|      
Želiš da odustaneš od takmičenja?
Pre nego što potvrdiš svoju odluku, upoznaj se sa detaljima.
Ukoliko potvrdiš odustajanje, na tvoj računar ćemo automatski ubaciti cookie, koji će nam omogućiti da te tokom takmičenja (26.04 -30.04.2021) prilikom dolaska na portal prepoznamo i omogućimo ti neometano korišćenje portala, bez prikazivanja ikona Ringerajinog sponzora, odnosno kontrole uz desni rub ekrana.

Istovremeno, oduzećemo ti sve prikupljene bodove, čime se na žalost gubi pravo za osvajanje nagrade.

Da li još uvek želiš da odustaneš od takmičenja?
Ringeraja.rs koristi "kolačiće" u cilju pružanja boljeg korisničkog iskustva, praćenja posećenosti i prikaza oglasa. Postavke prihvatanja kolačića podesite u vašem internet pretraživaču.
Nastavkom korišćenja smatra se da se slažete sa korišćenjem kolačića u navedene svrhe. Za nastavak kliknite "U redu".   Saznajte više.

Kažu, stanje u školama nije alarmantno, a učitelja sve manje

Uredništvo portala Ringeraja.rs, 22.11.2020
Dok nas nadležni ubeđuju da škole nisu mesta velikog zaražavanja i da su deca najsigurnija u učionicama, iz škola, od samih nastavnika, stižu potpuno drugačije ocene i iskustva. Nastavnici tvrde da su učionice sve praznije, a korona se širi i među đacima i među prosvetnim radnicima. Na društvenim mrežama sve je više objava u kojima se traže zamene za bolesne nastavnike, a najviše takvih zahteva stiže iz beogradskih škola.

image
/11


 

Zvaničnici jedno, a oni koji svaki dan dolaze u škole i učionice drugo. Iz Ministarstva prosvete stiže podatak da je u školama obolelo oko dva odsto đaka i prosvetnih i administrativnih radnika, pa zbog toga nema potrebe za prelaskom na onlajn nastavu.

“Bilo je blagog rasta, ali i dalje je to sve bilo ispod 2%”, kažu za naš portal u Ministarstvu prosvete, pozivajući se na statistiku od petka.

Sa druge strane, predstavnici prosvetnih sindikata i nastavnici kažu da je tu reč o 20.000 potvrđeno obolele dece, te da je taj broj verovatno veći, da nastavnici drže predavanja u praznim učionicama, a direktori škola zamenu za obolele radnike traže na Fejsbuku.

Sve češće se postavlja pitanje – da li škole zbog alarmantne epidemiološke situacije treba da potpuno pređu na online nastavu i učenje od kuće? Krizni štab i Ministarstvo prosvete kažu da za takvom merom još nema potrebe, međutim, Vesna Vojvodić iz Sindikata prosvetnih ranika “Nezavisnost” kaže da je broj obolele dece i nastavnika verovatno veći od dva odsto, koliko je rekao ministar.

“U srednjem obrazovanju je negde oko 250.000 dece, toliko je i u osnovnom, vrtićima i predškolskom obrazovanju. Sad kad pogledate dva procenta zaraženih, koliko je rekao ministar Ružić, to otprilike dođe blizu 20.000. Kad kažete 20.000 to nije da doživite šok, ali to je 20.000 testirane i potvrđene dece. Svaki roditelj u Srbiji i svaki nastavnik znaju da se deca testiraju izuzetno retko”, rekla je Vojvodić gostujući u jutarnjem programu Probudi se na televiziji Nova S.

Beograd je jedno od žarišta, a u beogradskim gimnazijama broj odsutne dece je u uzlaznoj putanji.

Aleksandar Markov iz Foruma beogradskih gimnazija kaže da sve više dece prelazi na onlajn nastavu.

“Imamo 70 inficiranih učenika i još mnogo onih koji su u izolaciji zato što u porodici postoji neko ko je pozitivan na korona virus. Daću svoj lični primer. U petak sam u dva odeljenja časove držao stolicama jer su kompletna odeljenja prešla na onlajn nastavu, a u drugim odeljenjima imao sam po sedam učenika”, kaže Markov.

Vesna Jerotijević iz Unije prosvetnih radnika Srbije, kaže da je potreba za zamenama nastavnika, učitelja, vaspitača, administrativnih radnika iz dana u dan sve veća, te da su direktori morali da pribegnu ad hoc rešenjima.


Izvor: Nova.rs

Klikni “Like” i dodaj svoj komentar na članak:

Šta je to senzorna integracija?
Poremećaj senzorne integracije ili senzorna disfunkcija, podrazumeva neadekvatnu obradu čulnih informacija od strane ner...
8
Moja mama divno priča svake noći
Autor: Svetislav Sveta Vuković, Peva: Dečiji hor Kolibri
6
Kada se farbaju jaja za Vaskrs?
Jaja se u Srbiji farbaju još od 16. veka. Kroz nekoliko vekova usavršavale su postojeće tehnike, izmišljale nove, ali je...
6
PRONAĐI ME! Nestala 2-godišnja devojčica u...
Dvogodišnja Danka Ilić nestala je danas u prigradskom naselju Banjsko polje kod Bora. Prvi put u Srbiji pokrenut sistem ...
5





Kako pritisak vršnjaka deluje na vaše dete
Način na koji vršnjaci utiču jedni na druge je vrlo suptilan – putem osobnih preferencija, stvari koje vole, stvari koje...
OVO JE ZA 5+! Pismeni rad malog Teodora (9)
Pismeni rad devetogodišnjeg Teodora Kovačevića iz Beograda o njegovom ocu Milanu, koji je vrlo brzo postao viralan, razn...



Anketa

Да сазнате...
пеперутка16

...да носите тројке, шта бисте радили?

Click Here