešenel, organizacija za zaštitu ljudskih prava, saopštila je da će uredba vlade otežati pristup legalnom i bezbednom abortusu.

Abortus je u Mađarskoj legalan od 1953.

Aron Demeter, portparol mađarskog ogranka Amnestija, rekao je za agenciju AFP da je najava „definitivno zabrinjavajući korak unazad i loš znak".

Viktor Orban, mađarski premijer, dugo je nastojao da zaustavi pad stope nataliteta, a njegova desničarska vlada se ponosi time što se zalaže za tradicionalne porodične vrednosti.

Orban je 2019. najavio da će žene sa četvoro dece doživotno biti oslobođene plaćanja poreza na dohodak.

Mađarska se već neko vreme suočava sa kritikama zbog rodne neravnopravnosti.

Dunja Mijatović, komesarka Saveta Evrope za ljudska prava, posle posete 2019, ocenila je da Mađarska nazaduje u pitanjima rodne ravnopravnosti i prava žena.


Izvor: www.bbc.com

 

PROČITAJ JOŠ: Tri majke koje su odbile lekarski savet o abortusu

Klikni “Like” i dodaj svoj komentar na članak:

Pregledi u trudnoći i njihov redosled
Od trenutka kada se na testu za trudnoću pojavi druga crtica, posete ginekologu postaju mnogo češće.
7
Tumačenje ultrazvučnih nalaza u trudnoći
EDD, BPD, TCD, GS... pomažemo vam da razumete šta znače sve te skraćenice koje ginekolozi koriste za tumačenje razvoja v...
6
Pol deteta na osnovu oblika stomaka i drugog?
Može li se na osnovu oblika trudničkog stomaka ili nečeg drugog odrediti pol deteta? Imate stomak u obliku lopte, gadne ...
4
Buduće mame i kafa - šta kažu stručnjaci?
Istraživanje je obuhvatilo 50.000 žena, a evo šta je utvrdilo kada je u pitanju kofein u trudnoći.
4





Duboke rane gubitka trudnoće
Gubitak trudnoće stvara jedinstvenu vrstu tuge koja zahteva vreme, saosećanje i posebnu podršku parovima koji se suočava...
Mi smo majke dece koja su umrla, ovo je na...
Kada izgubite bebu tokom trudnoće, vaše srce se raspadne na milion komada. A tu je i to izbegavanje razgovora jer ljudi ...



Anketa

Да сазнате...
пеперутка16

...да носите тројке, шта бисте радили?

Click Here