|      
Želiš da odustaneš od takmičenja?
Pre nego što potvrdiš svoju odluku, upoznaj se sa detaljima.
Ukoliko potvrdiš odustajanje, na tvoj računar ćemo automatski ubaciti cookie, koji će nam omogućiti da te tokom takmičenja (26.04 -30.04.2021) prilikom dolaska na portal prepoznamo i omogućimo ti neometano korišćenje portala, bez prikazivanja ikona Ringerajinog sponzora, odnosno kontrole uz desni rub ekrana.

Istovremeno, oduzećemo ti sve prikupljene bodove, čime se na žalost gubi pravo za osvajanje nagrade.

Da li još uvek želiš da odustaneš od takmičenja?
Ringeraja.rs koristi "kolačiće" u cilju pružanja boljeg korisničkog iskustva, praćenja posećenosti i prikaza oglasa. Postavke prihvatanja kolačića podesite u vašem internet pretraživaču.
Nastavkom korišćenja smatra se da se slažete sa korišćenjem kolačića u navedene svrhe. Za nastavak kliknite "U redu".   Saznajte više.

SAVETI UROLOGA: KAKO SE BRZO REŠITI URINARNE INFEKCIJE?

Uredništvo portala Ringeraja.rs, 24.9.2021
Kako se otkriva urinarna infekcija, da li postoji veza između COVID 19 infekcije i urinarne infekcije, i koliko uspeha imaju biljni preparati u tretmanu urinarnih infekcija otkriva nam uvaženi stručnjak, specijalista urologije Dr Đorđe Aleksić.

image
dr Đorđe Aleksić, specijalista urologije
/11



Infekcije urinarnog trakta mogu zahvatiti mokraćni kanal (uretrirtis), mokraćnu bešiku (cistitis) ili bubreg(pijelonefritis). Urin kod zdravih ljudi je primarno sterilan (ne sadrži bakterije). Bakterije u urinarni trakt se unose prevashodno iz spoljašnje sredine i dovode do zapaljenja.

Najčešći uzročnici urinarnih infekcija su: Escherichia coliKlebsiella pneumoniaeProteus mirabilisEnterococcus faecalis i Staphylococcus saprophyticus.

Kliničkim ispitivanjema je dokazano da kod muškaraca sa COVID-19 infekcijom  starijih od 50 godina, značajno raste učestalost  tegoba u vezi sa mokrenjem, iako u urinokulturi nisu izolovane bakterije. Prva ispitivanja pokazuju da su urinarni putevi zbog prisustva ACE2 receptora moguće mesto vezivanja Korona virusa i da pacijenti sa COVID-19 infekcijom imaju značajno više problema sa mokrenjem  u odnosu na period pre pandemije. Ovi podaci nam sugerišu, da bi se pacijenti koji pate od nerazjašnjenih problema u vezi sa mokrenjem trebali testirati na COVID -19 infekciju. Sa druge strane, kod hospitalizovanih pacijenata sa dokazanom COVID-19 infekcijom, u urinu se često detektuje sam korona virus.

Tipični simptomi i znaci urinarne infekcije su: učestalo mokrenje, peckanje i bol pri mokrenju, kao i promena boje urina (zamućen ili sukrvičav urin). Ovi znaci mogu biti praćeni bolovima u donjem stomaku i krstima. Povišena temperatura je znak da se infekcija sa mokraćne bešike proširila i na gornje urinarne puteve ( ureter, bubreg).

Kada pacijenti primete neke od navedenih  simptoma i znakova, prvo treba da daju urin na analizu. Nije od presudnog značaja da to bude prvi jutarnji urin, posebno ako su simptomi infekcije izraženi. Nakon datog uzorka urina, pacijenti sa blažom kliničkom slikom mogu odmah primeniti neki od biljnih preparata namenjenih tretmanu urinarnih infekcija, kao što je Naturoplex®, čak i bez prethodne konsultacije sa lekarom. Primena biljnih preparata uz povećan unos tečnosti može značajno ublažiti tegobe, a često mogu biti dovoljni kod ove bolesti. Odluka o definitivnom tretmanu se svakako donosi nakon posete lekaru i uvida  u pristigle rezultate urina i urinokulture. U nejasnim situacijama, kao i kod pacijenata sa težom kliničkom slikom, neophodno je da se pacijent odmah obrati lekaru.


 

Analiza urina je laboratorijska analiza koja može biti gotova za 30 -ak minuta, a često pruža presudne informacije da li je nastupila upala mokraćnih puteva.


Lekari znaju da rezultati urina - povećan broj bakterija više od 100.000, povećan broj leukocita, uz pozitivne nitrite i leukocitnu esterazu je siguran znak da se radi o urinarnoj infekciji. U tim slučajevima se može pristupiti tretiranju i bez čekanja rezultata urinokulture. Na rezultat urinokulture se čeka 48h do 72h od davanja  urina. Dok čekamo nalaz urinokulture, od koristi može biti biljni preparat kao što je Naturoplex, jer zahvaljujući svojim sastojcima može sprečiti dalje razbuktavanje infekcije. Dakle, analiza urina nam određuje da li se u datom slučaju radi o urinarnoj infekciji, a urinokultura nam pomaže da odaberemo pravi antibiotik.


Kada govorimo o tretmanu urinarnih infekcija,  treba naglasiti da on ima dva cilja: prvi je da se eliminiše uzročnik  infekcije, a drugi da se ublaže tegobe pacijenta.


Efikasan način da eliminišete uzročnike infekcije je davanje odgovarajućeg antibiotika. Upotreba antibiotika sa sobom nosi i niz neželjenih efekata, poput poremećaja normalne crevne i vaginalne flore kod žena, štetnog dejstva na želudac, jetru i ostale organe. Kada se uzročnik efikasno eliminiše antibiotikom, mogu ostati  posledice njegovog neželjenog dejstva. Primena biljnih preparata, u slučajevima blaže urinarne infekcije pomažu da Vas brzo oslobode Ešerihije i drugih uzročnika infekcije i da umire simptome već na početku primene

Naturoplex® je biljni preparat, klinički dokazana pomoć kod urinarnih infekcija. Ova jedinstvena biljna formulacija onemogućava razmnožavanje i vezivanje bakterija za sluzokožu urinarnog sistema. Povećanim lučenjem urina i ispiranjem mokraćnih kanala aktivni sastojci iz Naturoplexa® odstranjuju Ešerihiju sa sluzokože i pomažu da se tegobe ublaže već na početku primene.



Promo objava

Klikni “Like” i dodaj svoj komentar na članak:

Nadutost – prolazna pojava ili ozbiljan pr...
Da li ste ikada osetili neprijatnu nadutost ili imali problema sa viškom gasova u stomaku?
8
Kolagen: Mamino tajno oružje!
Kolagen je najzastupljeniji protein koji se nalazi u našim kostima, mišićima, tetivama, ligamentima, koži i hrskavici. M...
7
Obradujte ukućane domaćinskim ručkom „na k...
Svi se tokom nedelje umorimo od brzih ili suvih obroka na poslu. Zato vam predlažemo tri recepta za čorbaste gastronomsk...
3
Muž i žena tvrde da jedu samo 3 puta nedeljno
Srećni par je na ovom načinu ishrane još od 2008. godine.
3





Kolagen: Mamino tajno oružje!
Kolagen je najzastupljeniji protein koji se nalazi u našim kostima, mišićima, tetivama, ligamentima, koži i hrskavici. M...
Još jedan razlog da uživate u pivu
Muškarcima koji žele da postanu očevi uglavnom se savetuje da izbegavaju alkohol. Ipak, studija pokazuje da bi poneka ča...



Anketa

Да сазнате...
пеперутка16

...да носите тројке, шта бисте радили?

Click Here