|      
Želiš da odustaneš od takmičenja?
Pre nego što potvrdiš svoju odluku, upoznaj se sa detaljima.
Ukoliko potvrdiš odustajanje, na tvoj računar ćemo automatski ubaciti cookie, koji će nam omogućiti da te tokom takmičenja (26.04 -30.04.2021) prilikom dolaska na portal prepoznamo i omogućimo ti neometano korišćenje portala, bez prikazivanja ikona Ringerajinog sponzora, odnosno kontrole uz desni rub ekrana.

Istovremeno, oduzećemo ti sve prikupljene bodove, čime se na žalost gubi pravo za osvajanje nagrade.

Da li još uvek želiš da odustaneš od takmičenja?
Ringeraja.rs koristi "kolačiće" u cilju pružanja boljeg korisničkog iskustva, praćenja posećenosti i prikaza oglasa. Postavke prihvatanja kolačića podesite u vašem internet pretraživaču.
Nastavkom korišćenja smatra se da se slažete sa korišćenjem kolačića u navedene svrhe. Za nastavak kliknite "U redu".   Saznajte više.

Šta kad pubertet počne prerano?

Uredništvo portala Ringeraja.rs, 13.5.2021
Prerani pubertet je pojava znakova puberteta ranije nego što je uobičajeno.

image
Pri svakoj sumnji na prerani pubertet javite se nadležnom doktoru deteta, pedijatru, školskom doktoru ili porodičnom doktoru. Foto: Freepik.com
/11


Pojava sekundarnih polnih obeležja pre osme godine kod devojčica ili pre devete godine kod dečaka upućuje na prerani pubertet. U većini slučajeva radi se o zdravoj deci kod kojih iz nepoznatog razloga dolazi do prerane pojave pubertetskog razvoja.


Rani početak puberteta može dovesti do niže konačne visine deteta, ali i emocionalnih poremećaja kod neke dece. Pubertet obuhvata veliki broj fizioloških promena koje se događaju uglavnom prema pravilnom redosledu kao posledica intenzivnih hormonskih promena.


Devojčice i dečaci u pubertet ne ulaze istovremeno. Prvi znakovi puberteta kod devojčica javljaju se između devete i jedanaeste godine, a u dečaka u proseku dve godine kasnije, između desete i dvanaeste godine života. Međutim, period početka puberteta vrlo je varijabilan isto kao i trajanje puberteta. Glavne promene u pubertetu su ubrzanje telesnog rasta i razvoja, sazrevanje polnih žlezda i pojava sekundarnih polnih obeležja.


Oblici preranog puberteta

Razlikujemo dva oblika preranog puberteta. Onaj češći je centralni ili pravi prerani pubertet, a nastaje zbog povećanog otpuštanja gonadotropina iz hipofize (endokrina žlezda u mozgu) koji podstiču rast polnih žlezda (jajnika u devojčica i testisa u dečaka). Jednostavnije rečeno, pravi prerani pubertet u potpunosti imitira fiziološki pubertet.

 

PROČITAJ JOŠ: Šta devojčice moraju da znaju o pubertetu


Češći je kod devojčica nego kod dečaka i najčešće nastaje iz nepoznatih razloga. Puno ređe se radi o perifernom ili lažnom preranom pubertetu. Radi poremećaja polnih žlezda ili nadbubrežnih žlezda pojačano se luče polni hormoni. U ovom slučaju takođe se javljaju sekundarna polna obeležja, ali ne dolazi do rasta polnih žlezda.

Ponekad se pojedini znakovi puberteta mogu javiti izolovano, kao što su prerani razvoj grudi ili prerana stidna dlakavost, bez drugih znakova puberteta. Pojava bilo kojeg od znakova puberteta kod devojčica pre osme godine života može upućivati na prerani pubertet. U devojčica se mogu javiti rast grudi, stidna i/ili pazušna dlakavost, ali i menstruacija. U dečaka pojava pubertetskih promena pre devete godine života, kao što su rast testisa i penisa, pojava stidne dlakavosti, mišićavost, promena glasa (duboki glas) mogu značiti prerani pubertet. Nagli rast, promena ponašanja, pojačano znojenje karakteristični su i za devojčice i za dečake.


Kako pomoći detetu?

Pri svakoj sumnji na prerani pubertet javite se nadležnom doktoru deteta, pedijatru, školskom doktoru ili porodičnom doktoru. Ako se ispostavi da je sumnja osnovana, potreban je pregled pedijatra endokrinologa koji će odlučiti o daljoj obradi i postaviti definitivnu dijagnozu. Redovno praćenje rasta i razvoja deteta od izuzetne je važnosti kako bi se na vreme uočila odstupanja.

Rast i razvoj prati se od rođenja pa sve do završetka rasta. Prva merenja vrše se već u porodilištu, zatim tu dužnost preuzima pedijatar, a u školskom periodu do završetka rasta dete prati školski doktor.

Redovnim sistematskim pregledima kao i ciljanim skriningom u školskom periodu školski doktor prati rast i razvoj, ali i pojavu prvih sekundarnih polnih obeležja i napredovanje pubertetskih promena.

 

PROČITAJ JOŠ: Mama, ja iako sam veliki i dalje volim da se mazim

 

Deca sa preranim pubertetom razlikuju se od svojih vršnjaka. Ubrzani rast, polno sazrevanje (pojava sekundarnih polnih obeležja), promena ponašanja, emocionalna labilnost i svi drugi znakovi puberteta razlog su zbog kojih se dete s preuranjenim pubertetom može osećati zbunjeno i neprihvaćeno. Brojne promene nameću brojna pitanja, nerazumevanje, sukobe, pogotovo zato što psihički razvoj deteta nije u skladu sa uznapredovanim rastom i polnim razvojem. Kao roditelji potrudite se da ponudite razumevanje, toplinu i podršku, a kroz redovni razgovor i savetovanja sa doktorom i odgovore na pitanja o tome kako savladati poteškoće u ovom razdoblju.

 

Izvor: miss7mama.24sata.hr

Klikni “Like” i dodaj svoj komentar na članak:

SAMO NEK JE ŽIVO I ZDRAVO (I DA LIČI NA MENE)
Prvo nek je živo i zdravo. Ali uz sve to moglo bi da bude i najbolje, najpametnije, najlepše, najuspešnije. Vrlo često s...
6
DRŽITE SVOJU DECU ŠTO DUŽE ZA RUKE
Ruke vezuju srca. Šetajte zagrljeni, s rukom u ruci, neka pamte detinjstvo po bliskosti, ljubavi i pažnji, naučite ih is...
4
Usvojen Zojin zakon
Poslanici Skupštine Srbije usvojili su 23.1. uveče sa 175 glasova Zojin zakon, koji obavezuje lekare da, ukoliko ne mogu...
4
Jednostavne ideje za praznično uređenje doma
Uoči praznika volimo da oživimo i ukrasimo prostorije u kojima provodimo najviše vremena, da u njih unesemo prazničnu at...
4





Vaške i svrab, kako ih prepoznati i kako i...
Ako se otkriju vaške, ne treba zaboraviti da i drugi ukućani mogu imati parazite i zaraziti druge, a pranje kose šampono...
Mrežni sistem koji štiti decu od pada sa p...
photo
Zato što brinemo o bezbednosti Vaše dece i Vaših kućnih ljubimaca prepoznati smo kao najkorisniji proizvod iz oblasti ur...



image
MamaNecaVo
CortinaT krema je postala obavezan deo naše kućne apoteke!
Porodično smo atopičari i mesečno potrošimo jednu, a mažemo je svuda. Sin mi ima oset_ljivu kožu i generalno je sklon pojavi ekcema čim imunitet ode ka dole ili ako ne namažemo lice cak i kada vetric pirka. Ja imam užasne ekceme često po rukama od pranja sudova, pa izlazak napolje i tako u krug. Stoga slobodno mogu reći da ko god ima sličan problem ili AD da uzme CortinaT kremu, neće se pokajati. U moru krema slične namene, jedino nam se ova pokazala delotvorno i jedino ona održi duže vreme stanje remisije. Miris je sasvim ok, možda malo jači za moj ukus, ali ima efekta i samo to je na kraju bitno. Takođe, krema nije ni gusta a ni retka pa nema problema sa mazanjem. Moj sin se privikao sam na mazanje kože lica konkretno, pa smo tu da nazovem svakodnevnu "terapiju" i nešto bez čega se ne može, pretvorili u zabavu.  Više >>
image

Anketa

Нос.
пеперутка16

Како чистите нос мале деце?

Click Here