|      
Želiš da odustaneš od takmičenja?
Pre nego što potvrdiš svoju odluku, upoznaj se sa detaljima.
Ukoliko potvrdiš odustajanje, na tvoj računar ćemo automatski ubaciti cookie, koji će nam omogućiti da te tokom takmičenja (26.04 -30.04.2021) prilikom dolaska na portal prepoznamo i omogućimo ti neometano korišćenje portala, bez prikazivanja ikona Ringerajinog sponzora, odnosno kontrole uz desni rub ekrana.

Istovremeno, oduzećemo ti sve prikupljene bodove, čime se na žalost gubi pravo za osvajanje nagrade.

Da li još uvek želiš da odustaneš od takmičenja?
Ringeraja.rs koristi "kolačiće" u cilju pružanja boljeg korisničkog iskustva, praćenja posećenosti i prikaza oglasa. Postavke prihvatanja kolačića podesite u vašem internet pretraživaču.
Nastavkom korišćenja smatra se da se slažete sa korišćenjem kolačića u navedene svrhe. Za nastavak kliknite "U redu".   Saznajte više.

Šta je potrebno za bolji imunitet

Uredništvo portala Ringeraja.rs, 18.9.2013
Na imunitet, to jest sposobnost našeg organizma da predupredi infekcije i izbori se s njima, utiče genetika, ali u velikoj meri i način života. Imunitet se mnogo lakše gubi nego što se stiče, pa zato na njegovom jačanju treba raditi cele godine kako bismo sa što manje zdravstvenih problema pregurali jesen i zimu, odnosno sezonu prehlada i gripa.

image
/11


Unošenjem dovoljno vitamina i minerala, redovnim šetnjama i izbegavanjem zadimljenih i zagušljivih prostorija ojačaćete imunitet i smanjićete opasnost od prehlada i gripa, kaže dr Nevenka Dimitrijević

 

Ipak, kako ističe dr Nevenka Dimitrijević, specijalista opšte medicine u DZ „Voždovac“, postoji mnogo toga što možemo da uradimo kako bismo ojačali organizam.


SUVO VOĆE I SMRZNUTO POVRĆE
– Najbolje bi bilo da se, a to nije ni teško ni skupo kao što svi misle, odreknemo tradicionalnog zimskog režima ishrane koji podrazumeva unos velikih količina masne i jake hrane. Na pijacama i u supermarketima ima dovoljno svežeg voća i povrća koje treba jesti što češće kako bismo zadovoljili potrebe organizma za vitaminima i mineralima. Svakodnevno bi trebalo da jedete jabuke, citrusno voće i sveže povrće, koje može da se zameni i zamrznutim. Suvo voće, poput suvih šljiva, smokava i grožđa, predstavlja riznicu neophodnih minerala – kaže doktorka i dodaje da zimi treba uzimati više manjih obroka kako bismo i na niskim temperaturama održali optimalan nivo energije.
Već godinama unazad kod nas se u vreme hladnih dana drastično povećava potrošnja vitaminskih preparata, što, ukazuje dr Dimitrijević, nije uvek dobro.
– Vitamini iz voća i povrća bolji su od veštačkih jer s njima ne možete da se predozirate, što za suplemente ne bih mogla da tvrdim. Ako već uzimate vitaminske dodatke, posavetujte se sa svojim lekarom.


 

ŠTO DALJE OD TA PEĆI
Osim teške hrane, veliki izazov za zdravlje u ovom periodu predstavlja i činjenica da se zbog hladnoće malo krećemo i da mnogo vremena provodimo u zatvorenim, uglavnom pretoplim prostorijama.
– Iako nam toplota prija, temperatura u stanu ne bi trebalo da prelazi 20 stepeni. Suv vazduh i sedenje pored izvora toplote izazivaju oticanje sluzokože disajnih puteva, te ona postaje prijemčivija za alergene, bakterije i viruse. Isušena sluzokoža gubi elastičnost i na njoj se mikroorganizmi brže razvijaju. Smanjena vlažnost vazduha kod zdravih osoba izaziva nadražajni kašalj i promuklost, a kod astmatičara i pacijenata s hroničnim bronhitisom napade gušenja – objašnjava doktorka i napominje da stanove zimi treba redovno provetravati kako bi se izbacila isparenja od kuvanja i duvanski dim.

 


ŠETAJTE I PO SNEGU
Bez obzira na niske spoljne temperature, zimi treba biti fizički aktivan i šetati barem pola sata dnevno jer se i tako jača imunološki sistem. To naročito važi za osobe koje pate od visokog pritiska, dijabetesa ili povišenih masnoća u krvi.
– Akutna bolest kod ovih pacijenata duže traje, vezuje ih za postelji i otežava lečenje hroničnih tegoba.

 

 

Izvor: zena.blic.rs

Klikni “Like” i dodaj svoj komentar na članak:

Kolagen: Mamino tajno oružje!
Kolagen je najzastupljeniji protein koji se nalazi u našim kostima, mišićima, tetivama, ligamentima, koži i hrskavici. M...
10
Nadutost – prolazna pojava ili ozbiljan pr...
Da li ste ikada osetili neprijatnu nadutost ili imali problema sa viškom gasova u stomaku?
8
Hrana koja blokira estrogen pomaže kod mrš...
Primetili ste da se gojite u području stomaka? Četrdesete su doba u kom većina ljudi počinje da se muči s viškom kilogra...
3
Muž i žena tvrde da jedu samo 3 puta nedeljno
Srećni par je na ovom načinu ishrane još od 2008. godine.
3





Lubenica
Prema istraživanju italijanskih naučnika aminokiselina citrulin koju sadrži lubenica poboljšava cirkulaciju i može ublaž...
NOVI NAČIN TESTIRANJA NEDOSTATKA GVOŽĐA U ...
Novi vid testiranja brzo i jednostavno utvrđivaće nedostatak gvožđa i bez korišćenja laboratorijskih aparata



image
flamingos
CortinaT krema će baš, da reši svaki problem naš.
Ekcem je prošlost kad se nanese,jer krema sa sobom sve odnese. Vetar kada duva, koža zna da se suši i puca, tad CortinaT krema na vrata pokuca,lepo se namaže, upije baš i rešen je problem naš. Nije fora, a nije ni laž,u CortinaT kremi leži prava draž. Ona svima prija i zato nam je najmilija. Možda mi pisanje stihova i nije jača strana, ali jedno sigurno znam-CortinaT krema je bez mana.  Više >>
image

Anketa

Да сазнате...
пеперутка16

...да носите тројке, шта бисте радили?

Click Here