|      
Želiš da odustaneš od takmičenja?
Pre nego što potvrdiš svoju odluku, upoznaj se sa detaljima.
Ukoliko potvrdiš odustajanje, na tvoj računar ćemo automatski ubaciti cookie, koji će nam omogućiti da te tokom takmičenja (26.04 -30.04.2021) prilikom dolaska na portal prepoznamo i omogućimo ti neometano korišćenje portala, bez prikazivanja ikona Ringerajinog sponzora, odnosno kontrole uz desni rub ekrana.

Istovremeno, oduzećemo ti sve prikupljene bodove, čime se na žalost gubi pravo za osvajanje nagrade.

Da li još uvek želiš da odustaneš od takmičenja?
Ringeraja.rs koristi "kolačiće" u cilju pružanja boljeg korisničkog iskustva, praćenja posećenosti i prikaza oglasa. Postavke prihvatanja kolačića podesite u vašem internet pretraživaču.
Nastavkom korišćenja smatra se da se slažete sa korišćenjem kolačića u navedene svrhe. Za nastavak kliknite "U redu".   Saznajte više.

Roditeljska griža savesti i zašto je zaboraviti

Uredništvo portala Ringeraja.rs, 7.10.2020
Vaša deca ne trebaju savršenu mamu. Često im mama uopšte i ne treba!

image
Svaka mama uvek čini ono najbolje što zna i može.
/11


Mnogi roditelji bi promenili nešto u vaspitavanju i brizi prema svojoj deci, ali situacije u kojima žive, specifične okolnosti, nedostatak vremena i energije često su razlozi zašto i dalje ne menjaju neke navike. Navike za koje misle da su loše. Navike kojih se ne mogu otarasiti. Navike zbog kojih svakodnevno žale, a zapravo - ne bi trebali. Tvrdi to mama koja je odgajila četiri sina, a najstariji se upravo sprema na fakultet.




"U naših 18 godina zajedničkog života svašta se promenilo. Od toga da sam sa svakom novom bebom bila opuštenija, manje pazila, manje se opterećivala, prolazili smo svakakve faze, svaki je od njih toliko različit, voleli smo se, svađali smo se, popuštala sam kada nisam trebala jer nisam imala energije da stanem i budem karakter. Imali smo faze u kojima sam mislila da ćemo se zauvek prestati voleti. Koliko sam samo dana provela na ratnoj nozi s mojim tinejdžerima. Koliko sam samo suza isplakala zbog grešaka koje sam činila, a danas, kada se osvrnem iza sebe, shvatam koliko sam živaca i energije trošila ni za šta. Zato što sam žalila zbog nekih postupaka, zato što sam se grizla pitanjima "što ako pravim nenadoknadivu štetu?", sve dok mi moja draga prijateljica nije rekla: „Svaka mama uvek čini ono najbolje što zna i može. A kada shvati da greši, to znači da sada zna malo bolje, pa čini to malo bolje, sve dok opet ne shvati da može još bolje!“


 

To je rečenica koju svaka mama mora znati, jer znate šta, kada se sada okrenem, vidim da sam ipak napravila vraški posao i da svoje klince mogu slobodno pustiti u svet jer nisu ni neuki ni oštećeni. I zato mame, prestanite brinuti. Sigurna sam da svoju decu odgajate najbolje što znate, a ako žalite za nekim svojim "lošim" navikama - prestanite žaliti iste sekunde. Jer ništa od toga neće uticati na dobrobit vašega deteta.

Od mnogih navika za kojima sam žalila, ovo je mojih top pet. Top pet loših navika, odnosno, top pet gluposti oko kojih se mnoge mame grizu u sebi. Bez potrebe.



1. Jer im nisam davala najbolju hranu

Niti sam ih dojila onoliko dugo koliko sam mogla, niti sam im uvek birala kvalitetne namirnice. Kupovala sam kupovnu dečju hranu, prskano povrće, vodila ih na pizze i hamburgere, pili su gazirane sokove - sve ponekad, nekad više nekad manje, a da ih vidite sada! Baš nikakve naznake sve te štete koju sam im činila.



2. Jer sam im davala da sede pred ekranima

Grizla sam se, a često nisam činila baš ništa da ih maknem od crtaća i igrica. Tehnologija mi je često bila jedina vaspitna mera, teta čuvalica i teta zabavljačica jer uz četvoro dece i sve njihove potrebe mama često odahne kada deca ne miču pogled sa ekrana i ne traže ništa. Zahvalna sam svim tim trenucima, a jesu li uticali na njih sada kada su malo stasali? Nimalo.


 


3. Jer im nisam čitala priče pre spavanja.

Ja sam bibliotekar, tek toliko da se zna. Na poslu sam okružena knjigama, apsolutno znam koje su dobrobiti čitanja priča maloj deci, ali imati četv
ro dece različitih uzrasta, različitog nivoa razumevanja i različitih afiniteta - to su nepomirljive razlike zbog kojih je čitanje priča u našoj porodici bilo nemoguća misija. I šta sam dobila? Decu koja imaju maštu, znaju čitati, pisati, pričati i smišljati svoje priče.




4. Jer nisam bila prisutna u svim njihovim važnim trenucima

Čak i kada nisam videla tugu na njihovim licima, ja sam je izmislila - jer ni taj put nisam stigla na njihovu školsku predstavu, utakmicu ili završnu svečanost u vrtiću.


Osećaju li se oni zbog toga zakinuto? Ni najmanje. Pa znaju koliko ih volim i da jednostavno ne može svako od njih biti centar sveta.



5. Jer sam previše radila - kod kuće i van kuće

Vreme koje sam provodila u poslu bile je vreme koje sam krala od svoje dece. Tako sam razmišljala pre, a sada znam - raditi sam morala, a dok mene nije bilo, oni su jednostavno živeli bez mene. Svaki na svom mestu, svaki nahranjen, obučen, srećan i naspavan.




Nadam se da će vam moje reči doneti neku vrstu utehe, otvoriti vam oči da niste loša mama ako nekada ne stignete biti savršena. Jer savršene ste baš takve kakve jeste - čak i ako vam dete ispadne iz naručja, ako ga ponekad pustite da plače, ako im gurnete telefon u ruke samo da malo predahnete, ako ih nekad ignorišete, namerno zanemarite, odvedete baki ili se radujete praznicima jer ih barem nakratko nećete videti pošto će biti okupirani familijom.

Vaša deca ne trebaju savršenu mamu. Često im mama uopšte i ne treba!


4BoysMother- Melissa Fenton

Klikni “Like” i dodaj svoj komentar na članak:

Kada mi noge pokleknu, ne stidi me se...
Donosimo vam pismo majke njenoj ćerki, koje svaki put izaziva iste emocije kod svih koji ga pročitaju.
5
Uskršnja čestitka sa skrivenom porukom
Ljubav iznenađuje zar ne? Budite kreativni tokom uskršnjih praznika i zadivite svoje najbliže tako što ćete napraviti pr...
5
O babama, jednoj davno izumrloj vrsti…
Da to je baba koja je živela za decu, život o kojem mi maštamo i slasti života koje priželjkujemo njoj nisu padale na ...
4
HOTEL "FONTANA" - na raskrsnici lj...
Dođite i doživite nezaboravne trenutke i kreirajte najlepše porodične uspomene koje će vas uvek podsećati na ljubav, sre...
4





Izvini što sam galamila na tebe
Izvini što sam galamila na tebe iz svih onih razloga kojih se više ni sjetiti ne mogu, a ti ih se sigurno sjećaš, jer ka...
Da li je našim roditeljima bilo lakše nego...
Prema nedavnom istraživanju, roditeljstvo 1980-ih i 1990-ih godina bilo je puno lakše za naše roditelje nego što je to z...



Anketa

Трудноћа.
пеперутка16

Који део трудноће вам се највише допао или Најлакши?

Click Here