|      
Želiš da odustaneš od takmičenja?
Pre nego što potvrdiš svoju odluku, upoznaj se sa detaljima.
Ukoliko potvrdiš odustajanje, na tvoj računar ćemo automatski ubaciti cookie, koji će nam omogućiti da te tokom takmičenja (26.04 -30.04.2021) prilikom dolaska na portal prepoznamo i omogućimo ti neometano korišćenje portala, bez prikazivanja ikona Ringerajinog sponzora, odnosno kontrole uz desni rub ekrana.

Istovremeno, oduzećemo ti sve prikupljene bodove, čime se na žalost gubi pravo za osvajanje nagrade.

Da li još uvek želiš da odustaneš od takmičenja?
Ringeraja.rs koristi "kolačiće" u cilju pružanja boljeg korisničkog iskustva, praćenja posećenosti i prikaza oglasa. Postavke prihvatanja kolačića podesite u vašem internet pretraživaču.
Nastavkom korišćenja smatra se da se slažete sa korišćenjem kolačića u navedene svrhe. Za nastavak kliknite "U redu".   Saznajte više.

Sad se jača imunitet dece

Uredništvo portala Ringeraja.rs, 17.9.2013
Dolaze hladniji dani, a s njima i sezona kašljanja, kijanja, crvenih i slinavih nosića. Respiratorne infekcije najviše pogađaju decu, i to onu predškolskog uzrasta, a jedna studija američkih pedijatara pokazuje da se deca od respiratornih infekcija razboljevaju od šest do osam puta godišnje – dakle, skoro svakog meseca u sezoni infekcija, koja traje od septembra do aprila.

image
/11


Dr Nevenka Raketić, specijalista pedijatrije i imunologije u Ordinaciji za pedijatriju „Dr Raketić“, kaže da postoji više razloga koji to objašnjavaju.
– Respiratorne infekcije kod dece najčešće uzrokuju rinovirusi, kojih ima preko 100 sojeva, tako da nakon infekcije ostaje imunitet samo na određeni soj virusa. Takođe, u hladnijem periodu godine deca mnogo vremena provode u zatvorenim prostorijama, gde se lakše prenose bakterije i virusi. Na kraju, imunosistem dece predškolskog uzrasta još je u fazi razvoja. Tek u dvanaestoj godini on dostiže kapacitet kao kod odraslih – kaže doktorka.

 

DESET SATI SNA
Prema njenim rečima, postoji nekoliko stvari koje roditelji mogu da urade kako bi ojačali imunitet deteta. Pre svega, treba da povedu računa o tome da deca dovoljno spavaju i budu fizički aktivna.
– San je deci važan za odmor od dnevnih aktivnosti i rast. U toku spavanja stvara se hormon rasta, ali i različite komponente imunosistema. Za predškolsku decu optimalno je da spavaju deset, a za stariju decu od sedam do osam sati dnevno – ukazuje dr Raketić.
Kada je reč o fizičkoj aktivnosti, za najmlađe je minimum pola sata igranja, trčanja, vožnje bicikla, nekog sporta ili plesa dnevno.

 


OSAM ČAŠA VODE NA DAN
Deci, savetuje doktorka, treba dovoljno tečnosti, i to pre svega vode, zatim mleka, jogurta i prirodnih sokova, dok gazirane napitke, koji sadrže šećer i veštačke zaslađivače, treba da izbegavaju. Mleko i jogurt su bogati kalcijumom, važnim za rast kostiju.
Takođe, enzimi u jogurtu vraćaju ravnotežu digestivnom sistemu, a posebno je dobar jogurt s dodatkom probiotika. Preporučuje se oko osam čaša napitaka dnevno, a u toku bolesti dvostruko više.

 


VOĆA ŠTO VIŠE
Sveže voće i povrće najbolji su izvori vitamina i antioksidanata.
– Za određene vrste voća i povrća dokazano je da podstiču funkciju imunosistema – kaže dr Raketić, i navodi da takvu funkciju imaju jagode, crveni grejpfrut, borovnica, kajsija, banana, a od povrća paradajz, brokoli, spanać, šargarepa, tikva, crni i beli luk.
Ograničite im slatkiše jer šećeri deluju imunosupresivno, smanjujući broj leukocita i stvaranje antitela. Izbegavajte da im dajete i brzu hranu, a pojačajte im unos tzv. dobrih masnoća u vidu maslinovog ulja ili morske ribe.

 

 

Da li su suplementi dobri za najmlađe?


DA

Suplemente je najbolje uzimati u toku ili nakon bolesti. Izaberite preparate koji sadrže dobro izbalansiran odnos više vitamina i minerala. U tim preparatima treba da budu tri velika vitamina, C, E i A, koji, osim imunostimulatornog, imaju i antioksidativno dejstvo. Od minerala je najvažniji cink, koji podstiče stvaranje limfocita. Veoma često se u suplementima nalaze i dobre bakterije u vidu probiotika, koji postiču odbrambenu funkciju digestivnog sitema.


NE
Sa primenom suplemenata treba biti oprezan. Posebno obazrivi budite s malom decom, koja te materije ne mogu lako da prerade i izluče jer im digestivni sistem nije dovoljno razvijen.

 

 

Izvor: zena.blic.rs

Klikni “Like” i dodaj svoj komentar na članak:

HOROSKOP: Kako se slaže tvoj, sa znakom tv...
Može li kompatibilnost znakova zodijaka odrediti odnos majke i deteta? Kažu da su ovo kombinacije koje se najbolje slažu...
8
Pepeljuga ( srpska narodna bajka)
Bajke i pripovetke za decu na Ringeraja.rs
7
Porodične igre za duge zimske dane
Ne dozvolite da deca sve vreme koriste za gledanje televizije i igranje na kompjuteru, već im pomozite da se zabave i ne...
6
IMA LI VAŠE DETE RAVNA STOPALA?
Problemi ravnih stopala mogu biti izuzetno neprijatni, zbog njih mogu nastati bolovi u nogama i leđima, kao i smetnje pr...
6





Koji obrok mališani smažu BRZO, BRŽE ILI Z...
Nutrino Junior kaša u zip pakovanju je savršen izbor za doručak, užinu ali i laganu večeru jer ne samo da zadovoljava de...
Razbili ste živin toplomer!!!
Nije neobično da se dete poigra toplomerom, koji lako puca kada padne na tvrdu podlogu. Tu obično nastane panika ako se ...



Anketa

Трудноћа.
пеперутка16

Који део трудноће вам се највише допао или Најлакши?

Click Here