|      
Želiš da odustaneš od takmičenja?
Pre nego što potvrdiš svoju odluku, upoznaj se sa detaljima.
Ukoliko potvrdiš odustajanje, na tvoj računar ćemo automatski ubaciti cookie, koji će nam omogućiti da te tokom takmičenja (26.04 -30.04.2021) prilikom dolaska na portal prepoznamo i omogućimo ti neometano korišćenje portala, bez prikazivanja ikona Ringerajinog sponzora, odnosno kontrole uz desni rub ekrana.

Istovremeno, oduzećemo ti sve prikupljene bodove, čime se na žalost gubi pravo za osvajanje nagrade.

Da li još uvek želiš da odustaneš od takmičenja?
Ringeraja.rs koristi "kolačiće" u cilju pružanja boljeg korisničkog iskustva, praćenja posećenosti i prikaza oglasa. Postavke prihvatanja kolačića podesite u vašem internet pretraživaču.
Nastavkom korišćenja smatra se da se slažete sa korišćenjem kolačića u navedene svrhe. Za nastavak kliknite "U redu".   Saznajte više.

Priprema za dojenje i razlozi odustajanja

dr. Diana Puževski, 31.7.2015
Edukacija oba roditelja pre i nakon rođenja deteta veoma je važan element uspešnog dojenja. Najčešće se sprovodi kroz trudničke kurseve, uključenjem u grupe za podršku dojenja, savetovanje sa prijateljima i drugim roditeljima.
Ključne reči:

image
/11


Edukacija oba roditelja pre i nakon rođenja deteta veoma je važan element uspešnog dojenja.

Najčešće se sprovodi kroz trudničke kurseve, uključenjem u grupe za podršku dojenja, savetovanje sa prijateljima i drugim roditeljima. Važan je pozitivni uticaj celokupnog društva, pomoć, savet i podrška u porodilištu, ali i nakon dolaska kući putem patronažne službe kao i posebno osposobljenih laika.

Podrška i podsticanje dojenja od strane oca može puno pomoći posebno kod pojave poteškoća u fazi adaptacije.


Dojenje je veština koja se uči, ona nije uvek jednostavna  i premda  je urođena nekoj novorođenčadi i majkama treba više nedelja da je savladaju. Važno je da u kritičnim trenucima kada umor i nagomilane emocije vode glavnu reč ne donosite odluku o prestanku dojenja.


Sa dojenjem se prestaje zbog nedovoljno informacija i neznanja, umora, stresa, izostanka podrške porodice i zbog poteškoća u samom procesu dojenja.

 

 


ZBOG ČEGA MAJKE NAJČEŠĆE ODUSTAJU OD DOJENJA:

 

1. Subjektivni osećaj nedostatka mleka: prvih dana po porođaju nabrekle i prepune dojke u kojima kasni refleks otpuštanja mleka pa dete sisa nekoliko minuta pre nego se pojavi mleko. Pomoć: kružna masaža dojke, tople obloge pre podoja, oksitocinski sprej, nakon treće nedelje sa pojavom zrelog mleka dojka postaje mekša.

VAŽNO: punoća dojke nije pokazatelj količine mleka u njoj.  Pomoć: dojite češće  danju i noću, dojenje funkcioniše po principu ponude i potražnje.


2. Mala količina izdojenog mleka: manja od objektivne detetove potrebe prema dobi i težini; majka nikada ne izdoji toliko mleka koliko može povući odojče, najčešća greška leži u pogrešnom položaju deteta na  dojci ili pogrešnoj tehnici dojenja


3. Plač deteta nakon podoja: uzroka ima više, najčešće previše posisanog vazduha; pomoć: pravilna tehnika dojenja i podrigivanja odojčeta


4. Učestalo buđenje noću: u prvim mesecima života hranjenje noću doprinosi detetovom boljem rastu i razvoju. Novorođenče ogladni već nakon 2-3 sata, ne izbegavajte noćne podoje. Mlado odojče koje predugo spava noću može to činiti i zbog gladi.


5. Dete odbija dojku i nemirno je na njoj: uzrok može biti od strane deteta u vidu otežane prohodnosti nosa, davanje mleka na bočicu naizmenično sa dojenjem može izazvati zbrku  tkz. konfuziju bradavice, možda ste svojom ishranom uticali na aromu mleka što može imati za posledicu nemir na dojci.


6. Dete sisa često i sisanje dugo traje: nije znak da majka nema mleka, važno je da aktivno sisa, dužina sisanja u početku je i po pola sata na jednoj dojci, kasnije sve kraće. U početku ponudite obe dojke,

 


I na kraju ali ne manje važno:

 

1. U pripremi za dojenje saznajte što više o uslovima dojenja u porodilištu u kojem ćete se poroditi, ima li organizovani stalni boravak sa detetom ili ćete biti povremeno odvojeni  ….


2. Ne donosite zaključke o uspešnosti dojenja nakon prvih nekoliko podoja jer oboje prolazite fazu upoznavanja, adaptacije, a u periodu ste  oporavka nakon porođaja.


3. Organizujte porodicu da vam u početku pomogne oko svakodnevnih poslova kako bi ste više vremena mogli posvetiti dojenju, ali i neophodnom odmoru.


4. Uvek pri ruci imajte telefonski broj patronaže, udruženja za podršku dojenja, prijateljice sa dobrim iskustvom dojenja, a koji će vam biti od pomoći u trenucima krize, emocionalne i telesne iscrpljenosti.



dr. Diana Puževski

 


Za više informacija i korisnih saveta o dojenju posetite www.bebe-nestle.rs


 


 

Klikni “Like” i dodaj svoj komentar na članak:

Kako beba kaže VOLIM TE?
Beba voli da posmatra lica, ali joj je mamino najdraže, pa joj stalno upućuje nežne poglede. Takođe, svaki put kada beba...
12
Zašto su decembarske bebe toliko posebne?
Ako vam je decembar posebno radostan mesec, jer je vaše dete rođeno u ovo doba godine, onda bi trebalo da znate i da je ...
6
Zdrava ishrana najmlađih tokom zimskog per...
Tokom hladnih zimskih meseci, redovan unos voća i povrća ključan je za jačanje imunološkog sistema dece, pomažući im da ...
6
Emotivan VIDEO: Novorođenče prvi put u nar...
Kako se oseća novorođenče kada je prvi put u naručju svoje majke? Na snimku pogledajte odgovor novorođene devojčice kada...
4





VIDEO: Kada ti mama koja doji bebu upropas...
Da li su mame koje doje eksponat? Za neke jesu. Da li je dojenje u javnosti zaista neukusno? Za neke jeste. I ova pesma ...
Kako uspešno započeti dojenje?
Beba koja prirodno i lako uživa u majčinom zagrljaju dok sisa, idealna je slika kada se spomene dojenje. Ali za mnoge ma...



image
MamaNecaVo
CortinaT krema je postala obavezan deo naše kućne apoteke!
Porodično smo atopičari i mesečno potrošimo jednu, a mažemo je svuda. Sin mi ima oset_ljivu kožu i generalno je sklon pojavi ekcema čim imunitet ode ka dole ili ako ne namažemo lice cak i kada vetric pirka. Ja imam užasne ekceme često po rukama od pranja sudova, pa izlazak napolje i tako u krug. Stoga slobodno mogu reći da ko god ima sličan problem ili AD da uzme CortinaT kremu, neće se pokajati. U moru krema slične namene, jedino nam se ova pokazala delotvorno i jedino ona održi duže vreme stanje remisije. Miris je sasvim ok, možda malo jači za moj ukus, ali ima efekta i samo to je na kraju bitno. Takođe, krema nije ni gusta a ni retka pa nema problema sa mazanjem. Moj sin se privikao sam na mazanje kože lica konkretno, pa smo tu da nazovem svakodnevnu "terapiju" i nešto bez čega se ne može, pretvorili u zabavu.  Više >>
image
Click Here