|      
Želiš da odustaneš od takmičenja?
Pre nego što potvrdiš svoju odluku, upoznaj se sa detaljima.
Ukoliko potvrdiš odustajanje, na tvoj računar ćemo automatski ubaciti cookie, koji će nam omogućiti da te tokom takmičenja (26.04 -30.04.2021) prilikom dolaska na portal prepoznamo i omogućimo ti neometano korišćenje portala, bez prikazivanja ikona Ringerajinog sponzora, odnosno kontrole uz desni rub ekrana.

Istovremeno, oduzećemo ti sve prikupljene bodove, čime se na žalost gubi pravo za osvajanje nagrade.

Da li još uvek želiš da odustaneš od takmičenja?
Ringeraja.rs koristi "kolačiće" u cilju pružanja boljeg korisničkog iskustva, praćenja posećenosti i prikaza oglasa. Postavke prihvatanja kolačića podesite u vašem internet pretraživaču.
Nastavkom korišćenja smatra se da se slažete sa korišćenjem kolačića u navedene svrhe. Za nastavak kliknite "U redu".   Saznajte više.

Spontani pobačaj: Ne morate čekati 3 meseca da ponovo zatrudnite

Uredništvo portala Ringeraja.rs, 16.3.2024
Najnovija istraživanja otkrivaju da nije potrebno odlagati ponovno začeće tri meseca nakon pobačaja. Zatrudneti u okviru ta tri meseca navodno podrazumeva i uspešniji porođaj.

image
Nakon pobačaja možete odmah planirati novu trudnoću. Foto: Freepik.com
/11


Nakon pobačaja, ginekolozi obično savetuju da sačekate najmanje tri meseca pre nego što ponovo pokušate da zatrudnite. Međutim, prema najnovijoj studiji američkog Nacionalnog instituta za zdravlje, objavljenoj u časopisu Obstetrics & Gynecology (akušerstvo i ginekologija), nakon pobačaja u ranoj trudnoći (pre 20. nedelje), začeće u ova tri meseca zapravo povećava šanse za uspešnu trudnoću.

Nakon pobačaja, ginekolozi obično savetuju da sačekate najmanje tri meseca pre nego što ponovo pokušate da zatrudnite. Prema najnovijoj studiji američkog Nacionalnog instituta za zdravlje, objavljenoj u časopisu Obstetrics & Gynecology (akušerstvo i ginekologija), međutim, nakon pobačaja u ranoj trudnoći (pre 20 nedelja), začeće u ova tri meseca zapravo povećava šanse za uspešnu trudnoću.

 

"Prema dobijenim rezultatima, žene koje pokušaju da zatrudne u periodu od tri meseca nakon pobačaja mogu brže da zatrudne, posebno brže od žena koje odlažu novu trudnoću za tri meseci ili više“, rekao je autor istraživanja, dr. Enrique Schisterman.

"Prema rezultatima istraživanja, žene koje pokušavaju da zatrudne u periodu od tri meseca nakon pobačaja mogu brže da zatrudne, naročito u odnosu na žene koje odlažu novu trudnoću za tri meseci ili više“, rekao je autor istraživanja, dr. Enrique Schisterman.

 

PROČITAJ JOŠ: Duboke rane gubitka trudnoće

 

Stručnjaci su sagledali i podatke iz studije o uticaju nižih doza aspirina, na uzorku od više od hiljadu žena koje su imale pobačaj. Oko tri četvrtine ovih žena pokušalo je da ponovo zatrudni u roku od tri meseca nakon pobačaja u ranoj trudnoći, a čak 69 odsto trudnoća je bilo uspešno. S druge strane, samo polovina žena koje su čekale na novu trudnoću više od tri i manje od šest meseci, uspešno je zatrudnela. Istovremeno, prva grupa žena imala je veće šanse za rođenje živog deteta (50%) u poređenju sa ženama koje su duže čekale da ponovo zatrudne (36%). Istraživanje je pokazalo i da nema većeg rizika od komplikacija trudnoće ako žena zatrudni ranije od tri meseca nakon pobačaja.

 

Iako stručnjaci tvrde da nema fizičkog razloga za odlaganje začeća nakon pobačaja, mnogi parovi su zapravo emocionalno nespremni da ponovo zatrudne nakon ovog iskušenja. Jedan od autora studije, dr. Karen Schliep, savetuje da parovi koji su spremni treba da pokušaju da ponovo zatrudne, ne čekajući da prođe period od tri meseca.


PROČITAJ JOŠ: Šta ne reći ženi koja je imala spontani pobačaj

 

Izvor: Miss7mama / Ringaraja.net 

Klikni “Like” i dodaj svoj komentar na članak:

Tumačenje ultrazvučnih nalaza u trudnoći
EDD, BPD, TCD, GS... pomažemo vam da razumete šta znače sve te skraćenice koje ginekolozi koriste za tumačenje razvoja v...
7
Dobijanje na težini po nedeljama trudnoće
Koliko je preporučljivo ugojiti se u trudnoći i zbog čega kilogrami tako naglo rastu?
6
Moja beba se nije rodila, ali ja sam bila ...
I dok ih sve tako malene gledam, onako zauzete u igranju i nevinosti, kroz glavu mi samo prolazi jedno: „I ja sam jednom...
4
Gubitak bebe - Kako se osećaju mame anđela?
Bol zbog gubitka bebe je ogromna, čak i kad se radi o gubitku bebe u prvim nedeljama trudnoće. Svaka žena se sa ovim gub...
4





PRAZNA MATERICA
Taj život je bio tamo, rođen iz tvoje večne duše. Tvoje telo. Tvoja krv. Živeli su.
Pobačaj: Ne morate čekati 3 meseca da pono...
Najnovija istraživanja otkrivaju da nije potrebno odlagati ponovno začeće tri meseca nakon pobačaja. Zatrudneti u okviru...



Anketa

Нос.
пеперутка16

Како чистите нос мале деце?

Click Here