|      
Želiš da odustaneš od takmičenja?
Pre nego što potvrdiš svoju odluku, upoznaj se sa detaljima.
Ukoliko potvrdiš odustajanje, na tvoj računar ćemo automatski ubaciti cookie, koji će nam omogućiti da te tokom takmičenja (26.04 -30.04.2021) prilikom dolaska na portal prepoznamo i omogućimo ti neometano korišćenje portala, bez prikazivanja ikona Ringerajinog sponzora, odnosno kontrole uz desni rub ekrana.

Istovremeno, oduzećemo ti sve prikupljene bodove, čime se na žalost gubi pravo za osvajanje nagrade.

Da li još uvek želiš da odustaneš od takmičenja?
Ringeraja.rs koristi "kolačiće" u cilju pružanja boljeg korisničkog iskustva, praćenja posećenosti i prikaza oglasa. Postavke prihvatanja kolačića podesite u vašem internet pretraživaču.
Nastavkom korišćenja smatra se da se slažete sa korišćenjem kolačića u navedene svrhe. Za nastavak kliknite "U redu".   Saznajte više.

Svim mamama sa 30 i nešto godina

Uredništvo portala Ringeraja.rs, 30.1.2023
Imati decu u bilo kom uzrastu je događaj koji menja život. Od majki tinejdžerki do, reklo bi se uvredljivog izraza „gerijatrijska trudnoća“, žene doživljavaju majčinstvo na različite načine. To posebno važi za mame sa trideset i nešto godina.

image
Biti mama od trideset i nešto godina donosi svoje izazove. Foto: Freepik.com
/11


Mogu vam reći da je biti mama u mojim 30-im bila divna zabavna vožnja rolerkosterom. Krug života je smešna stvar. Kao klinka, sećam se da sam se smejala svojoj majci dok je gunđala skupljajući naš stvari i igračke. Pa, mama, vidim te. Sada. Jasno mi je. Za sve mame od trideset i nešto godina, JA SAM ti, i znam kroz šta prolaziš.  

Mogu vam reći da je biti mama u mojim 30-im bila divna zabavna vožnja rolerkosterom. Krug života je smešna stvar. Kao klinka, sećam se da sam se smejala svojoj majci kada je gunđala skupljajući sve i svašta sa poda. Pa, mama, vidim te. Sada. Jasno mi je. Za sve mame od trideset i nešto godina, JA SAM ti, i znam kroz šta prolaziš.  
Vaše telo se menja čak i bez beba, kada uđemo u tridesete, počinjemo da primećujemo . . . Promene. Znate na šta mislim. Ne možemo da pogledamo krofnu a da se ne ugojimo. Mamurluku je potrebno najmanje 10 radnih dana da nestane. Radujemo se ako zaspimo u 21 sat.


Naše telo se menja čak i bez beba, kada uđemo u tridesete, počinjemo da primećujemo . . . Promene. Znate na šta mislim. Ne možemo da pogledamo krofnu a da se ne ugojimo. Mamurluku je potrebno najmanje 10 radnih dana da nestane. Radujemo se ako zaspimo u 21 sat.


Ako ste još mama u 30-im godinama, te promene se mogu učiniti mnogo većim. Nesigurnost tela može biti na vrhuncu svih vremena nakon trudnoće, a onda se nosite i sa stresom koji donosi postporođaj. Iscrpljenost i nedostatak sna zbog trudnoće, a zatim i novorođenčeta, mogu otežati čak i želju da razmislite o pomeranju tela na smislen način koji ne uključuje udobno ćebe i jastuk. Budite ljubazni prema sebi i shvatite da je vaše telo nosilo bebu 9 meseci i sada pruža ljubav i udobnost koji su potrebni vašoj bebi. Traka za trčanje može da sačeka. Čak i ako vam taj tvrdoglavi glas u vašem mozgu govori drugačije. 


S druge strane, izdvajanje čak pet minuta dnevno može učiniti čuda za vaše mentalno i fizičko zdravlje. Tih pet minuta ne moraju da budu neke ultra moderne vežbe, već bilo šta što vas pokreće ka određen0m cilju, u tim dragocenim minutama. 


Vaša prijateljstva se menjaju

Prijateljstva majki u 30-im mogu proći kroz ozbiljne promene. Vi ste u godinama kada shvatate koliko ste bili nezreli u svojim 20-im i koliko utešno može biti imati prijatelje u 30-im. Kao mama od trideset i nešto godina, možete se povezati sa drugim mamama koje doživljavaju iste stvari. Na SMS-ove od prethodne noći odgovara se u 6 ujutro sledećeg dana kada vas mališan probudi...a jedva gledate na oči.


Takođe jasno vam je zašto je prijateljica videla poruku, ali odgovora nema, još od prošle nedelje. Nagoveštaj: videla je to, napravila mentalnu belešku da odgovori, a onda je dete napravilo neko.... I pogodi šta? I ti si bila u toj situaciji, i ne shvataš to lično. 


Ne mogu da prebrojim koliko sam poziva imala sa prijateljicama samo da bih čula iznenadno „moram da idem“, praćeno vriskom u pozadini. Zatim se poziv brzo završio. Sledi moja poruka „svi živi tamo?” sa smajlijem koji potvrđuje da sve razumem. Kada postajemo mame sa trideset i nešto, menjaju se i odnosi sa prijateljima koji nemaju decu. Mogu sa sigurnošću da potvrdim da samo zato što prijatelj nema decu ne znači da neće ostati u vašem životu. Ali za neke od nas, ogromne razlike između rađanja i nemanja deteta, stvaraju prepreku u prijateljstvu zbog kojeg bi ste se mogli udaljiti. Ovo ne mora uvek biti negativna stvar. Ali znajte da je uobičajeno da se prijateljstva menjaju dok se krećete kroz različite životne faze.


Vaša društvena scena se menja 

Kao mami od trideset i nešto godina, vaša društvena scena trpi pomeranja. U vašem kalendaru beležite datume za igranje umesto datuma za večere. Veći deo svog društvenog života provodite sa drugim porodicama sa malom decom, i počinjete da upoznajete nove prijatelje na osnovu novih prijatelja vašeg deteta. Predškolska ustanova i osnovna škola su sjajni načini da upoznate druge porodice istomišljenika u vašem uzrastu sa sličnim interesovanjima.


Sa svim društvenim promenama koje dolaze sa podizanjem dece u vašim 30-im, dolazi osećaj mira i zadovoljstva. Sećam se da sam sa 20 godina imala potrebu da stalno izlazim, da moram da izgledam na određeni način i da uvek moram da impresioniram one oko sebe. Udobnost pronalaženja više samopouzdanja je tako sjajan osećaj. To je zaista jedan od najboljih delova ulaska u tridesete. U mnogim slučajevima više se ne osećate kao da morate „biti neko“, već da lakše možete da budete pravi autentični "VI". Ovaj osećaj se neverovatno prenosi na majčinstvo. Postoji opšti osećaj u vašim 30-im da radite ono što smatrate da je ispravno za vašu porodicu. Sa godinama dolazi zrelost i prepoznavanje šta je zaista važno u životu. Naježim se kada pomislim čemu sam davala  prioritet u svojim 20-im u odnosu na ono što mi je sada prioritet kao mami od trideset i nešto godina. Iako sam daleko od savršenstva, zahvalna sam što sam stigla do ove tačke sa jasnijim pogledom na ono što je bitno.


Svakodnevni izazovi 

Biti mama od trideset i nešto godina donosi svoje izazove. Borimo se sa mnogo toga—poslom, brigom o deci, potrebama, starijim roditeljima, supružnicima i održavanjem domaćinstva. Čini se da se lista nikada neće završiti, a mentalno opterećenje zbog svega toga može biti porazno. I dok nas dobronamerna žena u prodavnici podseća: „Jednog dana će vam ti trenuci nedostajati!“, a znamo da hoće, i dalje se prepreke mogu činiti nepremostivim.


Balansiranje svega je takvo žongliranje, prilikom koga će vam lopta ispasti mnogo puta. Propušten je sastanak, rok nije ispoštovan i gubite živce sa supružnikom. Možda nam nedostaju ležerniji dani naših 20-ih kada se sve činilo lakšim, i kada nismo morali plaćati porez i račune za sve što uključuje brigu o deci. U tim trenucima se sećam da sam se molila za stvari koje imam danas. Supružnika koji me bezuslovno voli, dom u bezbednom kraju i bebe koje me gledaju sa zvezdama u očima dok mi se maze u krilu. Uvek će postojati element želje za onim što nemamo. To je prirodno, a mi smo ljudi! Situacije u kojima ste toliko iscrpljeni i u isto vreme najsrećniji ikada, moguće su i postoje. Oba osećanja mogu biti istinita, a priznanje i milostovost prema sebi može mnogo pomoći.  


Mama sa trideset i nešto, vidim te. I znam tačno koliko radiš svaki dan da bi točkovi tvog autobusa nastavili da se okreću.


Autor Rebecca Nicholes za Baby-chick.com

Klikni “Like” i dodaj svoj komentar na članak:

Prirodan izbor za miran san vaših mališana
Odabir pravilne i kvalitetne ishrane kojom ćete omogućiti da vaši mališani utonu u miran san predstavlja izazov za svako...
8
Šta je ružičasta buka i kako pomaže bebi d...
Roditelji na različite načine uspavljuju decu, a jedan od najpopularnijih je pomoću metode "bela buka". Međutim, u pos...
7
Kad počnu da izbijaju zubići
Većini beba prvi zubić izbije kada napune šest meseci, ali to nije pravilo. Neka deca se rode s jednim zubićem u vilici,...
4
Zdrava ishrana najmlađih tokom zimskog per...
Tokom hladnih zimskih meseci, redovan unos voća i povrća ključan je za jačanje imunološkog sistema dece, pomažući im da ...
4





Grudi se posle dojenja obese i izgube volumen
Svaka novopečena majka zna da je dojenje jako važno za zdravlje deteta i izgradnju njegova imuniteta, ali isto tako pove...
Novopečenoj MAMI prijateljice su potrebne ...
Bilo da sam jecala od bola tokom izmazavanja pumpom, ili kada sam slikala ranu od carskog reza koja curi, ili dok sam ju...



image
AnaTamara
Preporuka budućim mamama!
Porođaj je sve bliže, pripremaju se stvarčice, između ostalog i Fitolat, koji mi je mnogo pomogao sa prvim detetom, uspeli smo da uspostavimo laktaciju!  Više >>
image

Anketa

Да сазнате...
пеперутка16

...да носите тројке, шта бисте радили?

Click Here